Puștiul nostru a fost la un punct de marea finală. Americanul a comis două duble greșeli în game-ul 9 din setul decisiv și i-a deschis lui Filip portița pentru a putea lupta pentru titlu. Nava a salvat mingea de break, apoi și-a călăuzit drumul spre victorie pe dezamăgirea românului. „Filip trebuie să-și mai întărească serviciul. Acești juniori abia acum se modelează ca jucători. Nu există unul care să-i bată pe toți. Sunt toți cam la același nivel. În plus, de o lună, Filip a schimbat racheta, evoluează cu Dunlop”, explică antrenoarea Diane Samungi.
Un italian i-a cerut 4.000 de euro
Vom mai auzi de Filip Jianu sau îl vom trece la talente eșuate? Sportul românesc umple munți de tabele Excel cu nume de promisiuni neîmplinite. Toate referințele despre puștiul născut în cartierul Muncii din București îi sunt favorabile: talent, inteligență, ambiție, seriozitate, adică toate ingredientele pentru a rezulta un produs de calitate, posibil viitor star. Minusurile-i sunt doar în buzunare. Nu are posibilități să angajeze un antrenor permanent. La Melbourne i-a fost alături antrenorul federal Andrei Mlendea, care lucrează full-time cu Ana Bogdan. Acest ajutor a fost, însă, unul temporar.
„Un antrenor i-a cerut 2.000 de euro, ca să lucreze cu el, iar un italian s-a oferit să-l pregătească pentru 4.000 de euro pe lună”, dezvăluie antrenoarea Diane Samungi, cea care l-a șlefuit pe Filip Jianu la CS Dinamo. Sumele aiuritoare care se învârt în tenis nu sunt, în acest moment, la îndemâna familiei Jianu.
Comparațiile ne sunt utile pentru o completă înțelegere a situației. Provenit dintr-o familie cu posibilități materiale sporite, care i-a pompat în carieră circa 600.000 de euro, arădeanul Marius Copil, 28 de ani, 60 ATP, povestea cu cât îl plătea pe antrenorul lui Robin Soderling, suedezul care l-a învins pe Rafael Nadal la Roland Garros 2009. „Timp de șase luni, am colaborat cu Peter Carlsson, care a fost timp de patru ani antrenorul lui Soderling. Îi dădeam 4.250 de euro pe lună, luna fiind de 20 de zile, iar ce depășea această perioadă primea câte 250 de euro pentru fiecare zi. Apoi, îi dădeam 7% din câștiguri”, dezvăluia Copil, în noiembrie 2014, pentru Libertatea (AICI, tot interviul).
Termină colaborarea cu IMG Academy
De la 18 ani, locul lui Filip în căminul Academiei IMG, „fabrica de campioni” deținută de Nick Bollettieri la Bradenton (Florida), va trebui eliberat, iar concursurile de juniori devin amintiri plăcute.
Urmează marele pas, accederea în circuitul profesionist, o lume nemiloasă, din care nu răzbesc decât cei care au în spate echipe integrate de specialiști (antrenor, preparator fizic, fizioterapeut, iar mental coach-ul nu mai este de mult o fiță). Următorul turneu cu Jianu la start va avea loc la începutul lunii viitoare, în Turcia, unde bucureșteanul va merge sprijinit de CS Dinamo.
Gruparea din Șoseaua Ștefan cel Mare îi pregătește lui Jianu o festivitate de premiere, la revenirea în țară, în amintirea petrecerilor ocazionate de victoriile din perioada în care racheta îi ajungea până la buric sau la zilele de naștere.
„Te oftici”
Diane Samungi continuă să împingă de la spate cu mesaje mobilizatoare: „După semifinală, i-am dat mesaj în care i-am scris că la anul sau peste doi ani sper să-mi iau bilet de avion și să stau în boxa jucătorilor, la meciurile lui”.
În „casa Jianu”, spune doamna Samungi, sentimentele sunt amestecate. Fericirea unui rezultat excelent a fost tulburată de regretul ratării punctului care l-ar fi dus pe puști în finală. „Am vorbit cu tatăl lui. Se oftică. E și normal să te oftici. Este rezultat mare, iar când pierzi la o minge, nu-ți pică deloc bine. La Australian Open, Filip a jucat în semifinale, la dublu, și anul trecut”.
Marele obstacol în cariera lui Jianu este blocajul MTS – FRT. Jianu este prins la mijloc într-o dispută care nu-l privește. Federația nu mai primește finanțare de la Buget, iar ministerul nu se achită de obligațiile față de sportivi. MTS n-a achitat nici acum suma care i se cuvine lui Filip Jianu și constănțeanului Ștefan Paloși, pentru titlul european la juniori cucerit la dublu, anul trecut.
Citește și: