Primele patru meciuri din viitoarele preliminarii sunt programate în această toamnă, după cum urmează: pe 7 septembrie, în deplasare, cu Grecia, pe 11 octombrie, acasă, cu Ungaria, pe 14 octombrie, în deplasare, cu Finlanda şi pe 14 noiembrie, acasă, cu Irlanda de Nord. Programul este infernal, iar problemele primei reprezentative – nenumărate.
Tătăruşanu rămâne numărul 1. Până când?
Tătăruşanu a demonstrat că rămâne titular de drept, dar Victor Piţurcă este îngrijorat că fostul portar al Stelei şi-ar putea pierde din constanţă după transferul la Fiorentina, unde nu are asigurat locul între buturi.
Pantilimon nu-şi găseşte cadenţa la naţională. Alternează evoluţiile bune (vezi paradele senzaţionale cu Argentina) cu gafe transformate în goluri (Algeria 1-2, Belarus 2-2, Olanda 0-4). Panti are pe conştiinţă primul gol marcat de algerieni, după ce a scăpat din braţe o minge simplă.
Probleme la fundaşul dreapta
Postul de fundaş dreapta reprezintă încă o reală problemă atunci când titularul postului, Alex Măţel (foto), este indisponibil, aşa cum s-a întâmplat şi în Elveţia. Juniorul debutant Cristi Manea (16 ani), de la Viitorul, s-a descurcat bine cu Albania, dar cu Algeria Piţi a preferat să improvizeze şi să meargă pe experienţa lui Chiricheş.
Numai că stoperul lui Tottenham nu s-a simţit deloc în largul său în flanc, fiind chinuit rău de tot de adversarul său direct, care i-a rupt, pur şi simplu, mijlocul la faza premergătoare deschiderii scorului.
Naţionala a mai avut probleme cu postul de fundaş dreapta şi în preliminariile trecute, când Piţurcă a apelat tot la un fundaş central, Gabriel Tamaş, pentru a suplini absenţa lui Măţel. Piţi nu ia, sub nicio formă, în calcul convocarea lui Săpunaru, atâta timp cât fundaşul dreapta de la Elche şi-a anunţat retragerea de la naţională pe perioada mandatului său.
În centrul apărării stăm bine
În centrul defensivei suntem destul de bine acoperiţi. Chiricheş (foto) este Chiricheş când joacă stoper, iar Dragoş Grigore a confirmat că se poate conta pe el. Acolo mai există şi Florin Gardoş, indisponibil pentru meciurile cu Albania şi Algeria.
Pe stânga, veteranul Răzvan Raţ (33 de ani) nu are încă un rival pe măsură. Cu cele două meciuri contra Albaniei şi Algeriei, Raţ a ajuns la 96 de selecţii, l-a depăşit şi pe Dan Petrescu (95), şi forţează intrarea în grupul select al tricolorilor cu peste 100 de selecţii: D. Munteanu (134), Hagi (124) şi Boloni (102).
Se destramă cuplul Bourceanu – Pintilii?
Considerat unul dintre punctele forte ale naţionalei, cuplul de închizători Bourceanu – Pintilii (foto) s-ar putea destrăma după transferul lui „Pinti” la Al Hilal, în Arabia Saudită. La fel s-a întâmplat şi cu Mirel Rădoi, care a ieşit din circuitul primei reprezentative după plecarea de la Steaua la Al Hilal. Mai mult, Pintilii (29 de ani) pare să-şi fi luat adio de la naţională după ce a refuzat să joace cu Algeria, pentru a nu se risca vreo accidentare care să-i pericliteze transferul la Al Hilal, unde va primi un salariu anul de 1,5 milioane de dolari. Pintilii era anunţat titular, dar cu câteva ore înaintea jocului l-a anunţat pe selecţioner că nu vrea să intre. Astfel, a fost introdus din primul minut Costin Lazăr.
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a taxat extrem de dur atitudinea lui Pintilii. ” Sînt total dezamăgit atât de atitudinea sa cît şi de motivele invocate, aşa cum mi-au fost ele comunicate de staful tehnic. Nu poţi să te accidentezi sau să nu mai fii într-o stare fizică sau psihică foarte bună înaintea unui asemenea meci, chiar dacă el este un amical.
Fiindcă eşti selecţionat la echipa naţională, care are o prioritate pentru orice jucător român. Şi consider că astea ar trebui să fie priorităţile chiar dacă te afli în faţa unui transfer pe care ţi-l doreşti de foarte mult timp”, a declarat astăzi Burleanu, la sosirea naţionalei din Elveţia.
Şeful federaţiei i-a anunţat pe tricolori că nu tolerează astfel de evenimente: „Aceasta este o reacţie normală a mea faţă de o atitudine care îmi doresc să nu se mai întîmple la naţională. Pentru că prezenţa la echipa naţională trebuie să reprezinte un element de mîndrie, un element important în parcursul profesional al unui jucător”.
Chipciu – pe plus, Maxim – dator
Alex Chipciu poate fi considerat unul dintre puţinele plusuri ale stagiului din Elveţia. Folosit în spatele vârfului Marica, mijlocaşul Stelei s-a remarcat prin câteva şarje periculoase. Şi-a arătat calităţile tehnice şi viteza de reacţie la faza golului marcat cu Algeria. Este al treilea gol reuşit de Chipciu pentru naţională.
În schimb, Alexandru Maxim (foto), omul pentru care Victor Piţurcă a fost asupru criticat că nu l-a folosit în meciul cu Grecia de la Pireu, întârzie să devină mijlocaşul providenţial de care avem atâta nevoie. Cu toate astea, vedeta lui VfB Stuttgart i-a dat o pasă de gol lui Chipciu. Cam puţin pentru un jucător supertalentat!
În atac contăm doar pe Marica
Naţionala României atacă şi preliminariile pentru Euro 2016 tot cu un singur vârf veritabil. Ciprian Marica nu are încă un concurent pe post de talie internaţională.
Raul Rusescu nu este considerat de Victor Piţurcă un atacant de careu, care să ţină la tăvăleală.
Debutanţii mai au de tras
Nici unul dintre cei patru jucători care au fost debutaţi de Victor Piţurcă în Elveţia nu au arătat că pot fi soluţii imediate. Poate doar fundaşul de la Viitorul lui Hagi, Cristi Manea (foto), să zicem, ar putea deveni om de lot în viitoarea campanie de calificare.
La fel ca şi Manea, devenit cel mai tânăr tricolor din istoria naţionalei, şi ceilalţi trei promovaţi de Victor Piţurcă, Alexandru Mateiu (FC Braşov), Cosmin Matei (Dinamo) și Florin Tănase (Viitorul) mai au mult de tras până să-şi câştige statutul de tricolori convocaţi constant.