Piști a perpetuat fotbalul total

Primul român care a îmbrăcat echipamentul alb-roșu al ”lăncierilor” a fost Ștefan ”Piști” Kovács. În 1971, tehnicianul născut la Timișoara l-a succedat pe Rinus Michels ca antrenor la Ajax, continuând ”fotbalul total” introdus de predecesorul său. A preluat din mers o trupă spectaculoasă, în care strălucea geniul lui Johann Cruyff. În două sezoane la Ajax, Kovács a cucerit două Cupe ale Campionilor Europene, în 1972 și în 1973. Plus două campionate ale Olandei, la care s-au adăugat Cupa Olandei, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală, realizând astfel tripla intercontinentală. La 24 de ani de la dispariție, Kovács n-a fost uitat de olandezi, care îi poartă un respect deosebit. După perioada Ajax, pentru român a urmat etapa de selecționer la naționala Franței.


Ștefan ”Piști” Kovács, dreapta, a scris istorie la Amsterdam

Cristi, căpitanul lui Zlatan

Lui Kovács i-a urmat un alt bănățean: reșiteanul Cristi Chivu, aterizat pe ”Amsterdam Arena” în 1999 direct de la Universitatea Craiova, sărind astfel peste așa-zisa etapă de ”acomodare”, formațiile bucureștene. Chivu l-a convins repede pe Ronald Koeman să-i ofere banderola de căpitan. Românul a fost liderul unui vestiar în care pășea suedezul Zlatan Ibrahimovic. ”L-am bătut pe Ibrahimovic, pentru a menține ordinea în vestiar, apoi m-am trezit căpitan”, povestea Cristi. În 2003, Ajax l-a vândut la AS Roma cu 18 milioane de euro, de 7 ori mai mult decât suma investită. Cu un an înainte, Ajax reușise tripla titlu-Cupa Olandei-Supercupa Olandei. Înainte să plece, într-un reportaj la Pro TV, Chivu a vizitat sala de trofee a clubului: ”Ești fotbalist când câștigi o cupă de-asta”! Iar în 2010, trofeul mult-râvnit îi aparținea: câștiga Liga Campionilor cu Inter Milano.

Cristian Chivu (dreapta), în duel cu olandezul Phillip Cocu, într-un meci amical Ajax – Barcelona din august 2002

Mitea, ocupat mai mult cu Raluca

Dacă de pe urma lui Chivu a făcut avere, cu Nicolae Mitea, Ajax n-a scos profit. Adus în vara anului 2003 liber de contract (varianta oficială), Mitea s-a întors la Dinamo în august 2008, în schimbul unei sume modice. 53 de meciuri în 5 ani pentru cel care a fost mai mult personaj monden, ieșind în evidență cu relația pe care o avea cu Raluca de la trupa Bambi. Transferul său a apărut în ”Dosarul Transferurilor”. Deși s-a spus că a fost cedat fără bani, procurorii au dovedit că în conturile lui Cristi Borcea, șef la Dinamo, și ale impresarilor Ioan și Victor Becali au intrat 720.000 de euro. În legătură cu Mitea curg diverse legende. Când l-a zărit în vestiar pe legendarul Marco van Basten, ar fi exclamat: ”Cine-i ăsta?”. Iar înaintea unui derby cu Feyenoord, ar fi întrebat: ”Cu cine jucăm astăzi?”. Șerpuirile și giumbușlucurile pe care le făcea mingicarul ”Nicky” la antrenamente l-au cucerit pe Ibrahimovic, care i-a dat porecla ”Maradona”. Și nu l-ar fi uitat nici astăzi. ”Ce mai face «țigănușul» meu?”, susține Ioan Becali că îl întreabă starul suedez.

Nigel de Jong, stânga, îl îmbrățișează pe Nicolae Mitea, după ce românul a marcat în poarta celor de la PSV Eindhoven, în campionatul Olandei, pe 8 februarie 2004

Lobonț, ținut rezervă de un ”pensionar”

Spre deosebire de Mitea, portarul Bogdan Lobonț, adus de la Rapid în vara anului 2000, n-a trecut de borna 50 la capitolul meciuri jucate pentru Ajax, în decurs de 6 sezoane. Batavii au achitat suma de 3 milioane de euro. Hunedoreanul a făcut mulți purici pe banca de rezerve. Asta pentru că nu trecea drept un personaj serios, precum Chivu. iată un episod elocvent, care i-a scăzut zdravăn acțiunile în fața celor din staff. După o noapte de pomină, Lobonț l-ar fi sunat pe medicul echipei și i-ar fi transmis sec: ”Im sick!” (”Sunt bolnav”). Și nu s-a mai dus la antrenament în ziua respectivă! Când accidentat, când distrat, Lobonț nu s-a putut impune nici măcar în fața unui veteran ca Grim (olandezul acum are 53 de ani)! Exasperați, oficialii de la Ajax l-au împrumutat la Dinamo, în sezonul 2001-2002.

Bogdan Lobonț se întinde după o minge, înainte de un meci de Liga Campionilor, Bayern Munchen – Ajax Amsterdam, din septembrie 2004

Ogăraru, respectat la Amsterdam

În vara anului 2006, când i s-a terminat contractul lui Lobonț, Ajax investea într-un alt român: George Ogăraru. Olandezii au plătit pentru un un fundaș dreapta regulamentar, dar nu foarte spectaculos, suma de 3,5 milioane de euro. Deși n-are titlul cu Ajax, ci doar Cupa și Supercupa, ”Ogă” a fost respectat la Ajax. Motiv pentru care olandezii l-au angajat, după terminarea carierei, ca antrenor la una dintre grupele de copii și juniori. În istoria recentă a cupelor europene, Ajax a fost răpusă la București. În 2013, formația din Amsterdam pierdea în fața Stelei, în ”16”-imile de finală, eliminată la penalty-uri. În prezent, Ajax este la alt nivel decât FCSB, trecând în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după ce a eliminat-o în ”optimi” pe Real Madrid, deținătoarea trofeului.

George Ogăraru, cu stilul său disciplinat și luptător, a fost pe placul ”lăncierilor”. Aici, la un meci de campionat cu Sparta Rotterdam, în octombrie 2007

 

Urmărește-ne pe Google News