În urmă cu patru ani, la ediția Jocurilor Olimpice de la Rio o fotografie a devenit virală pe rețelele de socializare. O tânără salvamar stă cu mâna sub bărbie, aparent plictisită, pe marginea unui bazin. „Dacă te simți inutil, amintește-ți că cineva e salvamar la competițiile de natație de la Jocurile Olimpice”, este textul care însoțește imaginea. La ediția din acest an, de la Tokyo, imaginea a început să circule din nou pe rețelele de socializare.
„Este o concepție greșită că suntem inutili. Din păcate, oamenii sunt răniți, așa că avem un rol. Dintre cele patru ediții de Jocuri Olimpice la care am participat în calitate de salvamar, anul acesta a fost primul în care nu am avut incidente pe apă. Sunt salvamar în Omaha, Nebraska, de 26 de ani”, a declarat salvamarul american James Meyers.
Salvamarii nu se implică numai în monitorizarea probelor de la Jocurile Olimpice. Dacă este cazul, ei intervin și în alte situații-limită.
„Nu trebuie să avem grijă doar de sportivi. Adesea, avem grupuri externe care folosesc piscina între preliminariile probelor și finale. Salvăm nu doar sportivii, ci și persoanele participante la acele evenimente”, a dezvăluit James Meyers.
„Nu a trebuit niciodată să mergem pentru un anumit atlet; am fost întotdeauna prezenți pentru toți concurenții. Singurul motiv pentru care nu a trebuit să intrăm în piscină anul acesta a fost din cauza COVID-19, pentru că nu au fost permise grupurile din exterior”, a precizat James Meyers.
Obiectivul nostru este să rămânem în fundal. În general, dacă ne vezi, înseamnă că s-a întâmplat ceva rău. Pe de altă parte, dacă există o situație de urgență și facem o greșeală, aceasta ajunge imediat pe YouTube sau la TV, iar nimeni nu vrea asta.
James Meyers, salvamar:
Salvamarii prezenți la Jocurile Olimpice sunt instruiți în mare parte pentru a răspunde la probleme medicale sau accidente, în cazul în care o persoană nu poate ieși din bazin. Întregul echipaj de salvamari este voluntar.
Există aproximativ 700 de voluntari la JO 2020, dintre care doar 50 sunt salvamari. Oamenii călătoresc aici pe banii lor, plătindu-și inclusiv cazarea în hotel, doar pentru a se implica, susține James Meyers.
„Începem munca dimineața, la 5.30 și uneori stăm până la ora 22.00. Nimic nu se întâmplă fără armata de voluntari aflată în culise. Sperăm să nu avem un rol, dar avem. Când suntem chemați, trebuie să fim pregătiți pentru asta. Nu putem să sta pasivi niciun moment”, a afirmat James Meyers.
Evenimentul cel mai grav în care a fost implicat salvamarul american s-a petrecut imediat după Jocurile Olimpice 2012. Atunci a reușit să salveze un bărbat care înota în cadrul întâlnirii naționale a maeștrilor, o echipă de înot pentru persoanele în vârstă.
În 2016, cu toate că se operase de curând la șold, James Meyers s-a implicat, folosind un scuter pentru a se deplasa pe lângă bazin.
„Aparent, m-am apropiat prea mult de Phelps (n.r. – înotător american de
24 de ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice și deținătorul a șapte recorduri mondiale) și el a trebuit să sară din drum. Nu l-am văzut niciodată, așa că în mintea mea nu s-a întâmplat niciodată. Dar este destul de distractiv să spun că aproape l-am fugărit”, a rememorat James Meyers.
În calitate de voluntari, salvamarilor li se cere să nu solicite autografe de la sportivi în uniformă, dar în culise, „avem ocazia să le obținem”, a conchis James Meyers.
FOTO: Hepta