Atleții nu sunt singurii sportivi din lume. Mai mult, ei nu sunt singurii care fug semimaratoane, maratoane sau orice alte curse de șosea. Printre cei mai buni sportivi care nu au făcut atletism dar aleargă foarte bine sunt cicliștii, ei la rândul lor adevărați fondiști, dar pe două roți. Găsim însă și gimnaste, spadasine, tenismeni, de masă sau de câmp, canotoare care participă, înainte de retragere sau după, la competiții de alergare.

Unul dintre cei mai rapizi alergători din România care a făcut un alt sport la nivel ridicat este Alex Ciocan. Multiplu campion național, participant la numeroase Tururi Cicliste, atât în România cât și în străinătate, Ciocan aleargă foarte bine, mai ales dacă ținem cont că antrenamentele sale pentru această disciplină lipsesc aproape cu desăvârșire. Se poate spune că ploieșteanul este aproape obligat să alerge pentru că participă la curse de triatlon, fiind unul dintre cei mai buni triatloniști români mai ales pe distanțe mari, acolo unde la final se fuge cel puțin semimaraton.

Canotajul este bine reprezentat la cursele de alergare pe șosea. Impulsionate şi de organizatoarea Semimaratonului și Maratonului Bucureşti, Valeria Răcilă, campioană olimpică la simplu vâsle în 1984, și ea o alergătoare pasionată în timpul liber (a participat la zeci de maratoane și semimaratone), Viorica Susanu, are 4 medalii olimpice de aur şi una de bronz, Geta Andrunache, are 5 medalii olimpice de aur şi una de bronz, Doina Ignat, a adunat 4 medalii olimpice de aur, una de bronz şi una de argint, și Camelia Mihalcea, o medalie olimpică de aur, apar foarte des la startul competițiilor de alergare, fie ele de ștafetă, de 10 kilometri sau mai mari. ”Este vorba de distracţie. Competiţie e pentru cei bine antrenaţi”, ne-a spus Viorica Susanu.

Părinţii lui Vlad Pascu, faţă în faţă cu părinţii lui Sebi Olariu, pentru prima oară. Ce s-a întâmplat în sala de judecată de la Curtea de Apel Constanţa
Recomandări
Părinţii lui Vlad Pascu, faţă în faţă cu părinţii lui Sebi Olariu, pentru prima oară. Ce s-a întâmplat în sala de judecată de la Curtea de Apel Constanţa

Andreea Răducan și Monica Roșu, prezențe obișnuite la alergare

Andreea Răducan, multiplă medaliată olimpică și mondială la gimnastică, este președintele Fundației Olimpice Române și în același timp o pasionată de alergare, fiind prezentă aproape la fiecare eveniment de acest fel din Capitală. La fel și fosta sa colegă Monica Roșu, dublă campioană olimpică. ”Vin la aproape toate evenimentele organizate de Bucharest RUNNING CLUB, le-am văzut crescând de la an la an și este impresionant faptul că zeci de mii de oameni din zeci de țări participă în fiecare an la Maratonul și la Semimaratonul București”, declara Roșu.

Ana Maria Brânză este scrimeră, vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing, campioană olimpică pe echipe la ediție din 2016 de la Rio de Janeiro, de două ori campioană mondială pe echipe (2010, 2011) și de șapte ori campioană europeană (2013 la individual și 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 și 2015 pe echipe).

Este în același timp și o alergătoare pasionată, mai ales că a primit numeroase sfaturi și de la amicul ei, Marius Ionescu, cel mai bun maratonist al României. A participat la numeroase curse, cea mai lungă distanță a ei fiind un semimaraton. Pe asfalt, zâmbind și alergând, le puteți întâlni și pe Loredana Dinu, Laura Badea, Alina Dumitru sau Camelia Potec, unele dintre cele mai mari sportive ale României.

Tarifele lui Trump amenință să arunce Rusia într-o criză economică profundă. Visul lui Putin se estompează rapid
Recomandări
Tarifele lui Trump amenință să arunce Rusia într-o criză economică profundă. Visul lui Putin se estompează rapid

Tenisul este reprezentat și el, fie că e de câmp, fie de masă. Multipla campioană europeană şi mondială la tenis de masă, Otilia Bădescu a participat și ea la curse de alergare pe șosea, de obicei pe distanțe mai scurte, antrenându-se pentru ele ori afară, ori indoor, în funcție de vreme: “Când sunt zile de palton nu ies afară la alergat. Mă duc la sală”. La start, puteți să-l întâlniți și pe fostul tenisman Victor Hănescu, sportivul cu cea mai bună clasare a sa locul 92 în clasamentul ATP.

Fotbaliști foarte cunoscuți la curse de alergare? Afară, da, în țară, nu!

Fotbaliștii aleargă foarte mult, atât în meciuri, dar și la antrenamente, iarna fiind de multe ori pentru ei un chin, cu sesiuni de fugă destul de lungi. Un motiv destul de puternic să nu mai audă de așa ceva după ce renunță la sportul de performanță. Cel puțin în România, unde foști jucători de top nu prea apar la startul curselor mai mult sau mai puțini lungi organizate în marilor orașe, putem aici să-l amintim doar pe Ioan Ovidiu Sabău, care participă constant la curse de semimaraton, mai ales la Cluj.

Nu așa stau lucrurile în străinătate. Paolo Di Canio (44 ani), fiind invitat în 2011 să dea startul la o cursa care avea loc în oraşul Swindon (era antrenor la FC Swindon, în liga a treia engleză), a și luat startul în cursa populară de 3 km. Fostul jucător de la Lazio şi West Ham a greşit însă traseul şi a ajuns alături de un pluton al alergătorilor de semi-maraton.

Agitație mare printre tarabe și miros de pește proaspăt: cum arată o zi în Piața Obor înainte de dezlegarea la pește din ziua de Florii. Prețuri pentru toată lumea
Recomandări
Agitație mare printre tarabe și miros de pește proaspăt: cum arată o zi în Piața Obor înainte de dezlegarea la pește din ziua de Florii. Prețuri pentru toată lumea

”Nu m-am oprit pentru că era o încercare pe care trebuia să o duc până la final. Am fost fericit că am alergat continuu”, a precizat la final fostul atacant italian. Edwin van der Sar, portarul care a câştigat de două ori Liga Campionilor, cu Ajax şi Manchester United, a trecut linia de sosire a maratonului New York, la sfârşitul anului 2011, în 4h:19:16. Un alt jucător care a terminat un maraton, în 3h:31:56, fostul fotbalist de la Aston Villa şi Manchester United Dwight Yorke, a alergat pentru a strânge bani în contul ”Vision”, organizaţia sa care ajută copiii orbi (fiul său, Harvey, este nevăzător).

Nedved a început să alerge semimaraton ca să nu se îngrașe

Pavel Nedved a participat la două semimaratoane, ambele la Praga, în 2009 şi în 2012, încercând să scape de sedentarismul care îl presupune slujba sa din birourile clubului Juventus Torino, unde este membru al consiliului director. Nedved (91 selecţii, Cehia) a alergat sub două ore cele două semimaratoane alături de doi foşti colegi de la naţională: atacantul Vratislav Lokvenc (74 selecţii) şi Tomas Votava (13 selecţii).

15578205_1282229801799507_1323556583378906803_oIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

În străinătate, cei mai buni alergători sunt cicliștii

În afară, actuali sau foști sportivi participă în număr mare la cursele de alergare de șosea, cei mai mulți fugind semimaratoane și maratoane. Recordman-ul sportivilor ”non-alergători”  este fostul ciclist Abraham Olano, care a terminat maratonul de la San Sebastian (2006) în 2:39:19. Alţi competitori pe două roţi care au finalizat maratonul sunt: Rolf Aldag la Hamburg (2006) în 2:42:54, Chris Boardman la Londra (2009) în 3:19:27, Laurent Jalabert la New York (2005) şi Barcelona (2007), ultimul în 2:45:52, şi cvadrupul campion olimpic Leontin van Moorsel la Rotterdam (2008) în 3:28:57.

La fete, performanţe notabile au avut Amelie Mauresmo, fostă lideră a circuitului profesionist feminin de tenis, care a terminat maratonul New York (2010) în 3:40:20, şi campioana olimpică din 1996 cu echipa americană de gimnastică a SUA, Kerri Strug, care a finalizat 2 maratoane, Houston (1999) şi New York (2008), ultimul în 3:56:06. Sunt și piloți care participă constant la curse de șosea.

De exemplu, cel mai bun timp la maraton a fost scos de finlandezul Heikki Kovalainen (câştigător la Hungaroring în 2009), care a terminat competiţia de la New York (2007) în 3:36:56. Un alt pilot de Formula 1 care a trecut linia de finish a unui maraton, New York (2000), este Jarno Trulli. Italianul, deţinător al unui trofeu la Grand Prix Monaco 2004, a scos 4:02:21.

Dacă iubești mișcarea și stilul de viață sănătos vino ca alergător, voluntar sau suporter la Volkswagen Bucharest HALF MARATHON. Fii unul dintre cei peste 16.000 de oameni din 60 de țări care se bucura de sărbătoarea Bucureștiului.  Înscrie-te la una dintre curse: 21km OMV Petrom, 10 km Volkswagen, Ștafeta Scholl, Cursa Populară Vodafone, Cursa Adolescenților Carrefour sau Cursa Copiilor McDonalds. Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

Sorin Ion (4run.ro)


CITEȘTE ȘI: Reguli noi la Wimbledon. Organizatorii luptă împotriva abandonurilor din primul tur

 
 

Istorii electorale
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

AVEM IMAGINILE! Nu au recunoscut că se iubesc, dar pozele spun tot! Cum au fost prinși ziua în amiaza mare / FOTO
Unica.ro
AVEM IMAGINILE! Nu au recunoscut că se iubesc, dar pozele spun tot! Cum au fost prinși ziua în amiaza mare / FOTO
La 3 săptămâni după ce Călin Georgescu a pus-o să-și retragă candidatura, Anamaria Gavrilă face un anunț complet neașteptat: „Așa începe sfârșitul...”
Viva.ro
La 3 săptămâni după ce Călin Georgescu a pus-o să-și retragă candidatura, Anamaria Gavrilă face un anunț complet neașteptat: „Așa începe sfârșitul...”
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Dragoș Pătraru. Realizatorul TV e căsătorit de 26 de ani și are doi copii mari: ”Mi-a luat o lună să o conving să ne întâlnim!”
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Dragoș Pătraru. Realizatorul TV e căsătorit de 26 de ani și are doi copii mari: ”Mi-a luat o lună să o conving să ne întâlnim!”
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
Adevarul.ro
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
Diana Dumitrescu, declarații despre problemele din relația cu soțul ei, după 6 ani de căsătorie: „Nimic nu e perfect, nimic nu e ceea ce pare, oamenii…”
Elle.ro
Diana Dumitrescu, declarații despre problemele din relația cu soțul ei, după 6 ani de căsătorie: „Nimic nu e perfect, nimic nu e ceea ce pare, oamenii…”
Unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România a recunoscut că și-a înșelat nevasta! "Soţia mea a aflat, m-a certat, mi-a dat câteva palme"
Unica.ro
Unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România a recunoscut că și-a înșelat nevasta! "Soţia mea a aflat, m-a certat, mi-a dat câteva palme"
Constănţean, amendat cu 30.000 de lei pentru două sacoşe cu haine aruncate în stradă. I-a fost confiscată şi maşina
Observatornews.ro
Constănţean, amendat cu 30.000 de lei pentru două sacoşe cu haine aruncate în stradă. I-a fost confiscată şi maşina
Horoscop 10 aprilie 2025. Vărsătorii pot transforma experiențele acumulate într-un tezaur, pe care-l vor putea converti în diverse beneficii
HOROSCOP
Horoscop 10 aprilie 2025. Vărsătorii pot transforma experiențele acumulate într-un tezaur, pe care-l vor putea converti în diverse beneficii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI