Biografia, care conține, pe lângă amintiri din lumea balonului rotund și detalii despre viața privată a celui poreclit Csala (n.r. in traducere, Fentosul), incluzând aici amănunte din al doilea război mondial – când a stat timp de trei luni ascuns în Budapesta – i-a fost relatată autorului acestei cărți de marele fotbalist în ultimele săptămâni de viață, de pe patul de spital.
Traducerea a fost asigurată de Gabriela Meszar, soția lui Alexandru Meszar, coordonatorul proiectului UTA, început în urmă cu șapte ani. Ideea a venit după ce, în anul 2000, cartea a fost lansată în limba maghiară lângă Catedrala Catolică din Arad, iar într-o săptămână s-au vândut 2.000 de exemplare!
Controversa legată de numele marelui fotbalist, Petschowski sau Pecsovszky fost lămurită după ce s-a consultat textul de pe crucea marelui campion, din Cimitirul Eternitatea Arad. Ultima variantă e cea corectă.
Lansarea a venit într-un moment când Aradul sărbătorește 50 de ani de la eliminarea lui Feyenoord Rotterdam din Cupa Campionilor Europeni. A fost 1-1 în Olanda (goluri Jansen, respectiv Florian Dumitrescu) și 0-0 la Arad, campioana de atunci a României reușind ”a opta minune a lumii”, după cum a declarat Ernst Happel, antrenorul austriac de atunci al batavilor.
La Teatrul de vară au urcat pe scenă Axente, Biro sau Sima, din echipa campioană UTA 70, precum și alți fotbaliști ai acelor vremuri, cum sunt Metskas, Igna, Jivan ori Vaczi II, dar și Monica Brosovszky, fiica regretatului Ladislau Brosovszky, un membru al familiei lui Iosif Lereter și fiica antrenorului Nicolae ”Coco” Dumitrescu.
Iosif Pecsovszky (Petschowski; n. 2 iulie 1921, Timișoara, d. 6 octombrie 1968) a fost un fotbalist român care a jucat în naționala României (32 de selecții, 11 goluri) și în naționala Ungariei (3 selecții). Când a jucat în campionatul maghiar, pentru CA Oradea, în perioada 1941-1944, a folosit numele József Perényi.