Evenimentele s-au succedat într-un ritm halucinant, ieri, într-o sală de conferinţe a Hotelului Holiday Inn din Sarajevo, unde membrii Federaţiei Bosniace s-au adunat să voteze dacă adoptă statutul FIFA, care a cerut să nu mai existea influenţe politice în modul de conducere al forului fotbalistic naţional. Croaţii (catolici) au privit liniştiţi cum bosniacii (musulmani) şi sârbii (ortodocşi) se ceartă precum chiorii. S-au verificat buletine, s-au confruntat asupra modului de votare, s-au contrat chiar în privinţa modului în care au luat loc în sală.
S-a trecut la vot, care a fost deschis: 28 de sârbi au fost contra statutului, 22 de bosniaci şi de croaţi au fost “pentru”, iar 3 croaţi s-au abţinut. Statutul a fost respins şi a început haosul. Musulmanii au sărit la gâtul preşedintelui în exerciţiu, Sulejman Colakovici, care, culmea, e reprezentantul lor. “Groparule, trădătorule, ne-ai nenorocit!”, s-a urlat. Colakovici, împreună cu succesorul său, croatul Iljo Dominkovici, au fugit. Sârbul Bogdan Ceko a oferit o explicaţie. “Nu e vina noastră, e o decizie care ne va ajuta pe termen lung”, a afirmat acesta.
Suporterii s-au rugat degeaba!
Suporterii s-au rugat de federali, sperând că vor fi adoptate cerinţele FIFA: fără implicaţii politice! Însă Bosnia va fi dezafiliată, joi, de la FIFA şi de la UEFA, iar noi reintrăm în cărţi pentru calificarea la Euro. Cel mai probabil, vor fi anulate toate rezultatele Bosniei în grupa D, iar meciurile rămase vor fi pierdute cu 3-0 la “masa verde”. E şi varianta ca toate partidele bosniacilor de până acum să fie omologate cu 3-0. Decizia finală în acest caz: joi!

Urmărește-ne pe Google News