Starea de urgenţă a fost decretată la 16 martie de preşedintele Klaus Iohannis pentru o perioadă de 30 de zile.
„La nivel de competiţii, această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv, dar şi financiar pentru toate părţile implicate. Pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului sistem fotbalistic trebuie să găsim o soluţie să finalizăm competiţiile naţionale respectând şansele tuturor echipelor, încheierea contractelor jucătorilor cel mai târziu la 30 iunie şi începerea noului sezon la mijlocul lunii iulie. Astfel, totate cele 53 de competiţii fotbalistice la nivel naţional care aveau termen de suspendare până la 31 martie se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă decretată ieri de preşedintele României. Am discutat azi în videoconferinţa UEFA despre acordarea unei flexibilităţi în sistemul de licenţiere pentru cluburi şi despre extinderea termenului de finalizare a campionatelor naţionale, care pentru România este de 28 iunie în loc de 1 iunie”, a precizat Burleanu într-o declaraţie de presă făcută la finalul videoconferinţei organizate de UEFA în cadrul căreia s-a decis şi amânarea EURO 2020 pentru vara anului 2021.
Preşedintele a menţionat că FRF ia în calcul toate scenariile inclusiv reluarea competiţiilor în data de 13 iunie.
„Azi am iniţiat crearea unui grup de lucru care în următoarele zile va propune diferite scenarii de reluare a competiţiilor, iar în el vor fi reprezentate toate eşaloanele fotbalistice din România, inclusiv reprezentanţii LPF şi ai sindicatului fotbaliştilor. Mâine dimineaţă va avea loc prima întâlnire prin videoconferinţă. Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiţiilor din 22 aprilie şi chiar 13 iunie ca un moment critic. Repet, sunt scenarii pe baza cărora lucrăm în momentul de faţă. Dacă situaţia se va înrăutăţi, atunci va trebui să fim deschişi la forme inovative de finalizare a competiţiei, meciuri într-o singură manşă sau mini-grupe, sau chiar propuneri de modificare a tururilor preliminare pentru competiţiile europene”, a afirmat preşedintele FRF, aflat în prezent în autoizolare la domiciliu în urma participării la Congresul UEFA de la Amsterdam şi la tragerea la sorţi a Ligii Naţiunilor.
„Referitor la poziţiile LPF şi AFAN, menţionez că deşi a exista o anumită rezistenţă din partea lor pentru oprirea competiţiilor fotbalistice, la final am dat dovadă de unitate. Când vine vorba despre campionatele interne obiectivul numărul 1 este sustenabilitatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea cluburilor, iar aceasta se răsfrânge apoi asupra întregii economii a fotbalului, suporteri, antrenori, jucători, arbitri, deţinători de drepturi TV şi sponsori. Orice decizie pe care vom fi forţaţi de împrejurări să o luăm vrem să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante”, a adăugat Burleanu.
FRF vrea schemă financiară pentru organiatorii de evenimente
Federaţia Română de Fotbal a solicitat Ministerului Tineretului şi Sportului o schemă financiară de ajutor pentru organizatorii de evenimente sportive care au suferit pierderi în urma amânării sau anulării unor partide. „Menţionez că am solicitat Ministerului Tineretului şi Sportului crearea unei scheme financiare de ajutor pentru a compensa organizatorii de evenimente sportive cu peste 1.000 de participanţi care au fost amânate sau anulate din cauza izbucnirii pandemiei COVID-19. Sub această schemă, organizatorii de evenimente sportive ar avea dreptul să fie compensaţi pentru pierderile suferite. Menţionez că o măsură similară a fost aprobată pe 12 martie de Comisia Europeană pentru Danemarca. Fotbalul se va relua cu porţile închise doar în momentul în care vom fi siguri că nu va fi în pericol siguranţa jucătorilor şi a staff-ului. Suporterii vor reveni pe stadion doar atunci când vom fi siguri că nu va fi niciun risc pentru ei”, a precizat preşedintele FRF.
Activitatea celor 17 loturi naţionale ale României a fost de asemenea suspendată până la 1 mai. „La nivel de echipe naţionale, toate cele 17 loturi îşi vor suspenda activitatea cel puţin până la 1 mai. Nu vom pune în pericol jucătorii şi staff-ul. Am luat decizia de suspendare a convocărilor şi a oricăror acţiuni în această perioadă”, a adăugat Burleanu.
Euro 2020 va avea loc la anul
În cadrul videoconferinţei de marţi, UEFA a luat mai multe decizii privind competiţiile continentale, a menţionat Burleanu: „Finala de Champions League se va desfăşura pe 27 iunie. Campionatul European de fotbal feminin, Campionatul European Under 21 şi finala Ligii Naţiunilor se vor muta din vara anului 2021. Avem în vedere deblocarea intervalului orar pe meciurile din Champions League şi Europa League, astfel încât să ne putem disputa etapele intermediare inclusiv în zilele de dedicate acestor competiţii continentale. Vom propune FIFA să suspende Campionatul Mondial al Cluburilor care ar urma să aibă loc în 2021 pentru a face loc în calendar Campionatului European”.
Turneul final al Campionatului European de fotbal, programat iniţial în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020, a fost amânat de UEFA pentru 11 iunie – 11 iulie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, decizia fiind luată în urma unei teleconferinţe organizate, marţi, de forul continental cu toate cele 55 de federaţii naţionale.
România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. EURO 2020, ediţie aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia) şi Bilbao (Spania).
Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Dacă se califică în urma barajului de Liga Naţiunilor, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.
Echipa naţională de fotbal a României va întâlni în luna iunie, la Reykjavik, selecţionata Islandei, într-o partidă contând pentru semifinalele play-off-ului EURO 2020. O victorie în această partidă ar pune România în postura de a juca ulterior, la Sofia sau Budapesta, meciul decisiv pentru calificarea la turneul final, în faţa Bulgariei sau Ungariei.