Începând cu sezonul 2004- 2005, licenţa UEFA Pro este obligatorie pentru orice antrenor care activează la o echipă din Liga I. Însă pentru că în România existau foarte puţini tehnicieni cu această calitate, au fost şi derogări de la regulă.

“Dacă am fi aplicat la sânge legea de licenţiere impusă de normele federale, ar mai fi avut antrenori doar 2-3 cluburi”, ne-a spus Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori. Libertatea prezintă situaţia la zi pe băncile din Liga I şi istoricul cazurilor de tehnicieni „cu dispensă” din fotbalul românesc.

Duşan Uhrin jr se ascunde după Jindra

Cehul Duşan Uhrin jr antrenase în turul campionatului pe FC Timişoara, astfel că ardelenii de la CFR Cluj au fost nevoiţi să-l angajeze pe compatriotul lui Uhrin, Ales Jindra, posesor al licenţei Pro, ca paravan.

“Am considerat că existenţa contractului lui Jindra ca antrenor principal este de ajuns, iar cei de la CFR Cluj au declarat că Uhrin a fost adus pentru a pregăti echipa începând cu sezonul următor, nu de acum. Avem încredere în buna lor credinţă. Uhrin nu are voie să conducă antrenamentele şi să stea pe bancă, de faţă cu toată lumea. Atunci, cazul va fi pe masa Comisiei de Disciplină, iar el şi clubul pot fi sancţionaţi”, ne-a declarat Mircea Rădulescu.

Zenga şi Protasov, şcoliţi în Italia şi în Ucraina

În campionatul 2004-2005, pentru mai multe etape, Walter Zenga (foto sus) a primit o dispensă din partea Şcolii de Antrenori pentru a sta pe banca Stelei. Italianul şi-a primit în cele din urmă licenţa Pro din partea şcolii de antrenori de la Coverciano, cu o lucrare care avea ca temă situaţia fotbalului românesc.

Când a fost instalat antrenor în Ghencea, nici Oleg Protasov (foto jos) nu deţinea încă licenţa Pro, dar urma, în Ucraina, cursurile pentru primirea diplomei. Conform unei prevederi UEFA, ucraineanul avea dreptul să antreneze în orice campionat, pentru că era înscris la cursuri în ţara sa şi a primit diploma în luna noiembrie 2005, la cinci luni după numirea sa ca antrenor al “roş-albaştrilor”.

Rapid, trei licenţiaţi

La începutul acestui an, Marius Şumudică a pierdut postul de antrenor principal al Rapidului pentru că nu deţinea licenţa Pro şi a refuzat oferta de a fi antrenor secund al unui alt tehnician.

Cum Rapidul dispunea de alte trei persoane care erau licenţiate Pro, Nicolae Manea, Marian Rada şi Grigore Sichitiu, acţionarii “vişiniilor” au hotărât că nu este nevoie să fie adus un alt antrenor şi au numit la conducerea tehnică a giuleştenilor tandemul de tehnicieni Manea – Rada.

Două «paravane» într-un an la Craiova

În sezonul 2006-2007, Craiova a apelat la un tertip, deoarece antrenorul Florin Cioroianu nu deţinea licenţa Pro. Ştefan Stoica fusese demis, dar a rămas în acte antrenorul echipei pentru ca Universitatea să poată obţine avizul comisiei de licenţiere al FRF.

Câteva luni mai târziu, când Stoica a semnat cu Gloria Buzău, a fost cooptat în staff Emil Săndoi, care apărea în acte şi antrenor al Craiovei, şi al echipei naţionale de tineret. Oltenii au învăţat din greşeli, astfel că următorul antrenor al echipei, italianul Nicolo Napoli, deţinea licenţa Pro şi nu a mai fost nevoie de acoperire.

Derogare pentru Ciubotariu şi Pustai

În momentul de faţă activează în fotbalul românesc 68 de antrenori posesori de licenţă Pro, în timp ce Spania dispune de câteva mii de astfel de antrenori. La noul curs, ce va debuta pe 9 februarie, sunt înscrişi tehnicieni precum Romulus Gabor, Marius Şumudică, Dănuţ Oprea, Daniel Iftodi sau Jean Vlădoiu, dar şi Ionuţ Badea, Liviu Ciubotariu şi Cristi Pustai, antrenori din Liga I care au primit derogare de a pregăti FC Argeş, CS Otopeni şi Gaz Metan Mediaş, pentru că sunt echipe nou-promovate şi se confruntă cu această situaţie pentru prima dată.

«Marius Lăcătuş nu e traseist»

Deşi se zvonise că oficialii Stelei nu înregistraseră demisia lui Marius Lăcătuş şi că “roş-albaştrii” ar fi avut la un moment dat doi antrenori principali, Mircea Rădulescu, directorul şcolii de antrenori, explică situaţia: “Noi avem contractul pentru ruperea înţelegerii dintre Steaua şi Lăcătuş. Dar juriştii noştri au considerat că întoarcerea la aceeaşi formaţie nu implică un traseism al antrenorului şi că poate pregăti echipa din nou”, a spus reputatul tehnician.

Olăroiu şi Lucescu jr, cu dispensă

În sezonul 2004-2005, Răzvan Lucescu prelua Rapidul fără să deţină licenţa Pro, iar un an mai târziu îi ducea în sferturile de finală ale Cupei UEFA, la fel ca şi Cosmin Olăroiu, care devenea tehnicianul lui Poli Timişoara în timp ce urma cursurile Şcolii de antrenori, iar în 2006 cucerea titlul cu Steaua şi atingea semifinalele Cupei UEFA. Totuşi, ei au primit derogări pentru a sta pe bancă la meciurile din Liga I.

Marinică – pe hârtie, Balaur – pe bancă

La Gloria Buzău, fostul antrenor Mario Marinică nu a demisionat şi va fi păstrat ca antrenor principal pe hârtie, urmând ca de echipă să se ocupe Ion Balaur şi Daniel Iftodi, care nu deţin încă licenţa Pro, dar care îi cunosc bine pe jucătorii împrumutaţi de la FC Timişoara.

O situaţie asemănătoare a avut loc în 2007 la Farul, unde Ion Marin era pus tehnician în acte pentru a salva aparenţele pentru Constantin Gache, care nu deţinea decât licenţa A. După ce Gache a demisionat, “Săpăligă” a ocupat atât postul de antrenor, cât şi pe cel de director tehnic.

Alţi tehnicieni cu «foaie» de la şcoală

Şi alţi antrenori, precum Ionuţ Popa, Petre Grigoraş, Ionuţ Chirilă sau Basarab Panduru, nu deţineau licenţa Pro în momentul în care au fost numiţi pe băncile tehnice ale unor echipe din prima ligă. Deoarece ei urmau în acel moment cursurile pentru primirea licenţei la Şcoala Federală de Antrenori, au primit derogări pentru a putea conduce de pe margine meciurile din Liga I.

Ce e diploma UEFA?

Licenţa UEFA Pro este o metodă implementată de forul continental pentru a armoniza clasificarea profesională a antrenorilor. Obligatorie pentru ocuparea postului de antrenor principal la o echipă din Liga I, începând cu sezonul 2006-2007, licenţa are o valabilitate de doi ani, după care o comisie specială a FRF începe să analizeze activitatea fiecărui antrenor. Începând cu anul 2010, nici o echipă nu va putea juca în cupele europene dacă nu va fi condusă de un antrenor cu un astfel de titlu profesional.

 
 

Urmărește-ne pe Google News