Complet: S8 Completul 19 fond Tip solutie: Respinge cererea de suspendare Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare a executării actelor administrative contestate, ca neîntemeiată. Cu recurs. pron. în şedinţă publică, azi 14.01.2016. Document: Hotarâre 14.01.2016
Harababură pe piața pariurilor on-line, stare întreținută de deciziile luate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). După ce instituția a interzis, pentru următorii cinci ani, operatorul bet365 în România, timp de o lună după această decizie, accesul la site nu a fost restricționat, pentru ca jucătorii să-și poată retrage câștigurile. După această lună, site-ul a fost blocat.
De câteva zile însă, site-ul poate fi din nou accesat în România și nu se mai află pe lista neagră (AICI, lista neagră)! Așadar, s-a ridicat restricția, chiar dacă, în continuare, ca jucător român, nu-ți poți deschide un cont.
Există însă o mențiune explicită, lângă lista neagră: ”Vă informăm că prin decizia nr. 2723 din 13.10.2015 se anulează dreptul de operare al companiilor HILLSIDE GAMING LP si HILLSIDE SPORTS LP care oferă în comun servicii de jocuri de noroc prin platforma de jocuri accesibilă prin intermediul site-ului bet365.com”.
În acest timp, instanțele din România au pe rol procesul intentat de bet365.com Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, având ca subiect decizia de interzicere a operatorului pe teritoriul României.
Pe contul de Facebook ”Cumpariez”, pe 11 ianuarie era postat mesajul: ”Decizia anulării deciziei de anulare a licenței de operare a Bet365 se amână până joi (n.r. – astăzi)!”. Un personaj care probabil are detalii de la proces a comentat: ”Avocatul Bet365 a pus mișto problema, avocatul ONJN – cam slăbuț”.
Pe site-urile și pe forumurile de pariori, tendința jucătorilor este de a înjura și de a condamna ONJN-ul. Și asta pe bună dreptate, de cele mai multe ori. Instituția comunică deficitar, chiar dacă, uneori, este apărată de lege. Bet365 are însă partea ei de vină, nesocotind legea la momentul respectiv, culpă pe care, însă, caută s-o transfere, incorect, în cârca ONJN.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Nu e singurul caz halucinant girat de ONJN. O firmă din România a servit la organizarea unor jocuri de noroc ilegale pe internet, sub protecţia mafiilor italiene, anunță observator.tv. Afacerea aducea, zilnic, profituri de milioane de euro, dar forţele de ordine din Italia i-au pus capăt prin arestarea a 11 persoane.
Peste 12.000 de ”mese virtuale” de poker, aflate în toată Italia, erau legate de un server aflat în Florida, dar administrat de Dollarobet SRL, o firmă din România. Aici lucrau specialişti IT care aveau acces direct la server şi se ocupau de întreţinerea reţelei.
Întreaga activitate era ilegală: terminalele de joc erau găzduite de localuri controlate de mafie, care, bineînţeles, nu plătea niciun impozit statului italian. Iar profiturile erau uriaşe, deoarece valoarea mizelor se ridica, în medie, la 11,5 milioane de euro pe zi.
Reţeaua a fost destrămată printr-o operaţiune a Direcţiei Antimafia din Roma, cu colaborarea Poliţiei şi a Gărzii Financiare italiene. Între cei 11 arestaţi se numără aşa-numitul ”rege al păcănelelor”, Luigi Tancredi, personaj cu o bogată experienţă în domeniul jocurilor de noroc.
În România, firma care opereză la Dollarobet (poziția 18) are licență legală de funcționare! AICI, lista completă a operatorilor
SportNews v-a informat din timp și despre faptul că jucătorilor de pariuri on-line sunt obligați să declare câștigurile și plătească un impozit la stat de 1%!
Reacția ONJN:
”Nu pot comenda, deoarece nu sunt la serviciu! Sunt în concediu, la Techirghiol, la recuperare” – Tudor Simota, director ONJN