În septembrie 2018, după retragerea lui Mircea Roman, postul de antrenor coordonator pentru ambele loturi a fost preluat de Antonio Colamonici, care atunci avea 46 de ani.
Recent, Comisia pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie a acceptat propunerea făcută în iunie de Agenţia Naţională pentru Sport și Colamonici a fost făcut cetățean român.
„Mulţumim primului-ministru, domnul Marcel Ciolacu, pentru sprijinul acordat, care vine la doar două zile după vizita pe care premierul a făcut-o lotului olimpic la Complexul Sportiv Naţional Elisabeta Lipă Snagov. Această decizie importantă recunoaşte impactului semnificativ pe care Antonio Colamonici l-a avut şi continuă să îl aibă asupra canotajului românesc”, a transmis FR Canotaj pe 18 iulie.
Federația de Canotaj a notat că Antonio Colamonici „iubeşte România, se simte acasă aici şi poartă cu mândrie tricolorul la competiţiile internaţionale”.
„Prin foarte multă muncă, o gândire strategică şi capacitatea de a comunica eficient cu sportivii şi de a-i încuraja, Antonio Colamonici a reuşit ca, în 7 ani de când este antrenor al loturilor de tineret și seniori, să reinventeze canotajul românesc şi să ne transforme într-o forţă respectată la nivel mondial. Felicitări pentru obţinerea cetățeniei române!”, a adăugat FR Canotaj.
„La început, mă înțelegeam cu sportivii români în engleză”
În 2018, după ce a devenit antrenor coordonator al loturilor naționale, Colamonici a spus pentru Gazeta Sporturilor că a refuzat să antreneze lotul olimpic feminin al țării sale: „Italia îmi dădea mai mulți bani. Nu am venit pentru bani aici, pentru că de câte ori i-am pus înainte, nu a ieșit bine. Am acceptat să vin în România pentru că sportivii români au un potențial senzațional”
În septembrie 2022, el a povestit la Sport Total FM de ce a venit să antreneze în România și cum s-a adaptat. „Eu sunt din Napoli. Am antrenat și în Italia echipe de la loturile naționale de juniori, de tineret. Am avut reușite. În tinerețea mea, România era o forță a canotajului. De aceea, în pofida unui recul, știam că în România au rămas condițiile de a reveni în prim-plan”, a spus el acum doi ani.
La început, mă înțelegeam cu sportivii români în engleză. Apoi a venit Marius Băcăoanu, unul dintre colaboratorii mei, care vorbește italiană, ceea ce m-a ajutat. Dar oricum, noi avem dincolo de toate aceste limbi pe ce a noastră, a canotorilor. Când am venit, în primul rând am schimbat sistemul de stocare a datelor, asta ca să pot face o analiză corectă
Antonio Colamonici în 2022:
Născut pe 24 iunie 1971 și acum în vârstă de 53 de ani, Antonio Colamonici a fost desemnat antrenorului anului 2023 în România după cele 5 medalii obţinute de loturile naţionale la Campionatele Mondiale (două de aur, una de argint şi două de bronz) şi 6 la Campionatele Europene (5 de aur şi una de argint).
Sub conducerea lui, echipajul feminin de 8 plus 1 a câștigat medalia de aur la JO 2024 sâmbătă, 3 august. Cu o zi în urmă, canotoarele Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel au obținut argintul la dublu rame feminin, iar Gianina Van Groningen şi Ionela Cozmiuc au luat argintul la dublu vâsle feminin, categorie uşoară.
Irinel • 05.08.2024, 12:43
Hai Romania ! Bravoooo !Felicitari !Va doresc succes si multa sanatate.
suparman • 03.08.2024, 17:06
Acest domn merita si cetatenia si Steaua Romaniei, cea mai înaltă distincție oferită de statul român. A facut mai mult pentru Romania decat jumatate din cetatenii straini in viata, decorati cu acest ordin.
Serban_radu. • 04.08.2024, 00:40
suparman • 03.08.2024, 17:06
Acest domn merita si cetatenia si Steaua Romaniei, cea mai înaltă distincție oferită de statul român. A facut mai mult pentru Romania decat jumatate din cetatenii straini in viata, decorati cu acest ordin.
Si multi romani care nu au avut nici un merit pentru aceasta distinctie .