Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în 2014 și este folosit de structurile antidoping pentru a monitoriza anumite variabile care dezvăluie indirect efectele dopajului, conform site-ului oficial al Agenției Internaționale Antidoping (WADA).

Astfel, dacă valorile măsurate în sânge de-a lungul timpului ies din parametrii normali ai sportivului, e un semnal că acesta ar fi putut apela la substanțe interzise.

ITIA vorbește despre „nereguli” din pașaportul biologic al Simonei Halep, dar ANAD (Agenția Națională Anti-Doping) a precizat, în octombrie 2022, că nu au fost probleme în acest sens.

„Nu a fost cazul Simonei (n.r. – despre nereguli în pașaportul biologic)”, a transmis, la acel moment, Gabriela Andreiașu, directorul ANAD, pentru gsp.ro.

Potrivit informațiilor de pe site-ul ANAD, o posibilă explicație a faptului că pașaportul biologic al Simonei Halep era, inițial, „curat” este analizarea ulterioară a probelor existente prin alte metode analitice sau plasarea unei probe specifice pentru depozitare pe termen lung, pentru o reanalizare viitoare.

Simona Halep a negat vehement noile acuzații, spunând că oficialii Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis că o hărțuiesc şi că încearcă insistent să îi dovedească vinovăţia.

Sportiva de 31 de ani, fost lider mondial WTA, a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului în octombrie anul trecut, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022.

De atunci, Simona așteaptă ca situația ei să fie judecată de tribunalul independent Sports Resolutions.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News