Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), Camelia Potec, a declarat pentru Agerpres că 2016 a fost un an în care obiectivele stabilite au fost îndeplinite și chiar depășite, iar acest lucru dă speranțe pentru viitor.

„A fost un an în progres, unul mai bun ca anul trecut. Având în vedere că a fost an olimpic, putem spune că ne-am îndeplinit toate obiectivele, chiar le-am și depășit. A fost un an care ne dă speranțe pentru cei care urmează. În afară de Campionatele Europene de juniori, am avut obiective îndeplinite și chiar depășite. Într-un an olimpic majoritatea banilor care vin de la buget sunt destinați pregătirii pentru jocuri. La Rio de Janeiro am avut ca obiectiv calificarea a trei sportivi și intrarea într-o semifinală. Iar la JO 2016 am avut șase sportivi calificați, de fapt cinci sportivi calificați și unul cu invitație (n.r. — Ana Iulia Dascăl). În plus, am avut și o calificare într-o finală olimpică prin Robert Glință la 100 m spate, spus oficialul FRNPM.

Camelia Potec crede în viitorul lui Robert Glinţă

Acum în vârstă de 19 ani, Robert Glință poate aduce o medalie natației masculine românești la următoarea ediție a Jocuri Olimpice, este de părere Camelia Potec.

‘Robert Glință a avut un parcurs bun la Jocurile Olimpice. Se vede că progresează nu numai la competițiile de obiectiv, ci la toate la care participă. A învățat foarte multe lucruri anul acesta, dar încă mai are nevoie de experiență. El s-a întors de curând de la Campionatele Mondiale în bazin scurt unde a participat în două finale. La Rio a bătut un record național, iar acum la Mondialele în bazin scurt a bătut alte patru recorduri. În plus a bătut un record național și la etapa de Cupă Mondială. De asemenea, a mai bătut un record și la un concurs la care a participat între etapa de Cupă Mondială și Mondialele în bazin scurt. Ce putem spune, bate recorduri pe bandă rulantă și progresează la fiecare competiție. Mai are nevoie de niște lucruri, dar trei ani și jumătate (n.r. — până la Jocurile Olimpice de la Tokyo) îi sunt suficienți pentru a se întoarce de la Jocurile Olimpice și cu o medalie. Cu vârsta va veni și maturitatea și experiența în marile competiții, a explicat Potec.

Președinta a afirmat că Robert Glință se va pregăti cel puțin încă un an în țară, deși intenționase la un moment dat să își continue studiile în Statele Unite ale Americii. ‘După vacanța binemeritată de după Jocurile Olimpice ne-a transmis că nu are de gând să plece la studii în Statele Unite ale Americii, așa cum intenționa, cel puțin un an de zile. Deci până în vara anului 2017 nu va pleca în Statele Unite. Dar dacă se răzgândește și ia această decizie vom vedea care sunt soluțiile cele mai bune pentru ca acest lucru să nu îi afecteze performanța și progresul. Până atunci ne gândim la ce este de făcut aici, în România, pentru ca el să se pregătească liniștit. Anul viitor urmează un Campionat Mondial greu care va avea loc aproape de noi, în Ungaria, la Budapesta. Și acolo va avea un obiectiv pe care trebuie să și-l îndeplinească și, cine știe, poate va fi acolo în forma în care ne dorim toți să fie, a menționat șeful federației de natație.

La capitolul dezamăgiri, președinta a notat participarea sub așteptări a lotului României la Campionatele Europene de juniori. ‘Nu am fost foarte mulțumiți anul acesta de Campionatele Eurpene de juniori. Ne așteptam la rezultate mai bune acolo, dar nu am făcut încă o analiză amănunțită. Vom face o analiză la fiecare competiție în parte și apoi vom trage linia de final, a adăugat ea.

Camelia Potec a precizat că la începutul anului 2016 Federația Română de Natație și Pentatlon Modern s-a confruntat cu unele probleme financiare deoarece la momentul stabilirii bugetelor nu avea decât un sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Infrastructura a fost principala problemă

‘Au fost și anumite probleme, anumite situații cu care ne-am confruntat, dar sunt chestiuni normale. Bineînțeles că suferim în continuare la capitolul infrastructură. Dar anul acesta au început să se mai deschidă bazine, în plus au apărut și autorități locale care doresc să omologheze anul viitor bazinele pe care le dețin. Pe partea de buget am suferit în 2016. Asta pentru că bugetul nostru a fost în 2016 mai mic cu aproximativ 20 la sută tocmai pentru că era an olimpic, iar atunci când s-a stabilit noi nu aveam decât un sportiv calificat la Rio de Janeiro. Și atunci am avut ceva probleme la juniori, mă refer la investițiile în pregătirea juniorilor. Dar acum, intrând într-un nou ciclu olimpic, avem speranțe că lucrurile vor sta altfel și vom fi și noi sprijiniți mai bine pentru a putea duce acești copii și juniori la următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice, a menționat ea.

Federația Română de Natație și Pentatlon Modern nu și-a stabilit încă laureații pe 2016, acest lucru urmând să fie făcut de Biroul Federal până la sfârșitul anului. ‘Noi încă nu ne-am încheiat anul și nu am decis încă cel mai bun sportiv. Vom avea un Birou Federal până la sfârșitul anului în care vom decide toate aceste lucruri, inclusiv înotătorii anului, săritorii anului și chiar și cei de la pentatlon, a afirmat Camelia Potec.

FRNPM a participat cu 6 sportivi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro: Robert Glință (100 metri spate), Norbert Trandafir (50 m liber, ștafetă 4×100 m liber), Marius Radu (100 m liber, ștafetă 4×100 m liber), Alin Coste (ștafetă 4×100 m liber), Daniel Macovei (ștafetă 4×100 m liber) și Ana Iulia Dascăl (100 m liber). Cea mai bună performanță a fost realizată de Robert Glință, care s-a calificat în finala probei de 100 m spate, acolo unde s-a clasat pe locul 8 cu timpul de 53 de secunde și 50 de sutimi. La 200 m spate, el a terminat pe locul 18. Ceilalți înotători români prezenți la Rio au obținut următoarele rezultate: Norbert Trandafir (50 m liber) — locul 14,Marius Radu (100 m liber) — locul 38, ștafeta 4×100 m liber (Marius Radu, Daniel Macovei, Alin Coste, Norbert Trandafir) — locul 15, Ana Iulia Dascăl (100 m liber) — locul 36.

La Campionatele Mondiale în bazin scurt (25 metri), de la Windsor (Canada), Robert Glință a ocupat locul 7 în finala probei de 100 m spate, cu timpul de 50 sec 52/100. De asemenea, el s-a clasat pe locul 8 în finala probei de 200 m spate cu timpul de 1 min 51 sec 92/100. În cadrul competiției din Canada, Glință a îmbunătățit mai multe recorduri naționale precum cel la 100 m spate (50 sec 37/100), la 50 m spate de două ori (23 sec 70/100 și 23 sec 64/100) și 200 m spate (1 min 51 sec 92/100).

La etapa de Cupa Mondială de la Tokyo din luna octombrie, Robert Glință a încheiat pe locul 6 la 50 m spate (23 sec 74/100), pe 6 la 100 m spate (50 sec 72/100) și pe 5 la 200 m spate (1 min 52 sec 97/100).

În cadrul Campionatelor Europene de la Londra, sportivii români au obținut următoarele rezultate: Mara Aiacoboae, Alin Ronțu (sărituri în apă, proba pe echipe) — locul 9, Marius Radu, Daniel Macovei, Alin Coste și Norbert Trandafir (ștafetă 4×100 m liber) — locul 6, Robert Glință (50 m spate) — locul 7, Robert Glință (100 m spate) — locul 6 și Norbert Trandafir (50 m liber) — locul 8.

 
 

Urmărește-ne pe Google News