„Toţi sportivii de performanţă îşi pun adesea problema ce se va întâmpla cu ei în momentul în care îşi încheie activitatea sportivă. Programul de reconversie tocmai asta încearcă să rezolve, vine în întâmpinarea sportivilor în aşa fel încât tranziţia de la viaţa sportivă la cea privată să nu fie bruscă.
Oportunităţile de angajare ale unui sportiv sunt reduse, iar provocările, din ce în ce mai mari. Regimul de viaţă draconic şi antrenamentele repetate îi impiedică adesea pe sportivi să se axeze pe studii teoretice aprofundate. Se ajunge ca mulţi atleţi, după ce au avut cariere sportive glorioase, să nu îşi găsească un loc de muncă şi să se lovească de scepticismul angajatorilor cu privire la competenţele lor profesionale”, explica în 2012 Gabriela Szabo, care a susținut un program de reconversie profesională pentru sportivi demarat de COSR, dar despre care nu se mai știe nimic.
Sportivii pot ajunge în situații disperate și în timpul carierei. Cazul fotbalistului Dragoș Grigore, ajuns om de bază în naționala României, calificată la Euro 2016, și care va susține, marți, la Bologna, un amical de lux cu Italia.
În 2011, din cauza ratelor la bancă pentru un apartament, care îi ”mâncau” salariul de doar 2.000 de euro, ”Grig” a intrat în depresie. Prosport a scris că luase în calcul ipoteza sinuciderii. Ilona, soţia sa din 2012, fiică de poliţist, l-a salvat, plătindu-i datoriile! ”Este credincios, are Biblia cu el în cantonament”, a povestit socrul lui Grigore.
Dragoș Grigore a negat că a avut vreodată gânduri negre. ”Daaa, eram sus, pe nocturna stadionului, iar Cosmin Moţi, de jos, mă ruga să cobor (râde)! Nu e nimic adevărat. S-au spus multe neadevăruri despre mine, că am vrut să mă sinucid, că am fost blat într-un meci cu Steaua, pentru că eram în tratative să mă transfer la ei… Minciuni! Nici n-am vrut vreodată să mă sinucid, nici nu am vorbit în viaţa mea cu cineva de la Steaua”, a explicat fostul dinamovist într-un interviu acordat în 2014 pentru SportNews.ro.
Anual se sinucid între 800.000 și un milion de oameni, aceasta fiind a zecea cauză a mortalității la nivel mondial. Procentajul este mai mare la bărbați decât la femei, bărbații prezentând o probabilitate de sinucidere de trei până la patru ori mai mare în comparație cu femeile. În fiecare an au loc între 10 și 20 de milioane de tentative de suicid non-fatale. Tentativele sunt mai des întâlnite la tineri și femei.
Citește și:
Mariana Ștefănescu: ”Costică nu s-a sinucis din motive medicale!”
IPOTEZĂ ŞOCANTĂ apărută la un an de la moartea lui Costică Ştefănescu
Doliu pentru campioană! Halep – veste CUTREMURĂTOARE: ”S-a sinucis!”