Legitimată la Dinamo Brașov, unde este pregătită de Gheorghe Stoian, cel cu care lucrează și la lotul național, Luminița Pișcoran s-a apucat de biatlon din curiozitate, destul de tâziu, prin clasa a VIII-a. Ca orice altă practicantă a acestui sport de la noi, a avut-o ca model pe Eva Tofalvi. ”Rezultatele ei sunt incredibile și te încurajează să practici acest sport… Bani nu se câștigă chiar atât de mulți, însă ținând cont de salariile care sunt pe la noi, nu avem motive să ne plângem… Trebuie să iubești acest sport, să i te dedici sută la sută”, ne mărturisește sportiva născută în zona Branului, în județul Brașov. La Campionatul European Open de la Otepaa (Estonia), Luminița a reușit să-și depășească idolul, cucerind medalia de aur în 51 de minute, 15 secunde și 7 zecimi. Cum a fost posibil? ”Am avut o zi bună, schiuri ceruite ca la carte și noroc. Normal că acest rezultat a venit după multă muncă. Antrenorii lotului pun mereu accent pe tehnică. Am lucrat mult și la acest aspect. În biatlon este importantă atât deplasarea pe schiuri, cât și tragerea. Ritmul cardiac reușești să-l reglezi prin practică. Pentru noi acest lucru nu este chiar atât de greu de realizat. Înainte de intrarea în poligon, în timpul competiției, ajungi la 170-180 de bătăi pe minut, iar în acele 30-40 secunde cât durează o tragere ritmul scade undeva la 140-150. Nu facem nimic altceva decât să respirăm adânc și să ne concentrăm”, ne-a explicat proaspăta campioană europeană.

Vara se pregătește la Cheile Grădiștei

În timpul verii, ca mulți alți practicanți ai sporturilor de iarnă, Luminița Pișcoran pune accent pe pregătirea fizică. Merge, desigur, în baza de la Cheile Grădiștei, pe care o consideră ca fiind una de nivel internațional. ”În biatlon se pune accent atât pe pregătirea fizică, dar și pe cea specifică. Facem și antrenamente de forță, în sală, dar și cu role”.

A fost încurajată atunci când a greșit

La Mondialele din 2013, Luminița Pișcoran a făcut o eroare în urma căreia echipa României a fost descalificată, ratând și calificarea la Jocurile Olimpice de la Soci. ”În acea zi, am reușit să fac o cursă foarte bună doar că, din cauza emoțiilor, am intrat pe culoarul de finiș așa cum obișnuiam să o fac la probele individuale… La ștafetă, trebuie să predai schimbul, iar pentru asta ai un alt culoar, unul special. După incident, atât fetele, cât și antrenorii au fost alături de mine. Oricui i se putea întâmpla. Din păcate, probabil au fost și oameni care m-au criticat”.

”Când nu sunt plecată în cantonamente sau la concursuri, prefer să stau cu familia. Acolo îmi încarc bateriile. Nu prea am timp de altceva. Sunt plecată cam 6-7 luni pe an. Așa că în timpul liber prefer să stau alături de cei dragi”
Luminița Pișcoran, campioană europeană la biatlon

Urmărește-ne pe Google News