Echipa României se bazează, în mare parte, pe campioanele mondiale de junioare de anul trecut, doar că, între timp, unele dintre ele au făcut pasul spre formațiile de senioare. În această situație sunt centrul Cristina Laslo (”U” Cluj) sau interul Bianca Bazaliu (CSM București). Înaintea meciului de debut cu Slovacia, programat mâine, de la ora 19.00, cele două jucătoare afișează un optimism rezervat. Tricolorele speră să își respecte blazonul și să lupte apoi pentru medalii la Campionatul European de tineret din Spania. La această competiție, România are în palmares două medalii de aur (1998 și 2000), precum și una de bronz (2007).

Centru la ”U” Cluj, Cristina Laslo a declarat la conferința de presă de dinaintea turneului de calificare: ”Campionatul Mondial este istorie deja. Trebuie să trecem rapid peste euforia acelui moment frumos. Antrenamentele sunt mult mai grele. Am crescut și noi. Avem încă mult de muncă. Meciul nostru cu Serbia este și o avanpremieră pentru barajul senioarelor pentru Mondiale. Vrem să le dăm încredere fetelor printr-un succes la turneul de la Roman”.

O opinie asemănătoare a exprimat și interul Bianca Bazaliu: ”Vor fi meciuri grele, dar sperăm să ne mobilizăm. Există o presiune pe umerii noștri după câștigarea titlului mondial, dar încercăm să ne concentram pe următoarele obiective. Ne dorim să cucerim și titlul european de tineret, în Spania, iar pentru asta avem mult de muncă”.

Asupra faptului că România și Serbia se vor confrunta la tineret și la senioare, în turnee de calificare la competiții continentale, s-a referit și antrenorul principal al echipei noastre, Aurelian Roșca, care consideră că un nou succes la nivel juvenil va crea climatul ideal pentru dezvoltarea unei noi generații de succes a handbalului românesc, la feminin. ”În opinia mea, la Roman se bat trei echipe pentru două locuri. Partidele cu Serbia, la orice categorie de vârstă, sunt atractive și încrâncenate pentru că sunt reprezentantele a două țări cu tradiție în handbal. Cred în potențialul României și cred în calificare. Îmi doresc însă să avem și prestații bune, să bucurăm publicul romașcan. Un nucleu de cel puțin cinci-șase jucătoare din această generație vor face pasul, în viziunea mea, către naționala de senioare, în viitorul apropiat”.

Pregătită de Aurelian Roșca și Gavril Kozma, naționala feminină de tineret s-a pregătit la Roman, în ultima săptămână. ”Este o mare onoare pentru comunitatea noastră să organizăm un asemenea eveniment internațional. Este, totodată, o provocare ținând cont de măsurile de securitate sporite pe care va trebui să le luăm la partida Serbia – Kosovo. Publicul romașcan este un fin cunoscător și un iubitor al handbalului, iar aceasta va fi un atu al României în lupta de calificare la Campionatul European”, a declarat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Vicepreședinte al FR de Handbal, Narcisa Lecușanu a explicat de ce acest turneu de calificare se desfășoară la Roman: ”Este dificil să găsim în România o sală modernă liberă pentru organizarea unor asemenea competiții de top și mă bucur că am găsit înțelegere la Roman. Moldova ar avea nevoie de un centru puternic de handbal și sper ca autoritățile locale și Ministerul Educației să găsească resurse pentru un astfel de proiect”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News