Libertatea: La Hunedoara s-a amânat propunerea să deveniţi cetăţean de onoare…
Mircea Lucescu: Chestia aceasta mi se pare caraghioasă şi neserioasă. Iniţiativa a fost a lor şi îmi pare rău de amploarea pe care a luat-o acest scandal. Sunt nişte jocuri politice, care nu mă glorifică şi în care nu vreau să mă implic. Nişte oameni au încercat să se facă văzuţi, iar mie nu-mi trebuie asemenea recunoaştere. Oficialităţile locale ar trebui să se implice mai mult în viaţa noii echipe, pentru că este bine pentru acea regiune ca acest club să reînvie.
Mircea Lucescu a avut, la Corvinul, o carieră de succes atât ca jucător, cât şi ca antrenor. El a evoluat în 111 meciuri şi a marcat 21 de goluri. Ca tehnician, a calificat Corvinul în Cupa UEFA, în anii 80
Totuşi, vi se refuză recunoaşterea unor merite…
Hunedoara nu e Parisul. Eu mă simt legat de echipa de atunci, de unii oameni care nu mai sunt printre noi, doar a fost ultima perioadă a carierei mele de jucător şi prima a celei de antrenor. Aici m-am format ca tehnician şi nu pot să fiu ingrat şi să nu îmi amintesc cu plăcere de acele vremuri. Amintirile nu mi le poate lua nimeni. Mă aştept ca Andone, Rednic, Mateuţ şi alţi jucători crescuţi de Corvinul să se implice mai mult în viaţa noii echipe.
Cum aţi fost atras către noua formaţie din Hunedoara?
Mihai Leu m-a contactat şi mi-a cerut să ajut echipa, iar Andone mi-a propus să figurez printre membrii fondatori ai FC Hunedoara. Am cumpărat echipament pentru formaţia de seniori şi pentru cele de juniori, mai mult nu am cum să ajut de la Doneţk. Vreau să ajung la Hunedoara, în luna decembrie, pentru a vedea pe viu cum se descurcă echipa. Am înţeles că este pe primul loc în liga a IV-a şi luptă pentru promovare. De asemenea, vreau să sting acest conflict politic, care nu are nimic de-a face cu mine.
Şahtiorul? Aţi trecut în Cupă de Dinamo Kiev.
Am dominat copios partida de Cupă şi i-am bătut. Kievul a avut primul şut pe poartă abia în minutul 70. Toate meciurile contra lui Dinamo sunt importante, pentru a ne demonstra valoarea şi a arăta că diferenţa de şase puncte din campionat este creată artificial de către arbitri. În Ucraina există un conflict de interese, deoarece preşedintele lui Dinamo Kiev (n.r. – Igor Surkis) este fratele preşedintelui federaţiei ucrainene de fotbal (n.r. – Grigori Surkis). În ultima vreme a fost chiar un scandal urât, după ce patronul de la Dnepr a intrat în vestiarul arbitrilor cu bodyguarzii săi. Chiar şi Rinat Ahmetov a promis, în glumă, că şi el va face la fel la următoarea partidă când echipa noastră va fi dezavantajată clar de arbitri.
Ce ziceţi de ultimele escapade ale jucătorilor de la Dinamo?
Acolo unde există constanţă la nivelul băncii tehnice şi unde antrenorii sunt lăsaţi să-şi facă meseria în mod normal, jucătorii nu-şi permit să se comporte în acest fel. Fotbaliştii simt că, dacă antrenorii sunt schimbaţi la fiecare două luni, nu există continuitate şi îşi fac de cap. Un sportiv care se respectă nu poate chefui, dacă are meci a doua zi.
Legenda Hunedoarei
Mircea Lucescu (foto medalion), creatorul Corvinului “de aur” din anii 80, e membru fondator al noului club de fotbal, FC Hunedoara, ce activează în Liga a IV-a şi care se vrea continuatorul tradiţiei fotbalistice din oraş. “Nea Mircea” a semnat actele prin care a fost de acord să devină membru fondator în luna august.
Mihai Leu îl susţinuse în consiliul local
La Hunedoara, interesele politice şi-au întins tentaculele şi în domeniul sportului. Fostul campion mondial la box profesionist, Mihai Leu (foto), actualmente consilier local, a propus în şedinţa de joi seara ca Mircea Lucescu să devină cetăţean de onoare al urbei. Propunerea a fost respinsă de câţiva dintre consilierii apropiaţi primarului Ovidiu Hada. Contactat telefonic, Leu crede că această amânare nu reprezintă decât o manevră politică a actualului edil. (Răzvan Ionaşcu)