De Ramadan, publicația de satiră a luat pauză în a-i ironiza pe cei din lumea arabă și s-a luat de români. Mai exact, de jucătoarea de tenis Simona Halep, triumfătoare, sâmbata trecută, la Paris.

Un desen cu sportiva din Constanța ridicând trofeul și strigând ”Fier vechi, fier vechi”, ca și cum ar dori să vândă cupa, apare în cel mai recent număr al publicației.

Pe de altă parte, sunt voci care remarcă faptul că Charlie Hebdo ar încerca, de fapt, să ironizeze modul în care francezii îi percep pe români și că ar fi mai degrabă o ironie la adresa societății franceze.

Unul dintre editorii publicației a explicat că ar fi vorba de nivelul scăzut la care a ajuns tenisul fetelor, astfel încât trofeele pot ajunge ușor la fier vechi: ”Nu le mai ține minte nimeni”.

Cine este Charlie Hebdo. Atentat cu 12 morți, în 2015

Charlie Hebdo este o revistă satirică franceză, cu apariție săptămânală, care publică în mare parte ilustrații (caricaturi și desene), dar și reportaje, articole controversate și glume. Având puternice vederi de stânga și anti-religioase, revista este caracterizată de poziția ei critică față de de islamism, catolicism, iudaism și extremismul de dreapta.

Revista a fost fondată în 1969, apărând până în 1981. După o întrerupere de peste zece ani, publicarea a fost reluată în 1992. Conducătorii ei au fost François Cavanna (1969–1981), Philippe Val (1992–2009) și Stéphane Charbonnier (2009-2014).

Amenințată în mod repetat de fundamentaliștii islamiști, revista a răspuns la provocări menținându-și tonul satiric și punându-l pe Allah în ipostaze de nedescris.Sediul vechi a fost incendiat la 2 noiembrie 2011. Pe 7 ianuarie 2015, în timpul unei ședințe de redacție, a fost atacat și noul sediu din Paris al săptămânalului satiric. Atentatul împotriva revistei Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morți și 11 răniți, atacatorii fiind uciși după două zile de către forțele speciale ale poliției.

Momente tensionate cu ”cocoșii”

De-a lungul timpului, au existat însă destule momente tensionate derivate din asocierea pe care francezii o fac faţă de România, pe care o consideră o ţară de ţigani. Cel mai jignitor gest a fost cel din 2002, înaintea meciului amical de la Paris, când francezii au scos un afiş al partidei în care apăreau câţiva jucători de-ai lor, dar şi un violonist ambulant, care cântă în faţa unei biserici. ”Diferenţă între culturi”, au scris francezii pe afiş. Jucătorii României s-au simţit jigniţi de această imagine şi au cerut anularea meciului, dar partida s-a jucat până la urmă, iar Franţa a învins cu 2-1. Atunci, reacția lui Viorel Moldovan, fotbalist român care a câștigat titlul în Franța cu echipa FC Nantes, a fost vehementă împotriva organizatorilor. S-a luat în calcul anularea jocului.

Acela a fost meciul de debut al lui Răzvan Raţ şi primul joc din cel de-al doilea mandat al lui Anghel Iordănescu. Lobonţ, Contra, Gică Popescu, Chivu, Dorinel Munteanu, Mutu, Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Ganea, Pancu au jucat pentru România, în vreme ce la francezi evoluau  Thuram, Blanc, Desailly, Candela, Petit, Zidane, Vieira, Henry, Trezeguet, Dugarry sau Makelele.

”Șatra” lui Hagi

Acest episod a venit după cel din 1994, când presa franceză a elogiat evoluţia României la Campionatul Mondial din SUA, apreciind că „Hagi şi şatra lui din Carpaţi scriu istorie la Mondiale”. Un alt episod xenofob este cel care l-a avut victimă pe Bănel Nicoliţă. Willy Grondin, antrenorul cu portarii de la Nantes, unde jucase Bănel, a postat pe Twitter, sub titlul „Noutăţi despre Bănel Nicoliţă”, un clip greu de calificat. În imagini, un barbat cerşeste la o terasă din Franţa cântand la acordeon. Unul dintre cei de la mese se ridica şi îl loveşte cu un scaun, lăsându-l lat pe asfalt.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News