Semn evident de indecizie și de lipsă de tehnică, la ieșirile pe centrări. Am avut tot timpul portari de reflex, de linia porții (Helmuth Duckadam a și intrat în Cartea Recordurilor datorită faptului că a apărat patru penalty-uri), nu și portari capabili să iasă eficient pe centrări, să se descurce dincolo de zona careului mic.
La golul lui Olivier Giroud, cel care a deschis scorul în meciul de vineri seară, gardianul tricolorilor, Ciprian Tătărușanu, are partea lui de vină, dincolo de discuția dacă a fost sau nu fault în atac comis de francez (la astfel de faze, toți specialiștii recomandă ca mingea să fie boxată, și nu prinsă).
”În săritură, francezul îl lovește în mână pe Tătărușanu, însă portarul putea să facă mai mult”, a fost de părere Badarab Panduru, consultant Dolce Sport.
Naționala României are un trecut bine garnisit cu astfel de momente jenante, probleme pe care nu reușește să și le rezolve o dată pentru totdeauna.
În 1994, a fost binecunoscutul incident cu Florin Prunea – Kenneth Anderson, de la România – Suedia (Cupa Mondială din SUA). Atunci, Prunea a fost cel mitraliat, pentru ca, peste ani, Gică Popescu să-și recunoască partea lui de vină. Anderson a marcat tot cu capul!
Apoi, pe 10 iunie 1996, adică exact acum 20 ani, tricolorii pierdeau, scor 0-1 cu Franța, la Campionatul European din Anglia. Christophe Dugarry profita de o ieșire anapoda dintre buturi a lui Bogdan Stelea și puncta, cum alltfel?, tot cu o lovitură de cap. Execuția din urmă cu două decenii seamănă izbitor cu cea reușită acum de ”vârful” de la Arsenal!
Mihali, ”executat” de Iordănescu! Cine va plăti acum?
Curios, Anghel Iordănescu, care era și atunci selecționer, s-a răzbunat pe stoperul Gică Mihali, pe care nu l-a mai chemat la națională după acel episod, deși reluările au arătat clar că ”Arnold” a fost cel care a greșit, ieșind inoportun, până la marginea careului mare!.
Dar cum Stelea era ”jupân” la lot, cel pedepsit a fost băiatul din Borșa, care are totuși culpa de a nu fi câștigat duelul aerian cu atacantul de la Bordeaux. Doar că, în cazul în care Stelea ar fi rămas pe linia porții, Dugarry nu avea nicio șansă să marcheze, mai ales că lovitura lui de cap, trimisă de la marginea careului mare, a fost una lobată, neavând mai deloc forță.
”Djorkaeff a dat o centrare, am sărit la cap cu Dugarry, Stelea s-a trezit să iasă din poartă, s-a urcat peste mine și peste Dugarry, iar din carambol, mingea s-a dus în poartă. Gol de tot râsul. Stelea ar fi fost mai inspirat, dacă rămânea în poartă. Oricum, după acel joc, nu am mai fost chemat la lot, deși, în 1997 am jucat finala Cupei Franței, cu Guingamp. Nu mi-a zis nimeni nimic, dar am simțit o tensiune. Îi știam pe toți francezii, din campionatul intern”, povestestea, pentru ”Libertatea”, Mihali momentul care i-a pus punct carierei la națională. Maramureșeanul a rămas cu 31 de selecții la prima reprezentativă.
1996 (June 10) France 1-Romania 0 (European… de sp1873
La Euro 1996, Franța avea o formație stelară, cu Lama, Di Meco, Blanc, Thuram, Guerin, Deschamps, Desailly, Djorkaeff, Karambeu, Zidane și Dugarry. Pentru România au jucat titulari: Steaua – Petrescu, Mihali, Beldoedici, Selymes – Lupescu Popescu, Dorinel Munteanu – Hagi – Lăcătuș, Răducioiu.
Interesant este faptul că, întrebat ce idoli a avut în copilărie, într-un video-interviu pentru ”Libertatea”, Tătărușanu i-a indicat chiar pe Prunea și pe Stelea:
Te gândeai că vei ajunge la un turneu final?
Întotdeauna mi-am dorit la un turneul final. Aveam un tricou pe Bogdan Stelea, dar nu era scris numele lui pe spate. Mi-l imaginam așa, când apăream la juniori. Cu el am crescut. Cu el și cu Florin Prunea. Ei erau primii portari cu care m-am născut.Euro 2016. Tătărușanu și-a trasat obiectivul pentru turneul final: ”Să ajungem într-un sfert de finală ar fi ceva extraordinar” / FOTO & VIDEO
Citește și:
Franța – România, meciul de deschidere de la Euro 2016. ^Mihali: ”E cel mai mare câștig!”.”Cocoșii” i-au încheiat cariera la națională / VIDEO