FRF joacă la pariuri! Casa de pariuri Fortuna va deveni sponsor offcial al echipei naționale de fotbal a României, selecționată aflată pe locul 40 în lume. În acest moment, sponsorul principal al tricolorilor, aflați pe locul 4 în Grupa E de calificare la CM Rusia 2018, este compania germană Telekom, iar ca sponsori secundari sunt Bancpost și Joma, ca sponsor de echipament.

Contractul cu Fortuna va fi unul secundar. Conform unor surse autorizate, valoarea înțelegerii e de 500.000 de euro. Termenii nu au fost dezvăluiți, dar se pare că numele casei de pariuri va sta pe tricourile jucătorilor, antrenorilor și a celor din staff doar la antrenamente. De asemenea, vor avea loc acțiuni publicitare, de genul ”pariază cu Chiricheș”, ”pariază cu Stanciu” etc. Primele, înainte de meciul cu Danemarca, din preliminariile CM 2018.

Casa de pariuri Fortuna va deveni sponsor oficial al echipei naționale a României. Mihai Costea, prins că paria la Fortuna, a fost iertat de federație!

Semnarea contractului dintre casa de pariuri și FRF vine într-un moment în care nume importante din fotbal au fost găsite vinovate de implicare în pariuri, fără a avea voie să facă acest lucru: antrenorii Ion Viorel și Marius Ninel Șumudică, precum și fotbalistul Mihai Costea.

”Vioară” a fost tras pe bară doi ani, Marius Ninel Șumudică, antrenorul campioanei Astra Giurgiu, s-a ales cu o suspendare pe o durată de numai două luni, după ce a mizat pe meciuri din Liga 1, altele decât cele în care au fost implicate formația pe care o pregătește. Dosarele acestora au venit de la organisme din străinătate. Când scandalul a fost intern, s-a pus batista pe țambal.

Mihai Costea a fost prins în ofsaid uriaș de către ”Libertatea”. Atacantul a fost surprins tocmai într-o agenție din Ilfov a casei de pariuri Fortuna, în timp ce își punea biletul. Cazul a ajuns pe masa Comisiei de Disciplină a FRF, dar organismul federal l-a îngropat. Dosarul a fost clasat într-un stil specific românesc, deși existau toate dovezile. Se știa inclusiv biletul cu meciuri, însă federația a refuzat să meargă pe fir și să ceară în Justiție deslușirea situației, așa cum ar fi fost firesc. Atacantul a fugit, de teama unui suspendării în România, în liga a doua din Emiratele Arabe Unite. A scăpat nepedepsit.

Citiți și

Casa de pariuri Fortuna va deveni sponsor oficial al echipei naționale a României Afară, naționalele se țin departe de pariuri

În acest moment, nici o altă echipă națională nu deține, la vedere, un contract cu vreo casă de pariuri națională sau mondială. La nivel de cluburi, situația stă însă diferit. În trecut, grupări de prim rang în fotbal, precum Real Madrid și AC Milan, au evoluat având pe piept numele casei de pariuri bwin.com, iar FC Sevilla avea contract cu 888.com. La gruparea andaluză, atacantul francez Frederic Kanoute refuza să facă reclamă casei de pariuri, acoperind la fiecare apariție numele firmei cu o bandă.

În România, Steaua are contract cu NetBet. Iar mai multe cluburi au înțelegeri cu Superbet.

Fortuna, în expansiune: tocmai a devenit lider de piață

La mijlocul săptămânii trecute, pe piața pariurilor sportive din România a avut loc o tranzacție importantă. Fortuna a cumpărat o altă casă de pariuri, Casa Pariurilor. Cum s-a procedat? ”Fortuna”, prin Fortuna Entertainment Group, companie cehă de pariuri sportive și jocuri de noroc, a achiziționat integral Hattrick Sports Group Irlanda de la compania-mamă, aflată în SUA, firma care stă în spatele casei de pariuri denumită Casa Pariurilor. După această tranzacție, noul organinism, Fortuna & Casa Pariurilor, a devenit lider de piață.

Iată cum arăta piața pariurilor sportive din România, înaintea fuziunii celor două firme. Cifrele sunt relative, nu sunt oficiale, piața fiind în continuă mișcare. Cea mai mare cotă de pe piața pariurilor off-line era deținută de Superbet, care dispune de circa 600 de agenții în toată țara. Pe locul secund se afla Fortuna, care are 800 de agenții în România, dar obține un profit mai mic decât cel realizat de Superbet cu cele 600 de agenții ale sale. Pe locul 3 se afla Casa Pariurilor, cu 700 de agenții terestre. În urma fuziunii, Fortuna și Casa Pariurilor au împreună un număr de 1.500 de agenții, devenind, indiscutabil, lider de piață.

Afacerea cuprinde nu doar operațiunile de off-line, ci și pe cele din mediul on-line. Aici, cota de piață o găsea pe Fortuna pe locurile 5-6 (podiumul este următorul: Unitbet, Superbet și Net Bet), în timp ce Casa Pariurilor nu stătea deloc bine în mediul virtual, ocupând un loc codaș.

Operațiune de 135.000.000 de euro

Operațiunea de cumpărare ar fi costat 135.000.000 de euro, informează presa din Cehia, 80.000.000 de euro pe loc, plus 35.000.000 de euro după încheierea perioadei de acreditare.

Lupescu a fost ”combinat” cu Astra Bets

Prezența unei case de pariuri printre sponsorii de la Casa Fotbalului nu ar fi, totuși, o noutate absolută. Pe când era director general la FRF, Ionuț Lupescu a adus Astra Sport Bets, o firmă care nu mai există în prezent pe piața pariurilor sportive din România. Respectiva casă de pariuri sponsoriza Liga a II-a, competiției aflată sub umbrela Federației Române de Fotbal. Lupescu a asociat primul imaginea federaţiei cu cea a unei case de pariuri și a acceptat chiar să facă personal reclamă pentru Astra Bets. Prin contractul semnat la mijlocul lunii martie 2009, casa de pariuri Astra devenea partener al FRF şi primul sponsor al Ligii a II-a pentru următorii doi ani şi jumătate. “Prin această colaborare, scopul FRF este să crească nivelul competiţiei şi al tinerelor valori. Credem că este o combinaţie care va atrage mai mulţi parteneri pentru divizia secundă”, declara Ionuţ Lupescu, cu prilejul semnării angajamentului. De atunci însă, s-a vorbit tot mai mult despre meciuri decise de mafia pariurilor şi, ceea ce este mult mai grav, despre implicarea unor oficiali ai FRF în stabilirea rezultatelor. ”Lupescu dirijează mafia pariuri”, acuza marele rival al lui Lupescu, Dănuț Lupu, pentru ”Libertatea”.

Foști fotbaliști cu priză la pariuri

În fotbalul românesc, mai mulți foști campioni au făcut reclamă unor case de pariuri care funcționează la noi. Steaua și Dan Petrescu au mers pe mâna nou-înființatei Net Bet. Apoi, Gabi Balint a ”votat” cu Winmasters, pe o sumă de câteva mii de euro. De asemenea, Ilie Dumitrescu și Ionel Dănciulescu au preferat o casă de pariuri on-line, Unibet, care deține cea mai mare cotă de piață în România. La rândul lui, Gică Craioveanu a fost ales ambasador Sportingbet, casă de pariuri care a avut semnat contract și cu Steaua, în trecut. Asta se întâmpla în 2009.

Casele lui Rudi Stănescu

Și în alte sporturi, casele de pariuri și-au băgat coada puternic. Celebru este cazul handbalistului Rudi Stănescu, fost portar al echipei naționale. Fostul internațional Rudi Stănescu, legitimat la HC Dobrogea Sud, deține 70 case de pariuri în toată țara sub brandul Sport Bet Challenge. El spune că nu are în ofertă meciurile jucate de echipa lui: ”Am licență de pariuri, am sediul în Năvodari, iar numărul caselor de pariuri pe care le dețin este de 70, în toată țara. Conform ONJN, nu am voie să pariez nici măcar la Loto 6/49, nu mai vorbim despre alte pariuri sportive. Eu și cei din familia mea, până la gradul IV de rudenie”

Urmărește-ne pe Google News