Din luna decembrie a anului trecut când a fost diagnosticat cu cancer la colon, Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al României, a început o luptă fantastică pentru a demonstra că orice boală poate fi învinsă. Și, a reușit. După intervenția chirurgicală efectuată de profesorul Irinel Popescu la spitalul Fundeni, Mihai a plecat la scurt timp la Viena pentru a începe un tratament cu chimioterapie. Acum, a ajuns deja la a treia ședință și mai are de făcut încă pe atâtea.
”Singurele momente mai neplăcute sunt cele imediat de după administrarea tratamentului. Atunci, am o stare mai puțin bună. Dar, în rest, sunt cât se poate de bine. Am poftă de mâncare, nu am slăbit și pot spune că mă simt, pe zi ce trece, din ce în ce mai bine”, a ținut să precizeze Mihai Leu pentru Libertatea.
Fostul mare pugilist ne-a destăinuit că are în plan să revină cât mai repede lângă ringul de box în calitate de arbitru. ”Tot timpul țin legătură cu cei de-afară care mă invită să arbitrez o mulțime de gale. Imediat ce lucrurile vor intra în normalitate și voi fi refăcut sută la sută din punct de vedere medical, voi merge din nou să arbitrez”, ne-a mărturisit Mihai Leu. Acesta a conchis, nostalgic: ”Îmi este dor de arbitraj. De abia aștept clipa în care voi sta din nou în apropierea ringului de box. Este sportul care m-a consacrat”.
Campion la box și la raliu
Mihai Leu este primul pugilist român care a triumfat în boxul profesionist. Astfel, pe 22 februarie 1997 sportivul originar din Hunedoara a cucerit centura mondială versiunea WBO la semimijlocie, după ce l-a învins, în 12 reprize, pe panamezul Santiago Samaniego.
”În acel meci, în repriza a treia am suferit o ruptură de tendon la brațul stâng, dar nu m-am lăsat. Am strâns din dinți și am continuat să mă bat. Voiam cu orice preț să devin campion mondial și, în final, am reușit”, ne-a mărturisit Mihai Leu.
Și-a apărat o dată titlul cucerit, pe 20 septembrie 1997, în fața iralnezului Michael Carruth, dar a fost nevoit să se retragă neînfrânt din lumea boxului (28 de meciuri, 28 de victorii la profesioniști), din cauza acelei accidentări la braț. Nu s-a lăsat însă de sport. A intrat în lumea raliului, unde a ajuns din nou cel bun, devenind campion național în anul 2003.