Telefonul Libertatea l-a găsit pe legendarul fotbalist într-o cafenea din Craiova.

Libertatea: Bună ziua și ”La mulți ani!”, domnule Balaci. 
Ilie Balaci: La mulți ani, dumneavoastră și cititorilor Libertatea.

Știați că sunteți singurul antrenor român lider într-un campionat din străinătate?
Eu știu, dar nu e nicio surpriză. Peste tot pe unde am antrenat în țările arabe am fost pe locul 1. Dar presa din România nu vrea să se uite ce face Balaci. Puteți afla de pe aceleași site-uri de pe care vă informați ce face Reghecampf în Emirate. Anul trecut am câștigat campionatul în Sudan, cu o echipă care nu mai luase titlu de cinci ani. Știu că adevărul deranjează, că sunt un tip care spune mereu lucrurilor pe nume.

Nu ați început deloc bine sezonul. Ați pierdut Supercupa în fața echipei lui Florin Motroc, iar apoi ați dominat autoritar campionatul.
Am pierdut prostește Supercupa, un meci dominat de la cap la coadă. Erau jucători nepregătiți, dar lucrurile s-au îndreptat repede. Avem condiții de pregătire extraordinare. Din păcate, am rămas singur, Florin Motroc nu mai este de mult în Oman.

Ce obiectiv vi s-a stabilit când ați semnat contractul cu Al Suwaiq?
Niciunul. Echipa era în formare. Nu puteam emite pretenții. Cel mai important pentru club este că am dat 10 jucători la echipa națională a Omanului, care a câștigat Cupa Golfului. Din păcate pentru mine, cinci fotbaliști au oferte interesante, în total 10 milioane de dolari, și am senzația că vor fi vânduți. Avem o zestre de puncte care ne asigură clar clasarea pe podium. Mă pregătesc pentru Cupa Asiei, de aceea am și venit în țară, să-mi prelungesc pașaportul.

Sultanul se bagă peste dumneavoastră la echipă?
Nu, deloc. S-a așezat pe bancă la primul meci, cel din Supercupă, iar după ce am pierdut l-am rugat să nu mai vină la stadion. După vreo șapte victorii, a venit la mine și m-a întrebat: ”Coach, pot să vin la meci?”. Putea veni oricând la meciuri, fără să mă întrebe pe mine, dar este de un bun simț extraordinar.

Câți spectatori vin la meciuri?
Noi suntem în situația Craiovei de anul trecut. Al Suwaiq este o regiune, unde sunt doar sate, iar meciurile de acasă le jucăm la 150 de kilometri. La început veneau 200-300 de suporteri, iar după ce echipa a început să adune victorii după victorii au fost în tribune și 10.000.

Salariile și primele sunt comparabile cu cele din Liga 1?
Bună gluma. Se joacă pe bani frumoși în Oman. Cine e nebun să facă fotbal doar de plăcere? 

Dar valoarea campionatului este la nivelul Ligii 1?
Aveți impresia că în România sunt numai echipe precum Barcelona sau Real Madrid, iar în Oman sunt toate ca Dunărea Bistreț? Nu, nu! Nivelul este destul ridicat, cu mulți fotbaliști deosebiți. Pe unii nu-i interesează să se transfere în Europa. Vă dau doar exemplul lui Mohamed Aboutrika, un fotbalist legendar, care nu a vrut să plece din Egipt. Avea salariu 1,5 milioane de dolari, ce rost avea să plece pe două milioane în Europa? Mohamed Salah, de la Liverpool, este o glumă de fotbalist pe lângă ce a fost Aboutrika.

Ce primă aveți promisă dacă luați campionatul?
Cât este stipulată în contract. M-am învățat minte după ce am lua țeapă în 2016, în Sudan. Eram lider cu Al Hilal Omdurman, aveam 9 puncte avans, cu patru etape înainte de finalul campionatului, dar am fost demis pentru că aveam o primă interesantă dacă luam titlul. Nu m-am adresat la FIFA pentru că nu eram matematic campion. În rest, oamenii mi-au plătit până la ultimul leu contractul. La fel a pățit și antrenorul care a venit după mine.

Sunteți la curent cu ce se întâmplă în Liga 1?
Dimineața, când beau cafea și fumez o țigară, îmi deschid iPad-ul și citesc site-urile românești. Nu mă entuziasmez însă.

Credeți că poate Craiova câștiga campionatul?
Le urez baftă, dar cu sufletul sunt lângă echipa pe care o antrenez acum. De foarte multe ori am gândit cu sufletul când a fost vorba de Craiova și nu a fost mereu bine. Mulțumesc pentru telefon. Uite, tocmai trece Silvică Lung, cocârjat prin fața cafenelei. Se duce la cofetăria lui Cârțu. Mă duc să-i salut și eu.

Antrenorii români din străinătate

Europa

Marius Șumudică – Kayserispor (Turcia), locul 5

Ladislau Boloni – Antwerp (Belgia), locul 4

Mircea Rednic – Mouscron (Belgia), locul 8

Răzvan Lucescu – PAOK Salonic (Grecia), locul 3

Ștefan Stoica – Zaria Bălți (Moldova), locul 5

Țările arabe

Ilie Balaci – Al Suwaiq (Oman), locul 1

Laurențiu Reghecampf – Al Wahda (Emirate), locul 3

Valeriu Tița – Al Talaba (Irak), locul 9


Citește și: Nașul lui Daniel Prodan, trimis în judecată. Didi îi lăsase cu limbă de moarte să-i ajute familia

 
 

Urmărește-ne pe Google News