Ajuns într-o suburbie din sudul Londrei la muncă, Budurean a început să antreneze echipe de baschet juvenile, iar acum e antrenor principal al reprezentativei de canoe polo a Marii Britanii.
Arădeanul are planuri mari alături de nationala de canoe polo, cu care speră să ajungă la ediția din 2020 a Jocurilor Olimpice. Pentru asta e nevoie de o clasare cât mai bună la Campionatele Mondiale din acest an, programate în perioada 29 august – 4 septembrie la Siracusa – Sicilia, în Italia.
„Canoe polo se joacă tot 5 contra 5, ca baschetul, iar anumite strategii sunt împrumutate din sportul cu mingea la coș”, menționează Budurean un aspect care l-a apropiat de acest sport inedit.
„Trebuie să ne clasam în primele cinci echipe la Mondiale, pentru a putea juca meciuri demonstrative la Jocurile Olimpice. În lot avem 16 jucători, iar la turneele europene ECA, de clasament, mergem întotdeauna cu două echipe. La turneul final va trebui sa selectez doar opt jucatori. Sper ca acest frumos sport sa devina sport olimpic, ar merita din plin!”, ne-a declarat Adi Budurean, care a avut parte în acest an de un adevarat maraton european, în cadrul mai multor turnee de pregatire.
Germania, Italia, Franța Olanda și Polonia sunt cele mai bune reprezentante europene la canoe-polo
Alături de managerul federației britanice, Alan Vessey, Adi Budurean încearcă să readucă echipa Marii Britanii pe locurile fruntașe la Campionatul Mondial care se dispută la finalul acestei luni. „Avem mulți jucători tineri de perspectivă dar fără experiența necesară pentru a face rezultate mari la seniori. Suntem la schimbul de generații, dar acest lucru trebuia facut un pic mai devreme. Sperăm să revenim cât mai repede în elită la seniori. Jucătorii care vin din urmă și popularitatae tot mai mare a acestui sport ne dau speranțe în acest sens”, ne-a declarat Alan Vessey, fost jucător în anii 80-90 în reprezentativa Marii Britanii. Speranțele sunt cu atat mai mari cu cât, „în anul 2020, canoe polo ar putea să devină sport olimpic”, a completat Vessey.
Optimist se arată și directorul sportiv al federatiei britanice, Peter Montgomery: „Este nevoie de multă muncă, dar avem jucători puternici care vin din urmă și sunt convins că vom face treabă bună împreună. Să avem imediat rezultate este aproape imposibil, însă suntem convinși că pe termen mediu și lung vom deveni tot mai puternici, iar primul pas este chiar acest campionat mondial din Italia”.
Deși se numește canoe-polo, în acest sport se folosește o padelă, caracteristică kaiac-ului. Mingea poate fi pasată cu mâna, șutată cu padela, fără a fi ținută în brațe și condusă spre poarta adversă.
Irlanda, Franța și Australia sunt adversarele Marii Britanii în grupa de la Campionatul Mondial din Italia.