Fotografii: Alex Policală

Stadionul „Ilie Oană” din Ploiești a găzduit duminică după-amiază amicalul dintre echipele România Regală și SC Heerenveen Recreative Business Team, o formație de old-boys alcătuită din foști fotbaliști și sponsori ai clubului olandez, o întâlnire organizată și desfășurată cu gândul la cel care a fost Majestatea Sa Regele Mihai I.

Cine este echipa România Regală și de ce a jucat la Ploiești, pe ”Ilie Oană”

De ce la Ploiești? Deoarece orașul aurului negru a fost ”desenat” de Regele Carol al II-lea. Stadionul s-a numit în 1935, la inaugurare, ”Regele Carol al II-lea”, iar multe dintre construcțiile importante ale urbei datează din acele vremuri: halele centrale, Spitalul Boldescu, Școala de băieți și fete, linia ferată Ploiești Nord – Târgoviște, poligonul de la Crângu lui Bot etc.

Cine este echipa România Regală: ”Am jucat pentru El”

Partida s-a încheiat cu scorul de 6-4, în favoarea românilor. Dar, în esență, nu a fost vorba despre învinși și învingători, ci despre un amical în adevăratul sens al cuvântului, o întâlnire între prieteni. „Ne gândeam la Regele nostru! Am jucat pentru El!”, a spus Dan Nicodim, vicepreședintele Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.


Sub conducerea lui Daniel Borugă, zis ”Mister”, meciul amical cu olandezii de la Heerenveen a reprezentat o etapă de pregătire în vederea revanșei solicitate de Echipa Regală a Serbiei, de la Belgrad, din 9 iunie 2018, fiind ultimul test important înaintea partidei decisive.

Cămătaru a dat lovitura de începere

Lovitura de start a fost dată de fostul mare internațional Rodio Cămătaru, component al echipei olandeze între 1990 și 1993, ex-Gheată de Aur a Europei, azi membru al Comisiei Tehnice a FRF. ”I-am propus să și joace pentru noi, însă a invocat o accidentare”, glumeau organizatorii.

”Am venit cu un tir plin cu cadouri de la Heerenveen”

”Cami”, 59 de ani, are o statuie în fața arenei Abe Lenstra, iar o stradă a orășelului de 30.000 de suflete, vicecampion la fotbal în 2000, se numește Cămătaru ca recunoștință pentru ce a facut românul pentru aceasta echipă.

”Regalul” Florin Maxim vs secundul lui Heerenveen

La România Regală s-au distins Florin Maxim, 37 de ani, fost la Steaua, Sportul sau Petrolul, ultima oară la FC Voluntari, și Lucian Gheorghe, o combinație de Coraș și Cămătaru, 4 goluri în meciul cu olandezii. De asemenea, a evoluat și Irina Cristea, șefa organizației de tineret a ANRM sau jurnalistul Marius Ghilezan. Pentru batavi au jucat Johnny Jansen, ”secundul” primei echipei, locul 8 în ultima stagiune, dar și mulți directori de bănci, de companii petroliere, dealeri auto, șefi ai unor firme de construcții ori arhitectură urbană, toți sponsori ai grupării din Frizia.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

În deschiderea jocului au fost intonate imnul clubului Heerenveen și al României Regale (”Imnul regal român”, versuri Vasile Alecsandri, muzica Eduard A. Hübsch). ”O să ținem cu Spania la Mondial. Probabil știți, imnul lor e Marșul regal”, spune cei de la România Regală.

Cine este echipa România Regală

Echipa România Regală a fost fondată anul trecut, la inițiativa lui Cătălin Șerban și Dan Nicodim, lideri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, pentru reeditarea primului meci internațional al Regatului României, desfășurat la Belgrad, cu naționala Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor în 8 iunie 1922, în ziua nunții Regelui Alexandru I cu Principesa Maria-Mignon a României, fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a Romaniei. Pe 11 iunie 2017, pe stadionul “Ştiinţa” din Timişoara, chiar Alteţa Sa Regală Principele Radu a dat, simbolic, lovitura de începere a meciului amical de fotbal între selecţionatele “regale” ale României şi Serbiei, încheiat cu victoria gazdelor, scor 5-3. Principele Radu a înmânat trofeul și medalii aniversare câștigătorilor meciului, precum și volume dedicate Regelui Mihai I, jucătorilor sârbi.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Înfiinţată în 2012, Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei are reprezentanţi în 28 dintre judeţele ţării şi peste 1.500 de membri (cu adeziune semnată). ANRM a avut drept scop coagularea forţelor monarhiste din anii 90 şi a celor tinere. Din Consiliul de onoare fac parte personalități precum Dan Grigore, Ion Caramitru, Dorel Vișan ori Oana Pellea.

Regele Carol al II-lea, Mondialul din 1930 și fotbalul, sportul nostru național

Regele Carol al II-lea, a fost fascinat de sportul rege și, mai mult decât atât, a fost președintele federației și a făcut lotul care a reprezentat România la primul Campionat Mondial, cel din Uruguay, din 1930. Carol al II-lea a fost prezent la inaugurarea stadionului „Giulești”, dar și la mai multe meciuri ale naționalei. În 1925, a apărut la București echipa „Principele Carol”. Aceasta s-a înscris în Categoria II București, luând locul formației Diana București. Formația n-a purtat numele „Principele Carol” decât un sezon, pentru că în acel an, 1925, Carol al II-lea a plecat din nou din țară, mutându-se în Franța cu Elena Lupescu. Echipa n-a fost desființată, dar a fost transformată în „Principele Mihai”, fiindcă nu mai putea purta numele unui personaj care renunțase la tron. La finalul sezonul 1931-1932, Categoria Onoare, a terminat pe locul 5 dintr-un total de 8, devansând formații precum Olympia, Macabi și Sportul Studențesc. Acum, echipa se numea „Voevodul Mihai”.

Pe 10 mai 1935, ziarul „Gazeta Sporturilor” a anunțat că formația Voevodul Mihai va fuziona cu formația ACSA, preluând numele acesteia din urmă, care evolua la un nivel mult mai scăzut, în Categoria a III-a, Seria B, care terminase pe locul 4 dintr-un total de 6 formații. Pe 14 septembrie 1935 a avut loc ședința care a parafat fuziunea cluburilor. De aici înainte va exista clubul A.C.S.A. (Asociaţia Culturală a Sectorului III Albastru). Noua formaţie va juca pe locul celor de la „Voevodul Mihai” în Categoria Onoare. Echipa care a purtat numele „Principele Carol”, „Principele Mihai” și „Voevodul Mihai” n-a fost singura grupare sportivă „patronată” de Casa Regală a României.  La Ploiești a existat, tot de la mijlocul anilor 20, echipa „Regele Carol al -II-lea, care a dispărut în 1940. O altă personalitate marcantă a Casei Regale, Principesa Ileana, mare amatoare de sport, a dat numele unei echipe de fotbal din Câmpina (care s-a numit tot „Principesa Ileana”) și care a rezistat „eroic” până în sezonul 1946-1947. Principesa Ileana Câmpina a fost singura formație „monarhistă” ajunsă în primele trei ligi ale României. Ea a participat în Seria I a Diviziei C, ediție 1946 – 1947, dar a terminat pe ultimul loc, iar apoi a fost desființată.

Povestea participarii României la primul Campionat Mondial rămane în istoria fotbalului. Carol a obținut tronul cu doar 35 de zile inainte de startul primei editii din Uruguay.

Carol, 37 de ani când a fost încoronat Rege, dorea o națională puternică în fotbal care să unească poporul. A reușit să pună rapid bazele unei echipe și s-o trimita tocmai în Uruguay, unde era îndreptată atenția întregii planete. Toți fotbaliștii suspendați au fost iertați de Carol, iar apoi a participat activ la selecția celor mai buni jucatori români ai momentului alături de selectionerul Costel Radulescu. Nu s-a dat în spate nici când o companie petrolieră engleză unde lucrau majoritatea jucătrilor buni a refuzat să îi lase să plece timp de trei luni. Jucătorii au fost amenintați că își vor pierde locurile de muncă dacă vor pleca in Uruguay, însa Regele a intervenit și a avertizat că închide compania dacă jucătorii nu vor primi liber. Seful companiei a cedat.

AU MERS CU TRENUL ȘI VAPORUL PÂNĂ ÎN URUGUAY

Românii au plecat cu trenul de la București spre Genova, portul de imbarcare spre Montevideo. Alături de echipă, și Regele Carol al II-lea. Pe 19 iunie 1930, naționala Romaniei se îmbarca la bordul vasului Conte Verde în Genova. Carol reușise să înscrie echipa cu doar trei zile inainte ca termenul FIFA să expire. Călătoria a durat 16 zile.

Naționala a avut un start de poveste la Cupa Mondială. Pe 14 Iulie 1930, de la ora 14:50, pe stadionul Pocitos, jucam primul meci la Cupa Mondială, contra statului Peru. Echipa de start: Lăpușneanu – Steiner, Burger, Raffinsky, Vogl, Eisenbeisser – Covaci, Deșu, Wetzer, Stanciu, Barbu. Deșu a deschis scorul după 50 de secunde, au marcat Stanciu și Kovacs și s-a terminat 3-1. În meciul de pe 21 iulie 1930, de pe Centenario, România, cu o echipă obosită și decimată de accidentari, a cedat în fața  Uruguayului, viitoarea campioană, cu 0-4. Doar celeștii s-au calificat mai departe, în semifinale.

La revenirea în țară, jucătorii romani au fost așteptati de mii de oameni în Gara de Nord. Planul lui Carol al II-lea a avut succes. În urma acestei participări la Cupa Mondiala, popularitatea fotbalului a explodat și a devenit sportul național al românilor.

Carol al II-lea a domnit timp de 10 ani, până în 1940, și a murit 13 ani mai tarziu în Portugalia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News