Pentru ca azi are loc meciul cu argentinianul Raul Balbi si se asteapta multe vizite, familia boxerului este in febra pregatirilor. Lazarica Doroftei, mama lui Doru, planuieste ce gaina sa gateasca atunci cand o sa vina „praslea” acasa.
„A fost o sarcina dificila, cu varsaturi. Aveam 38 de ani… M-au apucat durerile facerii pe la 10 dimineata. Sotul era in spital. Eram doar eu cu fata. L-am nascut foarte greu, desi eram la a treia sarcina”, isi aminteste Lazarica Doroftei cum a venit pe lume Dorin. „M-am chinuit sase ore. La orele 16.20 l-am nascut. Avea 3,350 kilograme si 50 cm lungime”.
Dupa o ploaie, „Mosul” s-a ales cu reumatism
La un an dupa nasterea baiatului, tatal boxerului, Gheorghe, a paralizat, iar sase ani mai tarziu a decedat. Fratele, Mihai, era in armata, iar sora lor, Florentina, era in scoala generala. „Fata trebuia sa se duca la scoala, iar pe asta micu nu-l puteam da la cresa. Avea opt luni cand mi-am reluat serviciul si, pentru ca nu puteam sa-l iau cu mine la serviciu, la spital, il lasam cu fata. Il lua cu ea la scoala”.
Ca majoritatea bebelusilor, nici campionul nu a fost ferit de bolile „copilariei”. La noua luni a facut o forma „urata” de pojar, boala pe care a luat-o de la sora lui, iar la 8 ani a ajuns din nou pe patul spitalului. „A fost o ploaie mare si se formasera balti mari pe strada, iar asta micu a iesit afara sa se joace. Seara i-a anchilozat un picior si ne-am dus la doctor. I-au facut moldamin si si-a revenit – povesteste Lazarica Doroftei. De atunci, a ramas cu reumatism poliarticular. Are si acum probleme. Cand se schimba vremea il dor articulatiile”.
Toti copiii familiei Doroftei sunt mai mult sau mai putin sportivi. Florentina, mai mare cu sase ani decat Doru, a facut atletism, dar a renuntat la 17 ani, cand tanara a inceput sa munceasca. Acum, la 38 de ani, lucreaza in comert si regreta ca a renuntat la sport. „Eram buna… aveam rezistenta”.
Mihai, baiatul cel mai mare, a fost boxer inaintea lui Doru. „La 13 ani m-am apucat de box. Nu prea imi placea, asa ca, dupa un an, am renuntat in favoarea fotbalului, iar acum sunt antrenor la Matizol Ploiesti”.
Inainte de a boxa, Doroftei a fost fotbalist
Invatat cu duritatea vietii de sportiv, Mihai a fost primul antrenor al fratelui sau, mai mic decat el cu 18 ani. „Eu l-am antrenat. L-am mintit ca sportivii aia mari fac multa treaba fizica. Ca sa se antreneze, il puneam sa taie copaci cu toporul. Cand mergeam la strand il aruncam in bazin si inota pana la mine… In plus, in fiecare zi stateam la poarta, cu cronometrul in mana si el alerga pe strada de mama focului”. Antrenamentele cu „nenea”, cum ii spune „Mosul” fratelui sau, i-au prins foarte bine lui Doru. A inceput sa joace fotbal, dar nu i-a placut. Dupa un an s-a apucat de box si nu a mai renuntat.
Pana acum, Lazarica Doroftei si-a vazut de doua ori fiul, „pe viu”, in ring si spune ca nu va merge la meciul de azi. Batrana nu suporta sa-si vada baiatul batut pana ii da sangele. Plange numai cand il vede la televizor. „Am emotii mari. Imi dau lacrimile si trebuie sa ma duc la toaleta dupa fiecare repriza…”. In Sala Polivalenta va fi prezent doar fratele „Mosului”. Restul il vor sustine din fata televizorului…
Meciul Doroftei – Balbi, la TV Romania 1, ora 23.00
Asta-seara, de la ora 23.00, Sala Polivalenta din Bucuresti gazduieste cel mai important eveniment sportiv al anului desfasurat in tara noastra: meciul dintre campionul mondial al categoriei semiusoara – 61,235 kg – a versiunii WBA, romanul Leonard Doroftei, si fostul campion, argentinianul Raul Balbi, o lupta care se anunta de un dramatism rar, o disputa intre doi pugilisti carora le place boxul total, fara menajamente.
Mosu a avut o cariera la amatori formidabila: 254 meciuri, cu 239 victorii, 15 infrangeri, in urma carora a obtinut titlul de campion mondial, la Berlin, in 1995, campion european anul urmator, la Velje, doua medalii de bronz la Jocurile Olimpice – 1992 la Barcelona si in 1996, la Atlanta – alta medalie, de bronz, la Europene, in 1993, la Bursa. Ca profesionist, Leonard Doroftei este neinvins, cu 20 de victorii, 7 inainte de limita din tot atatea meciuri.
La profesionism, argentinianul Raul Balbi a disputat 53 meciuri si are 48 de victorii, o egalitate si trei infrangeri. Pugilistul din Tara Tangoului a devenit campion mondial al categoriei semiusoare WBA in octombrie 2001, cand l-a invins, chiar la Paris, pe francezul Julien Lorcy.

 
 

Urmărește-ne pe Google News