Aceste detalii necesită mai puțină atenție din partea alergătorilor, maratonul începând să aibă din ce în ce mai puține secrete.
Trebuie să gândești pozitiv. Te-ai antrenat, te-ai odihnit, te-ai hidratat cum trebuie și ai mâncat ce trebuie, atunci nu ai cum să nu termini cursa și la final să înregistrezi timpul mult dorit. Nu ai cum!
Nu te supra-antrena, mai ales în ultimele săptămâni. Trebuie să acorzi o atenție deosebită odihnei. Dacă ar fi de ales, chiar ar fi mai bine, până la un anumit punct, să ajungi la startul cursei ”sub-antrenat” decât ”supra-antrenat”.
În timpul cursei, chiar dacă nu ești antrenat cum trebuie, adrenalina te va ajuta cu un ”boost” de energie care va compensa lipsurile, dar supra-antrenamentul nu poate fi ”mințit” cu nimic și se va simți ca o piatră de moară agățată de picioare.
Obișnuiește-te cu încălțămintea pe care o vei folosi în ziua cea mare. Utilizeaz-o la cel puțin câteva antrenamente înainte, pentru că dacă o vei lua direct în cursă s-ar putea, în cel mai fericit caz, să te jeneze, în cel mai nefericit, să te facă să abandonezi. Sunt foarte rare cazurile când picioarele pot rezista 42,195 kilometri într-o pereche nouă de pantofi de alergare.
Fă o alergare ușoară, scurtă, cu câteva intervale, înainte cu o zi de competiție. Nu-ți va consuma din energie și mai mult ca sigur va detensiona puțin mușchii, care încep să simtă și ei ”emoțiile” de dinaintea cursei.
Încearcă să mănânci cu o zi înainte o masă care să conțină în primul rând carbohidrați. Poate și un desert bun. Nu încerca ceva nou, pentru a nu avea probleme abdominale a doua zi, stai departe de alimentele prea piperate sau prea usturate. Încearcă să eviți, de exemplu, sosurile grele, alimentele bogate în grăsimi sau care conțin prea multe fibre.
Nu uita, mai ales dacă e cald afară, înainte de start, să-ți protejezi sfârcurile și orice zonă care ar putea suferi din cauza frecărilor dintre piele și îmbrăcăminte. Iritațiile care pot rezulta dacă nu vă luați măsuri de precauție pot influența buna desfășurare a cursei.
Încearcă să planifici dinainte cursa, ritmul pe care trebuie să-l duci. Împarte traseul în bucăți și stabilește cum vei parcurge fiecare din aceste bucăți. Te va ajuta foarte mult, mai ales psihologic, când vei vedea că treci de fiecare bornă și timpul e exact sau aproape de ce ți-ai dorit.
Pentru majoritatea amatorilor, un ritm constant, dus după ”feeling”, e foarte greu de ținut, un ceas putând să ajute foarte mult la menținerea acestuia.
Dacă nu este cu GPS, se poate folosi o brățară cu timpii pe care trebuie să-i aveți la trecerea fiecărui km. În dreptul bornelor kilometrice vă uitați la ceas și verificați dacă timpul de pe cadran este aceleași cu timpul pe care l-ați trecut pe brățară.
Încearcă, cât mai mult posibil, să rămâi la ritmul prestabilit. Nu te lăsa dus de val la start. O plecare în forță, peste posibilități, cu o viteză prea mare, poate duce chiar și la un abandon după ce ați trecut de jumătatea cursei.
În plus, e mai bine să depășești alți alergători în drumul spre finiș, decât să vezi pe alții cum trec cu ușurință de voi.
Studiază cât mai bine traseul pe care vei alerga. Unde sunt zonele în care se urcă și unde sunt cele în care se coboară, unde sunt întoarceri, unde sunt zone întinse și plate.
Ține minte unde vor fi puse punctele de alimentare și hidratare, mai ales dacă acestea nu sunt la fiecare 5 kilometri. Dacă bănuiești că vei avea probleme în anumite porțiuni, poți să le spui apropiaților să te aștepte în acea zonă, să te încurajeze. Sprijinul lor va face minuni!
Încearcă să nu stai în ziua premergătoare cursei în picioare, să te plimbi prea mult sau să pierzi prea mult timp prin magazine.
Vei resimți mai mult ca sigur oboseala, poate chiar din primele minute, când de-abia ai plecat de la linia de start. Trebuie să ai grijă să fie o zi cât mai relaxantă, dacă se poate, încearcă să petreci mult timp în pat.
Hidratează-te cum trebuie înainte și în timpul cursei, dar ai grijă să nu te supra hidratezi. Dacă ai ajuns la o cursă de maraton după ce ai urmat un antrenament recomandat de antrenor, mai mult ca sigur cam știi ce și cât trebuie să bei, așa că nu vor fi probleme.
Nu bea băuturi alcoolice sau foarte sărate înainte de cursă, iar dacă nu bei cafea sau o faci foarte rar, nu te apuca în perioada asta.
Încearcă să dormi cât mai bine posibil înainte de eveniment. Este foarte important, pentru că la o cursă care se întinde pe o așa distanță mare, care necesită un efort considerabil, pentru mulți imposibil, trebuie să fii cât mai odihnit cu putință.
Urmărește înainte de cursă un film care să te motiveze. Dacă ai noroc și în acea perioadă este un campionat național, continental sau mondial, urmărește atleții profesioniști, vei primi un ”boost” de energie foarte important.
Chiar dacă nu ești și poate nu vei fi niciodată la nivelul lor, să-i vezi alergând la viteze amețitoare îți poate crește încrederea că și tu vei reuși să-ți atingi obiectivele propuse.