2. Scandalurile din hochei

Finalul de an a adus două scandaluri în hocheiul românesc. Comisia de Etică a COSR i-a suspendat pe termen nelimitat pe juniorii Istvan Gereb, Molnar Akos şi Antal Alfred, componenţi ai lotului U16, pentru că l-au agresat pe colegul lor Cosmin Marinescu, pe 1 decembrie, în timpul cantonamentului echipei naţionale de juniori, de la Mircurea Ciuc, după ce acesta le-a cerut să vorbească româneşte măcar de Ziua Naţională a României. Câteva zile mai târziu, o parte dintre jucătorii de etnie maghiară din echipa naţională de seniori a României au tăcut la intonarea imnului de stat, dar le-au cântat pe cele ale Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, înaintea meciului cu Ungaria, disputat pe Patinoarul Vakar Lajos din Miercurea-Ciuc, în turneul “Euro Icehockey Challange”.

3. Echipa naţională de handbal feminin

Fetele lui Radu Voina au dezamăgit la ediţia din acest an a Campionatului Mondial, unde a ocupat poziţia a 13-a în clasamentul final al competiţiei găzduite de Brazilia. Fără şase jucătoare de bază, care au absentat din motive medicale, handbalistele române au învins greu Tunisia (30-28) şi Cuba (33-27), au remizat cu Japonia (28-28) şi au pierdut cu Brazilia (28-33) şi Franţa (20-39), sucombând apoi în faţa Croaţiei (27-28), în faza eliminatorie. Singura dată când ”tricolorele” s-au clasat pe o poziţie mai slabă a fost la ediţia din 2001 (Italia), când s-au poziţionat pe locul 17.

4. Marius Berbecar (gimnastică)

Bistriţeanul Marius Berbecar (26 de ani) a intrat în istoria gimnasticii ca primul sportiv român, care a primit nota 0 la o competiţie internaţională. Berbecar a luat nota minimă la Campionatele Mondiale de la Tokyo, după o ratare în proba de sărituri în care a aterizat pe spate. Arbitrii au motivat nota prin faptul că, conform noului sistem de punctaj implementat în 2005, el a ratat execuţia unei sărituri, care era oricum diferită de cea pe care o anunţase iniţial!

5. Echipa naţională de rugby

Rugbiştii români au pierdut toate cele patru jocuri din Grupa B de la Cupa Mondială, desfăşurată în perioada 9 septembrie-23 octombrie în Noua Zeelandă: Scoţia (24-34), Argentina (8-43), Anglia (3-67) şi Georgia (9-25).
România, care a participat la toate ediţiile Cupei Mondiale, a stabilit un nou record negativ, înregistrând a cincea înfrângere consecutivă la Cupa Mondială, numărând-o şi pe cea cu Noua Zeelandă, de la ediţia din 2007. Singura dată când ”stejarii” au pierdut toate meciurile din prima fază a competiţiei s-a întâmplat în 1995, când au terminat de asemenea pe ultimul loc în grupă.

6. Echipa de Cupa Davis (tenis)

La jumătatea lunii septembrie, echipa de Cupa Davis a României a pierdut barajul cu Cehia de menţinere în Grupa Mondială a Cupei Davis, scor 0-5. Întâlnirea a fost una fără istoric, fiind dominată copios de cehi, care au profitat de faptul că Victor Hănescu s-a retras din echipa noastră cu puţin timp înaintea acestor meciuri. Ca urmare a pierderii barajului, România va evolua în Grupa I a Zonei Euro-africane a competiţiei, iar Andrei Pavel a fost demis din funcţia de căpitanul nejucător al României.

7. Ninel Miculescu (haltere)

Vicecampion mondial la stilul smuls şi triplu campion european în 2010 (la categoria 69 kg), Miculescu (26 de ani) a fost suspendat pe viaţă, după ce a fost prins dopat pentru a doua oară. În 2006, el primise o sancţiune de doi ani din acelaşi motiv. ”El Nino” era reprezenta o mare speranţă a oficialilor români pentru cucerirea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Londra.

8. Echipa naţională de polo

Poloiştii români s-au clasat doar pe locul 12 la Campionatul Mondial din China, desfăşurat în luna iulie. România, care avea ca obiectiv trecerea de faza grupelor, a obţinut o singură victorie, 14-10 cu China, pierzând alte cinci: cu Australia (8-9) şi Serbia (5-12), în grupe, cu Muntenegru (4-8), în meciul pentru calificarea în ”sferturi”, cu Canada (8-12) şi Japonia (15-18), în meciurile de clasament pentru locurile 9-12.

9. Camelia Potec (înot)

Una dintre cele mai valoroase înotătoare a ultimului deceniu, Camelia Potec (29 de ani), campioana olimpică la JO de la Atena, din 2004, în proba de 200 metri liber, şi vicecampioană europeană la Berlin, în 2002, la 200 m liber, nu a reuşit să iasă din serii la Campionatele Mondiale de la Shanghai, desfăşurate în luna mai, deşi a luat startul în probele de 400, 800 şi 1.500 m liber. Camelia şi-a luat o pauza prelungită pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte cariera sa şi a decis, ulterior, să participe şi la JO de la Londra.

10. JoJo Dan (box)

Pugilistul JoJo Dan (30 de ani) nu va uita prea repede anul 2011 şi îl va ţine minte mult timp şi pe turcul Selcuk Aydin. După ce fusese învins în iunie 2010 de otoman, în lupta pentru titlul WBC Silver la categoria semimijlocie, românul a fost învins din nou, mult mai clar de Aydin. La finalul lunii noiembrie, la Trabzon, în faţa a 5.000 de turci, JoJo a pierdut la puncte lupta cu rivalul său, pe care nu a reuşit să-l deposedeze de centură. În schimb, turcul i-a provocat o fractură de mandibulă românului, acesta fiind nevoit să se opereze şi să mănânce cu paiul timp de două săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News