• Latifundiarul din Pipera încă suspină după banii pierduți acum 10 ani și se răfuiește în continuare cu președintele onorific Deloitte România, George Toma Mucibabici.
  • Cine este finul lui Mugur Isărescu acuzat de Gigi Becali că i-a dat o “gaură” de 250.000 de euro?

“În 2008, când am vrut să deschid Becali Bank, am plătit 250.000 de euro companiei de consultanță Deloitte, așa cum mi-a cerut BNR, pentru analiza documentației. Cineva mi-a spus că, dacă vreau ca BNR să-mi aprobe proiectul, trebuie să-mi pună ștampila finul lui Mugur Isărescu, George Mucibabici, un escroc care era președinte la Deloitte. Mi-a zis că proiectul este excepțional”, afirmă Gigi Becali, patronul echipei de fotbal FCSB.

”M-au pus să lucrez cu finul lui Isărescu. Mi-a luat 250.000 de euro pentru o ștampilă”

“Am făcut contract și am dat 250.000 de euro pentru o ștampilă! Toată documentația fusese întocmită de specialiștii care au lucrat la mine la Palat timp de un an. După ce BNR mi-a respins proiectul, din cauză că aveam dosar penal, i-am cerut înapoi cei 250.000 de euro finului lui Isărescu”, continuă latifundiarul din Pipera.

Fără bani și fără bancă!

“Mucibabici mi-a spus că nu poate să-mi dea banii înapoi, deoarece Deloitte a lucrat și nu face așa ceva cu nici un client. Am rămas și fără bani, și fără bancă! Nu am pus clauză de restituire a banilor în cazul în care nu-mi este aprobat proiectul deoarece mi s-a spus că pentru a primi aprobarea BNR trebuie să lucrez cu finul lui Isărescu și eram sigur că voi primi autorizația!”, susține omul de afaceri.

Copertă cu litere de aur, 30.000.000 de euro capital social!

Becali spune: “Era totul impecabil. Pe coperta proiectului era scris Becali Bank cu litere de aur”.

El are și argumentul că a depus mai mulți bani garanție decât era necesar.

“Conform legii, trebuia să pun cinci milioane de euro capital social. Am făcut cerere, am depus 30 de milioane, în cont mai aveam 150 de milioane de euro”, a declarat, pentru Libertatea, Gigi Becali, care își propusese ca Becali Bank să se adreseze clienților super-premium din România.

Becali Bank avea pregătită și echipa de conducere: Gabriela Tudor – preşedinte al Consiliului de Administraţie al băncii, Anca Şoricuţ – director executiv. Pentru poziţia de vicepreşedinte executiv era propus Adrian Grigoriu.

Deloitte România: ”Orice discuție sau colaborare cu clienții e confidențială”

Contactați de Libertatea, reprezentanții Deloitte România au reacționat: “Orice aspect legat de discuțiile sau de colaborările noastre cu clienții sau potențialii clienți este guvernat de principiul confidențialității, prin urmare nu putem face nici un comentariu pe acest gen de subiect”.

În grupul de specialiști financiari care a lucrat la palatul lui Gigi Becali, în perioada 2006-2007, pentru a pune bazele Becali Bank s-a aflat și Andreea Florea, soția primarului sectorului 5, Daniel Florea.

George Toma Mucibabici

Cine este finul lui Mugur Isărescu

George Toma Mucibabici a absolvit în 1983 Facultatea Finanţe-Contabilitate din cadrul ASE București.

“Am şi făcut o lucrare de diplomă de nota 10 la absolvire pe tema asta. În­drumătorii au fost rectorul Academiei de Studii Economice, Paul Bran, şi actualul guvernator al Băncii Naţionale, Mugur Isă­rescu. În 1990, am primit o ofertă de la Mugur Isărescu şi m-am dus în Banca Naţională a României, unde am început ca asistent al gu­vernatorului, după care am trecut în poziţii de conducere de operaţiuni în departamen­tele băncii”, a precizat Mucibabici într-un interviu pentru incomemagazine.ro.

În 2006, George Toma Mucibabici a devenit președintele Deloitte România, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță financiară din țară. În perioada 2001-2005,

Mucibabici a fost prim-vicepreședinte, președinte și CEO al Băncii Ion Țiriac.

Între anii 1994 și 1996, el a fost reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional. Între 1999 și 2001, a lucrat pentru Sorin Ovidiu Vântu, ca vicepreședinte al fondului de investiții Gelsor.

De asemenea, în perioada 1990-1994 și 1997-1999, Mucibabici a ocupat o serie de funcții în Banca Națională a României, de la șef de departament la director general al Direcției Generale de Operațiuni Monetare, Valutare și de Credit.

Megafirma de consultanță financiară: 263.900 de angajați în 150 de țări, 43,2 miliarde $ venit în 2018

Conform paginii oficiale Deloitte România, “prin intermediul celor peste 263, 900 de profesioniști din cadrul firmelor membre, care activează în peste 150 de țări, Deloitte pune la dispoziția clienților săi servicii în audit și servicii conexe, consultanță fiscală, consultanță financiară, managementul riscului. Veniturile realizate de Deloitte în anul fiscal 2017 au fost de 38,8 miliarde $. Conform paginii oficiale, în 2018, rețeaua a înregistrat un venit-record de 43,2 miliarde $. Deloitte, una din organizațiile contabile Big Four (alături de KPMG, Ernst & Young și PricewaterhouseCoopers) și cea mai mare rețea de servicii profesionale din lume, pe venituri și pe numărul de profesioniști, e a patra cea mai mare companie privată din SUA. Bazele companiei au fost puse în 1845, când William Welch Deloitte și-a deschis biroul de contabilitate în Basinghall Street, Londra.

Căderea bruscă din Top 300 Capital

Context: în 2008, finanțatorul FCSB, Steaua la acea vreme, conducea în Topul “300 cei mai bogați români – 2008” realizat de revista Capital, fiind creditat cu o avere de 2,5 miliarde de euro. În 2009, Gigi Becali ieșea dintre primii zeci bogaţi ai României! Averea lui Gigi Becali, bazată în special pe terenuri din jurul Bucureştiului, a fost evaluată, la preţuri de criză, la 650-700 de milioane de euro.

2008: Cazul Valiza și condamnarea

În plus, pe 7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1,7 milioane de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj pentru ca aceștia să-și apere corect șansele și astfel să câștige meciul cu CFR 1907 Cluj. Acesta era ultimul meci din Liga I, dacă CFR Cluj pierdea, Steaua câștiga titlul de campioană. Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani într-un restaurant din Cluj-Napoca, unde oficiali ai Stelei așteptau rezultatul meciului pentru a da sau nu banii. Cu toate acestea, CFR a câștigat cu 1-0 și a devenit campioană a României, valiza rămânând fără destinatar. Totuși, DNA a declanșat urmărirea penală față de Becali, iar dosarul a ajuns în instanță la sfârșitul anului. Pe 4 iunie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat sentința definitivă, condamnându-l pe Gigi la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită și pentru fals. Becali a primit un spor de pedeapsă de 6 luni la cei 3 ani pe care îi avea deja de executat. Pe 3 aprilie 2015, el a fost eliberat condiționat. A revenit imediat la conducerea din umbră a echipei de fotbal, devenită, între timp, FCSB.


Citește și: Surse PSD: Dragnea condiționează retragerea de refacerea dosarelor în care el spune că verdictele au fost influențate de protocoale!

Gigi Becali a cumpărat cu un euro metrul pătrat și-l poate vinde cu 25, dar spune că va accepta orice preț al statului! “Eu trăiesc în creștinism, nu în capitalism”

Urmărește-ne pe Google News