2. Lucian Bute (Box)

Cel mai în vogă sportiv român şi-a apărat de trei ori centura IBF la categoria supermijlocie, pe care o deţine din 2007. Bute (31 de ani) l-a învins prin TKO pe  britanicul Brian Magge (martie, Montreal), prin KO pe francezul Jean Paul Mendy (iunie, Bucureşti) şi prin decizie unanimă a arbitrilor pe jamaicanul Glen Johnson (noiembrie, Quebec City). Gala ”Campion pentru România”, care a avut loc la Romexpo şi care a adunat 9.000 de spectatori, a fost cel mai important eveniment de box profesionist găzduit de România. În luna decembrie, ”Mister KO” a fost desemnat sportivul anului în Canada.

3. Victor Mihalachi şi Liviu Dumitrescu (canoe)

Cei doi sportivi legitimaţi la Dinamo au câştigat, în august, titlul de campioni mondiali, la Szeged (Ungaria), în proba de canoe dublu 1.000 m, bronzul în cea de canoe dublu 500 m) şi au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra. În iunie, Mihalachi (22 de ani) şi Dumitrescu (23 de ani) au mai câştigat alte două medalii (aur şi bronz) şi la Campionatele Europene de la Belgrad (Serbia).

4. Echipa naţională de tenis de masă

Fără naturalizarea jucătoarelor asiatice la care au recurs multe din rivalele europene, echipa naţională de tenis de masă rămâne una dintre forţele mondiale ale tenisului de masă. În luna octombrie, Elisabeta Samara, Daniela Dodean şi Bernadette Szocs a câştigat argintul în proba de echipe la Campionatele Europene la de la Gdansk (Polonia), după ce au pierdut confruntarea cu Olanda. La aceeaşi competiţie, cuplul Samara-Dodean a cucerit o altă medalie de argint în proba de dublu, pierzând extrem de greu finala în faţa perechii Ruta Paskauskiene (Lituania)/ Oksana Fadeeva (Rusia).

5. Andrei Nechita (Ciclism)

Rutierul vasluian plecat încă de copil în Italia, împreună cu părinţii, a devenit primul român şi primul ciclist înregimentat în echipa naţională a României, care a cucerit, după o pauză de patru ani, Turul Ciclist al României. Tot în vara lui 2011, Andrei s-a impus atât în proba de contratimp, cât şi în cea de şosea, a Campionatelor Naţionale. Punctelor acumulate în acest sezon i-au adus calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

6. ”U” Mobitelco Cluj (Baschet)

Ardelenii, conduşi de pe bancă de fostul internaţional român Marcel Ţenter,  a pus capăt seriei de şapte titluri naţionale consecutive cucerite de Asesoft Ploieşti. Clujenii au devenit campioni naţionali pentru a patra oară în istoria clubului, după trofeele obţinute în 1992, 1993 şi 1996.

7. Sandra Izbaşa (Gimnastică artistică)

Bucureşteanca a cucerit două medalii de aur, la sol şi sărituri, la Campionatul European de gimnastică artistică, desfăşurat în aprilie la Berlin (Germania). Cinci luni mai târziu, fără Izbaşa (21 de ani), accidentată cu câteva zile înaintea CM de la Tokyo, României s-a clasat pe locul al patrulea la finalul concursului pe echipe, iar delegaţia noastră s-a întors în ţară fără vreo medalie, situaţie care nu se mai petrecuse de 30 de ani, de la CM de la Moscova (1981).

8. Bogdan Juratoni (Box)

Pugilistul originar din Deva a adus o nouă medalie pentru boxul românesc amator după şase ani de ”secetă”. Bogdan Juratoni (21 de ani) a cucerit o medalie de bronz la categoria 75 kg, la Campionatele Mondiale de la Baku (octombrie), care îi asigură prezenţa directă la Jocurile Olimpice de la Londra. Ultima performanţă la o competiţie de o asemenea anvergură îi aparţine lui Viorel Simion, care a obţinut bronzul la CM din China, în 2005, la categoria 57 kg.

9. Mihai Marinescu

Pilotul braşovean a câştigat cursa de Formula 2 disputată pe circuitul de la Monza (Italia), bifând primul succes românesc în această competiţie. Mihai Marinescu (22 de ani) a încheiat alte trei curse pe podium şi a terminat competiţia pe locul cinci. Dacă ar fi terminat în primii trei, românul ar fi obţinut şansa de a da teste la o echipă din GP 2, anticamera Formulei 1.

10. Horia Tecău, Monica Niculescu şi Irina Begu (tenis)

Horia Tecău (26 de ani) a avut un sezon incredibil în proba de dublu: a terminat sezonul pe poziţia a 12-a şi a câştigat turneele de la Casablanca,  Acapulco, Bastad şi Zagreb, pierzând alte opt finale, printre care şi pe cea de la Wimbledon. El a obţinut o calificarea istorică la Turneul Campionilor (Londra), unde a făcut pereche cu suedezul Robert Lindstedt.

Irina Begu (21 de ani) a fost desemnată revelaţia anului 2011 în circuitul WTA, după ce a făcut urcat de pe locul 214 WTA până pe locul 38, iar sezonul l-a încheiat pe poziţia 40.
Monica Niculescu (24 de ani) a fost cea mai bine clasată jucătoare din România în clasamentul WTA, terminând anul pe poziţia a 30-a, după ce a ajuns în turul patru la US Open, a jucat semifinale la Beijing şi a atins prima finală în Luxemburg.

Urmărește-ne pe Google News