Internaționalii de tineret Alexandru Cicâldău (20 de ani, Viitorul) și Dennis Man (19 ani, FCSB) au fost convocați pentru amicalele cu Israel (24 martie, ora 20:00, Netanya) și Suedia (27 martie, ora 21:30, Craiova) după doar câteva meciuri în Liga 1.
Cicâldău a debutat în Liga 1 pe 31 martie 2016, într-un meci cu ASA Tîrgu Mureș. De atunci, mijlocașul a jucat 30 de meciuri în primul eșalon. Arădeanul Dennis Man a bifat 32 de prezențe de la debutul în Liga 1, consemnat pe 2 octombrie 2016, într-o partidă cu CSU Craiova. Într-o situație asemănătoare se află și Ionuț Nedelcearu (21 de ani, Ufa), care a jucat însă ceva mai mult în Liga 1, 89 de partide pentru Dinamo. Cei trei puști au împreună 151 de meciuri.
Lucian Filip (S), de la FCSB, luptă pentru balon cu Alexandru Cicâldau (D), de la FC Viitorul FOTO: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Ion Oblemenco, golgheterul fără nicio selecție
Cazul regretatului Ion Oblemenco este de notorietate. În ciuda celor 170 de goluri marcate în cele 272 de partide disputate în campionatul intern și a celor patru titluri de golgheter al României (1967, 1970, 1972, 1973), ”Tunarul din Bănie” n-a fost selecționat niciodată la prima reprezentativă. Legendarul atacant al Universității Craiova a jucat doar 12 meciuri la selecționata Under 23 a României (1967-1970).
Fostul selecționer Mircea Rădulescu a explicat situația: ”Pe vremuri aria de selecție era mult mai mare. Erau câte doi-trei fotbaliști valoroși pe un post. Acum avem multe posturi deficitare, iar Cosmin Contra caută soluții. Regretatul Ion Oblemenco ar fi jucat titular acum în fața lui Keșeru, Andone, Țucudean sau Alibec. Cu toate probleme, cred că naționala se poate califica la Euro 2020. Trebuie însă multă dăruire”.
Cornel Dinu: ”Pe vremuri aveam atacanți, nu blufuri ca Andone și Keșeru”
La rândul său, Cornel Dinu, alt fost selecționer, deplânge și el starea naționalei: ”Explicația pentru faptul că sunt convocați jucători după doar câteva meciuri în Liga 1 este penuria de fotbaliști valoroși. Pe vremuri aveam foarte mulți atacanți extraordinari, nu blufuri ca Florin Andone și Keșeru. Oblemenco nu a jucat la națională pentru că erau preferați atacanții combinativi, iar el era realizator. Șuta puternic și lovea bine mingea cu capul”.
Hagi, convocat după patru luni de la debut
Înaintea de 1989 era ceva ieșit din comun ca un fotbalist să ajungă la echipa națională după doar câteva jocuri în primul eșalon. Gică Hagi a fost una dintre puținele excepții. Mircea Lucescu l-a convocat la prima reprezentativă după patru luni de la debut, meciul SC Bacău – FC Constanţa 3-0 (11 septembrie 1982). Mai întâi la un stagiu de pregătire în ianuarie 1982, apoi pentru amicalul Norvegia – România 0-0 (10 august 1983). Hagi atrăsese atenția prin evoluțiile de la Luceafărul, precum și de la lotul de juniori. ”Regele” a sărit peste lotul de tineret.
Gică Hagi a pronosticat încă din 1998 decăderea fotbalului românesc, deși pe atunci echipa națională, cu el pe teren, era nelipsită de la turneele finale. ”În trei ani, fotbalul nostru se duce”, a avertizat Hagi.
După 20 de ani, Mihai Pintilii a confirmat previziunile lui Gică Hagi: ”Suntem vai mama noastră”.