Gică Popescu a fost condamnat pe 4 martie 2014, în Dosarul Transferurilor, la 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare cu executare, pedeapsă din care a ispășit un an și opt luni.
Pentru Gică Popescu urmează un termen de supraveghere de 17 luni și 10 zile, intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei.
Pe durata supravegherii, Gică Popescu trebuie să aibă un comportament ireproșabil, deoarece orice derapaj îl poate trimite înapoi în spatele gratiilor.
(2) Daca dupa acordarea liberarii cel condamnat a savarsit o noua infractiune, care a fost descoperita in termenul de supraveghere si pentru care s-a pronuntat o condamnare la pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca liberarea si dispune executarea restului de pedeapsa. Pedeapsa pentru noua infractiune se stabileste si se executa, dupa caz, potrivit dispozitiilor de la recidiva sau pluralitate intermediara.
Potrivit Codului Penal, în această perioadă, fostului căpitan al naționalei României și al Barcelonei va fi obligat să respecte o serie de măsuri și obligații:
– sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta;
– sa primeasca vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa;
– sa anunte, in prealabil, orice schimbare a locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
– sa comunice schimbarea locului de munca;
– sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
– sa nu se afle in anumite locuri sau la anumite manifestari sportive, culturale ori la alte adunari publice, stabilite de instanta;
– sa nu conduca anumite vehicule stabilite de instanta;
– sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme.
– instanta individualizeaza, in concret, continutul acestei obligatii, tinand seama de imprejurarile cauzei.
Serviciul de probatiune are obligatia sa sesizeze instanta, daca:
– au intervenit motive care justifica fie modificarea obligatiilor impuse de instanta, fie incetarea executarii unora dintre acestea;
– persoana supravegheata nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa, in conditiile stabilite, obligatiile ce ii revin.
Modificarea sau incetarea obligatiilor
(1) Daca pe durata supravegherii au intervenit motive care justifica fie impunerea unor noi obligatii, fie sporirea sau diminuarea conditiilor de executare a celor existente, instanta dispune modificarea obligatiilor in mod corespunzator, pentru a asigura condamnatului sanse mai mari de reintegrare sociala. (2) Instanta dispune incetarea executarii unora dintre obligatiile pe care le-a impus, cand apreciaza ca mentinerea acestora nu mai este necesara.
Revocarea liberarii conditionate
(1) Daca pe durata supravegherii persoana condamnata, cu rea-credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse, instanta revoca liberarea si dispune executarea restului de pedeapsa.
(2) Daca dupa acordarea liberarii cel condamnat a savarsit o noua infractiune, care a fost descoperita in termenul de supraveghere si pentru care s-a pronuntat o condamnare la pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca liberarea si dispune executarea restului de pedeapsa. Pedeapsa pentru noua infractiune se stabileste si se executa, dupa caz, potrivit dispozitiilor de la recidiva sau pluralitate intermediara.
(3) Dispozitiile alin. (1) si alin. (2) se aplica in mod corespunzator si in cazul liberarii conditionate din executarea pedepsei detentiunii pe viata.
Anularea liberarii conditionate
(1) Daca pe parcursul termenului de supraveghere se descopera ca persoana condamnata mai savarsise o infractiune pana la acordarea liberarii, pentru care i s-a aplicat pedeapsa inchisorii chiar dupa expirarea acestui termen, liberarea se anuleaza, aplicandu-se, dupa caz, dispozitiile privitoare la concursul de infractiuni, recidiva sau pluralitate intermediara. (2) In cazul in care, in raport de pedeapsa rezultata, sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 99 sau art. 100, instanta poate acorda liberarea conditionata. Daca s-a dispus liberarea, termenul de supraveghere se calculeaza de la data acordarii primei liberari. (3) Cand, dupa anulare, instanta dispune executarea pedepsei rezultante, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitarii unor drepturi neexecutata la data anularii liberarii se va executa dupa executarea pedepsei inchisorii.
Efectele liberarii conditionate
În cazul in care condamnatul nu a savarsit o noua infractiune descoperita pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea liberarii conditionate si nu s-a descoperit o cauza de anulare, pedeapsa se considera executata.