ACTUALIZARE. Românii au bătut Grecia (7-1) și au cedat cu Irlanda (6-9). Sunt calificați în faza a doua, unde au fost repartizați într-o grupă cu Bosnia, Polonia, Bulgaria, Kîrghizstan și Lituania.
ACTUALIZARE. Tricolorii au învins și Zimbabwe, scor 6-5.
Peste 450 de fotbaliști, reprezentând 42 de țări, participă la Campionatul Mondial al homleșilor 2018. Ciudad de Mexico a mai găzduit turneul și în 2012.
România a luat starul la acest turneu, câștigând meciul de debut, 6-4 cu Țara Galilor. Echipa antrenată de Mihai Rosus se află în Grupa G (8 grupe preliminare), alături de Irlanda, Zimbabwe, Grecia și Țara Galilor.
E pentru a 11-a oară când tricolorii participă la Cupa Mondială.
Fără vreun sprijin din partea FRF, doar cu ajutorul sponsorilor, tricolorii au ajuns în Mexic după un drum de 33 de ore.
Participarea a fost în dubiu. ”Eram aproape sigur că nu vom ajunge. Costurile au fost foarte ridicate, preţul unui bilet de zbor era de 600 de euro de persoana pe relaţia Budapesta – Mexico City, iar noi trebuia să fim minimum opt persoane. Ar fi fost dureros că, după zece ani în care am participat, fără excepţie, anul acesta să se fi oprit. Dar s-a întâmplat o minune, am fost ajutați de oameni cu inimă și suntem la competiție”, spune Mihai Roșus.
Lotul a fost selecționat în urma Cupei Mobilității, de la Timișoara.
Din lot fac parte Robert Foldi, agent de vânzări la o firmă din Timișoara și antrenor de copii la Galaxy Timișoara, frații David și Elisei Șerban, Felician Pușcaș, angajat la un dealer auto din Arad, sau Emilian Micșa, un homles stabilit la Bruxelles.
Cazurile fiecăruia dintre jucători sunt complexe. De exemplu, Pușcaș a fost trimis în judecată în 2010, după ce a plasat pe piaţă valută falsificată. Felician cumpărase un laptop cu 250 de euro tot falsificaţi.
Robert Foldi, 28 de ani, fost jucător în campionatul județean Timiș, dar și în Austria, a făcut Liceul Penticostal Logos, unde şi-a descoperit harul de a avea o voce deosebită, apoi a făcut Faculatea de Educaţie Fizică şi Sport. Robi le-a încercat pe toate, lucrând şi în fabrică şi la privat. Fotbal joacă de când se ştie, şi-a făcut junioratul la Electrica, apoi a jucat la Gătaia. În 2007, Robert a reuşit performanţa incredibilă de a marca 8 goluri pentru Timișul Șag într-un singur meci. Robert are o pasiune: are voce și cântă într-un cor bisericesc.
Ce ar fi de transmis oamenilor străzii care vor să-şi schimbe vieţile, făcând sport? ”Să nu renunţe la luptă! Eu sunt de părere că, dacă vrei, chiar poţi. Trebuie să ai voinţă şi pe cineva lângă tine, ca să te ajute în momentele-cheie. De asemena, fotbalul este un fenomen extraordinar, care te poate ajuta în multe feluri: să lucrezi în echipă şi să o respecţi, să te supui regulilor, strategiei de joc, să fii disciplinat şi punctual, să ştii să pierzi şi să recunoşti că adversarul tău a fost mai bun ca tine, pentru că se întâmplă să mai și pierzi, etc”, completează coordonatorul.
Anul trecut, la Oslo, homleșii români au încheiat pe poziția a 11-a.
Cea mai bună clasare a Romaniei a fost în 2015, locul 6.
Campionatul Mondial al homleșilor 2018. Ce înseamnă homeless
Trebuie precizat că homeless nu înseamnă neapărat că persoanele implicate sunt oameni fără adăpost, ci e vorba și de cazuri sociale, tineri crescuți fără părinți, tineri care au scăpat de consumul de droguri și alte asemenea situații.
La fel ca la ultimele două ediții, echipele masculine cuprind un om al străzii local și o fată.
Regulamentul competiţiei
– vârsta minimă de participare este de 16 ani (și nu trebuie să fi participat la vreo ediție anterioară);
– jucătorii trebuie să sa fi fost persoane fără adăpost la un moment dat în ultimul an (dupa 1 noiembrie 2017), în conformitate cu definiția națională dată persoanelor fara adapost; să își câștige traiul ca vânzători stradali; să fie solicitanți de azil care nu beneficiază de statutul de azil în prezent sau care au fost solicitanți de azil în trecut, însă au obținut statutul de rezident; să fie persoane aflate în prezent în programe de reabilitare pentru dependenții de droguri și alcool, care au fost fără adăpost la un moment dat în ultimii doi ani.
– lotul fiecărei echipe este alcătuit din 8 fotbalişti (1 portar, 3 jucători de camp și 4 rezerve);
– pe teren intră un portar şi 3 jucători de câmp;
– durata unei partide este de două reprize a câte 7 minute;
– dimensiunile terenului de joc: 22 metri (lungime) şi 16 metri (lăţime);
– loviturile de departajare se bat ca la hochei pe gheaţă;
– antrenorul trebuie să fie un fost participant la competițiile pentru homleși.
Delegația României este condusă de Mihai Rosus, el însuşi un fost copil al străzii, e angajat al fundaţiei Metanoia, care a sprijinit ideea creării unei naţionale a oamenilor străzii.
„Am avut și eu o viață mai tumultoasă. Eu am fost într-o familie, dar una destramată, cu tata alcoolic, mama m-a crescut. De 15 ani m-am întors la credință, până atunci am facut toate nebuniile, am fost hoț de buzunare, am fost hoț de mașini, am fost implicat în bătăi, scandaluri. Într-o zi era să mor, e o poveste mai lungă, și stiam în acel moment că, dacă mor, mă duc în iad. Nu sunt mare orator, nu am fost nici mare fotbalist, cea mai mare realizare a mea a fost ca am evoluat in Liga a șaptea din Spania. Sportul te învață să fii mai disciplinat. Trebuie să lucrezi în echipa și nu poți să faci pe teren tot ce te taie capul” – Mihai Roșus
Cum a început totul?
‘Într-o zi, acum 15 ani, treceam prin Timişoara şi, pe una dintre străzile din apropiere, câţiva copii încinseseră un meci cu o minge dezumflată. Ideea mi-a venit pe loc: ce-ar fi dacă am face o echipă de fotbal cu oamenii străzii?’.
Pe vremea aceea, Roșus era asistent social la o fundaţie care se ocupa de oamenii fără adăpost. Aşa că, în scurt timp, a pus în practică ideea. A făcut echipa şi a găsit un teren, unde să se antreneze, undeva în spatele bisericii Metanoia, la marginea oraşului.
‘La început am avut ceva bătăi de cap, pentru că băieţii veneau la preselecţii sau la antrenamente cu punga de aurolac după ei! Le-am explicat că n-au nici o şansă să facă parte din echipă dacă nu renunţă la obiceiul ăsta şi au înţeles’, spune Roșus.
FotbalDeStrada.ro este un proiect al Centrului Creştin Metanoia, prin care se doreşte oferirea unei alternativă de integrare socială a copiilor străzii, a persoanelor defavorizate şi a celor dependente de alcool sau de droguri.
200.000 de spectatori sunt așteptați la terenuri și se estimează că milioane de oameni vor urmări cele 360 de jocuri în livestream..
Mel Young, cofondator al Fundației Cupei Mondiale a persoanelor fără adăpost: „Credem că ediția din 2018 va fi un eveniment care va schimba viața participanților, iar spectatorii noștri își vor aminti pentru totdeauna de acest turneu”.