Sârboaica Marijana Veljovici, 30 de ani, e considerată unul dintre cei mai bun arbitri de scaun din tenisul mondial.

De loc din Kragujevac, Marijana a încercat atletism, baschet, volei și dans latino-american, dar s-a îndrăgostit de tenis.

A început la 9 ani, a jucat la junioare, însă a ales școala, în primă fază. E absolventă de Economie la Universitatea din Kragujevac.

Acum 10 ani, ea a reintrat și ea în fenomen, după ce a absolvit cursurile școlii de tenis a Federației din Serbia

A început la concursurile pentru copii și la turneele din țara natală. În 2015 a ajuns la cel mai înalt rang în lumea studiilor de tenis – insigna de aur. E cea mai tânără arbitră cu această recunoaștere internațională. Într-un fel, ne dezvoltăm împreună ca o nouă generație, deci este un lucru minunat din ceea ce am experimentat „.

”În momentul în care am arbitrat prima oară la Wimbledon mi-am realizat visul”.

Veljovici este, de asemenea, membru al grupului de dezvoltare ITF inițiat pentru a susține un grup de arbitri promițători.

Îi place să exploreze mersul pe jos. În fiecare oraș unde se întoarce în mod constant, are parte de propriul său colț favorit. Franța îi place ca țară, Argentina este interesantă și ar declara Australia ca fiind locul ideal pentru a trăi.

În 2016, Veljovici a oficiat la România – Cehia, din Fed Cup, de la Cluj-Napoca.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

A produs scandal și la semifinala de dublu de la US Open 2017

Veljovici a avut parte de scandal la US Open 2017. Una din semfinalele de dublu s-a disputat între patru jucătoare din Cehia, Lucie Hradecka, Katerina Siniakova  – Lucie Safarova, Barbora Strycova. Scandalul a început de la o lovitură a Siniakovei, dată câştigătoare, deşi Safarova, dar mai ales Strycova au reclamat că ar fi atins părul lui Hradecka şi au revendicat punctul. Arbitra Marijana Veljovici a mărturisit că nu a văzut presupusul “touch” şi că nu poate să schimbe decizia în pofida protestelor înverşunate ale Strycovei. Lucrurile nu s-au calmat nici după meci, când Strycova nu numai că a avut o atitudine cel puţin rece la protocolul de la fileu, dar se pare că i-a zis şi ceva de dulce lui Hradecka – acuzând-o că nu a recunoscut “touch”-ul – şi apoi a continuat cearta cu oficialii  Nici Safarova nu s-a lăsat mai prejos, căci odată ajunsă la tehnica de comunicare s-a grăbit să scrie pe Instagram – postarea a fost între timp ştearsă:

Hradecka / Sinakova au câştigat cu 6-3 7-5 şi s-au calificat în finală.


Am mai avut probleme de arbitraj cu Danemarca

România a mai avut probleme de arbitraj cu Danemarca.

În preliminariile Euro 2004, celebrul elvețian Urs Meier a prelungit meciul în așa del încât Danemarca să ne egaleze (2-2). Tricolorii au ratat calificarea în barajul pentru turneul final.

De asemenea, am avut probleme cu arbitri danezi.

Arbitri danezi Martin Gjeding si Mads Hansen au acuzat oficialii români că ar fi incercat să-i mituiasca înaintea partidei dintre Romania și Muntenegru din play-off-ul pentru CM din 2009. Antrenorul naţionalei masculine a României, Aihan Omer, şi fostul vicepreşedinte al FR Handbal de la acea vreme, Petru Paleu, au fost suspendaţi 5 ani din toate competiţiile internaţionale, pentru tentativă de mituire a arbitrilor unui meci.

De asemenea, Federaţia Română de Handbal a fost amendată cu suma de 27.500 de euro în scandalul legat de tentativa de mituire a arbitrilor la meciul cu Muntenegru, disputat în data de 14 iunie 2008, la Oradea, în preliminariile Campionatului Mondial.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News