Născut şi format la Braşov, de antrenorul Vasile Soporan, cel care i-a mai dat rugby-ului pe Mihai Vioreanu şi Mădălin Lemnaru, internaţionalul român i-a impresionat pe englezi în primăvară, când a înscris patru încercări în meciul-test pe care Saracens l-a câştigat (45-12) cu Gloucester. ”Mă voi întoarce în Anglia, ţară în care se joacă un rugby de calitate”, declara la acea vreme Cătălin Fercu.
Transferul său în patria unde s-a inventat sportul cu balonul oval şi care va găzdui Cupa Mondială de anul viitor nu este unul surprinzător. În trecut, Fercu a avut oferte de la Harlequins Londra, o altă formaţie de tradiţie din Insulă, precum şi de la Castres Olympique, echipă care a disputat ultimele două finale ale campionatului Franţei şi care a câştigat titlul în 2013. Atunci braşoveanul a refuzat să plece din motive personale.
A pierdut finala Cupei Europei anul acesta
Saracens Football Club, echipa la care s-a transferat Fercu, ocupă primul loc după două etape disputate în Aviva Premiership, prima ligă engleză de rugby. Fondată în 1876, gruparea şi-a luat acest nume oarecum ciudat pentru a se distinge de un club vecin care se numea Crusaders (Cruciaţii) – sarazinii erau rivali ai acestora, războinici nomazi în deşertul controlat de Saladin, la sfârşitul secolului al XII-lea. Nu trebuie să mire nici faptul că în titulatura sa apare cuvântul ”Football” – Federaţia Engleză de Rugby se numeşte şi astăzi Rugby Football Union.
Saracens a disputat finala Cupei Europei în primăvară, fiind învinsă de Toulon (Franţa), şi a atins semifinalele în 2008 şi 2013. În 2011, a devenit pentru prima oară campioană a Angliei – a ocupat locul 2 în 1998, 2010 şi 2014. În 1998, a cucerit Cupa Angliei.
Clubul îşi are baza în nordul-vestul Londrei, mai precis în Watford şi-şi dispută meciurile pe Vicarage Road.
Saracens este cunoscută şi ca ”Sarries” sau ”Saraboks”, iar jucătorii ei au fost supranumiţi ”The Men in Black” datorită culorii negre a echipamentului.
Alţi rugbyşti români ajunşi la echipe de Top (ultimii 15 ani)
Jucător Club An transfer Performanţă
Dragoş Dima Toulouse 2002 Cupa Europei în 2003
Petru Balan Biarritz 2003 campion al Franţei în 2005 şi 2006
Ovidiu Toniţă Perpignan 2004 campion al Franţei în 2009
Marius Tincu Perpignan 2005 campion al Franţei în 2009
Paulică Ion Bath 2007 Challenge Cup în 2008
Mihăiţă Lazăr Castres 2012 campion al Franţei în 2013