Ca gimnastă, Daniela Silivaş o depăşeşte până şi pe Nadia Comăneci, într-un clasament ce ia în calcul numărul de medalii obţinute într- o întrecere olimpică. Dacă “Zeiţa” a urcat de cinci ori pe podium la Montreal, Silivaş se mândreşte cu o colecţie mai impresionantă, datând de la Seul: aur la paralele, la bârnă şi la sol, argint la individual compus şi pe echipe, plus un bronz la sărituri.
După retragere, s-a stabilit în Atlanta (SUA), unde, o vreme, şi-a dedicat tot timpul activităţii de antrenoare. Din 2003, de când s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper, a trecut viaţa de familie pe primul plan.
Vrea s-o trimită pe Ava la pregătire, la Deva
Acum, Silivaş se mândreşte cu doi prinţi, Jadan (5 ani) şi Rylan (3 luni) şi cu o prinţesă, Ava Luciana (4 ani). “Jadan seamănă cu Scott şi Ava, cu mine. Iar Rylan… seamănă cu Jadan”, au remarcat părinţii, dar şi rudele şi prietenii, care i-au umplut contul de pe Facebook cu mesaje de felicitare. “Creşte aşa repede”, spune Daniela despre Rylan, în vreme ce “Jadan e pregătit de şcoală”, deşi e atât de zburdalnic încât “nu sunt sigură că profesoara va fi pregătită pentru el”. Cu Ava are planuri şi mai mari. “Micuţa mea gimnastă! Cred că sunt gata s-o trimit la Deva, la l
A concurat la 13 ani, la CM, cu paşaport fals
În 1985, Federaţia Română de Gimnastică i-a modificat anul naşterii din 1972 în 1970, pentru a o putea înscrie la Campionatul Mondial de la Montreal. Bănuiala s-a confirmat tocmai în 2002, când însăşi Daniela Silivaş (foto) a recunoscut că i s-a înmânat un paşaport fals de către autorităţile române. La 13 ani, a primit nota 10 la bârnă, cucerind aurul în detrimentul campioanei en-titre, colega de echipă, Ecaterina Szabo. Încă de atunci devenise liderul echipei României.
Carte de vizită
Nume: Daniela Silivaş-Harper
Data naşterii: 9 mai 1973
Locul naşterii: Deva
Palmares: trei medalii de aur (paralele, bârnă, sol), două medalii de argint (pe echipe şi individual compus) şi o medalie de bronz (sărituri) la JO de la Seul; şapte medalii de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Mondiale; cinci medalii de aur, trei medalii de argint şi două de bronz la Europene
* s-a retras în 1991