Mihai Botez este una din legendele vii ale Aradului. Misa bacsi, cum este cunoscut de toata lumea, traieste modest, pe strada George Cosbuc din Arad si nu se gandeste decat la un nou titlu mondial sau european. Nu pentru ca nu cunoaste gustul si culoarea medaliilor de aur, ci pentru ca orice competitie, pentru venerabilul sportiv aradean, este o adevarata provocare.
“Toata viata am luptat sa fiu cel mai bun si sa fiu un exemplu pentru cei mai tineri. Lumea trebuie sa faca sport pana la adanci batraneti, asa cum fac eu”, spune Mihai Botez, ajuns la respectabila varsta de 84 de ani. Plin de energie si foarte amabil, Misa bacsi nici nu a asteptat intrebarile si a inceput sa ne povesteasca franturi din viata sa. I-au mai ramas doar amintirile si bucuria atunci cand cineva ii trece pragul. Locuinta cu o camera in care sta este ingrijita, desi Misa bacsi nu mai are de mult un sprijin. Se descurca asa cum poate. Praful, oricum, nu poate ascunde atata aur cucerit in cei 70 de ani de cariera sportiva. Caci Misa bacsi are in spate o cariera de 70 de ani de munca, timp in care nici nu isi mai poate aduce aminte de toate medaliile cucerite – marea majoritea a lor fiind de aur – lasandu-se prada statisticienilor.
In 1932, Mihai Botez, la varsta de 10 ani, era membru al Clubului Sportiv “Makabi” din Oradea, sectia gimnastica. “Eu mai intai am fost gimnast. Mi-a placut mult gimnastica”, isi aduce aminte Mihai Botez. Datorita performantelor sale, a fost selectionat in lotul national de gimnastica al Romaniei. “În 1946, dupa ce am revenit in tara, am fost selectionat imediat in lotul national de gimnastica. În 1948, la Sibiu, am obtinut primul titlu national la „individual”. Dupa aceea, pana in 1952, am devenit inca de patru ori campion national”, spune cu mandrie aradeanul. Visul din copilarie al lui Misa bacsi s-a implinit in 1952, cand a participat la Olimpiada de la Helsinki, iar peste doi ani la Campionatul mondial de gimnastica de la Roma. Tot in 1954 s-a clasat intre primii 10 sportivi in proba de saritura in lungime, la CM de la Roma.
Dupa aceea, patria i-a fost recunoscatoare si i-a acordat titlul de Maestru al sportului. “Nu am facut niciodata propaganda si politica pentru ca sa primesc distinctii. Propaganda mea a fost sportul de performanta”, afirma octogenarul. “În 1958 am renuntat definitiv la gimnastica. Acest sport a progresat foarte mult, iar salile au ramas in urma ca dotare”, spune Misa.
Mihai Botez a invatat judo in lagarul Chalon
Însa numele sau se leaga, in primul rand, de judo. Timp de un an, intre 1945 si 1946, Botez a fost in lagarul Chalon din Franta. A invatat judo de la ofiterii japonezi, italieni si germani. “Acolo am invatat sa lupt. Atat judo, cat si arte martiale. Am fost dus de nemtii din Ungaria in Franta si a fost groaznic. Trebuia sa sapam transee, dar eu nu am rezistat si am fugit. Numai eu stiu cat de greu am ajuns la americani dupa un traseu de 1.800 km facuti pe jos”, spune Misa bacsi.
Revenit in tara, Mihai Botez a inceput sa promoveze judo in Romania. În 1956 a infiintat sectia de judo la CS Astra Vagoane, prima din tara. „Am dorit ca acest sport sa fie cunoscut si in Romania. Nu puteam infiinta imediat o federatie. Am mers prin tara sa fac cunoscut acest sport si am chemat in Romania mari maestri din Japonia si alte tari. Dupa ce am reusit sa infiintam 22 de sectii in tara am infiintat FR de Judo. Era in anul 1968”, isi aduce aminte Misa bacsi.
Aradeanul a fost si primul antrenor de judo din Romania. Aradeanul nu a fost uitat de Florentin Marinescu, care i-a facut o frumoasa surpriza. “Am primit o diploma de excelenta din partea FR de arte martiale”, e mandru Misa bacsi.