Poreclită ”Moxa”, sportiva din Bușteni, 1,74 metri înălțime și 74 de kilograme, a atras atenția în ultima vreme prin performanțe importante. Raluca Strămuturaru a câștigat Cupa Națiunilor și s-a remarcat la câteva etape din Cupa Mondială.
Raluca, care a avut mâna ruptă în 2005 și are ca hobby plimbările montane cu bicicleta, s-a clasat pe locul 30 la Jocurile Olimpice 2014 de la Sochi și pe locul 21 la JO 2010 de la Vancouver.
Raluca Strămăturaru concurează din 2001, iar din 2003 face parte din lotul României.
Raluca Strămăturaru a terminat pe locul 7 la PyeongChang 2018, conform site-ului competiției, cu un timp foarte bun, 46.681, dezvoltând o viteză de 121,3 km/h. Timpul ei final, 3 minute și 6,288 secunde, a fost doar cu o secundă și 56 de miimi mai slab decât cel al câștigătoarei „aurului”, nemțoaica Natalie Geisenberger.
”O secundă și 56 de miimi este foarte, foarte, foarte puțin după patru manșe. Șansă sau tehnică? Câte puțin din fiecare”, a precizat Raluca pentru Libertatea.
”Sincer, nu-mi venea să cred ce se întâmplă. La un moment dat a trebuit să mă sprijin, pentru că aveam emoții mari!
A fost super greu, mă bucur că am reușit să mă concentrez și să-mi stăpânesc emoțiile. Am făcut patru manșe curate, ceea ce mi-am și propus. Acest loc 7 reprezintă încununarea muncii mele, mi-am dorit foarte mult să fac un rezultat bun, s-a întâmplat acum și nu pot decât să fiu foarte fericită și mulțumită. Pista este una dificilă și s-a văzut că nu iartă. Sunt convinsă că acum lumea a văzut ce înseamnă sanie, ce înseamnă sporturile de iarnă și poate vom fi sprijiniți mai mult. Este un rezultat care mă face să merg mai departe”, a declarat Raluca Strămăturaru.
Este cea mai bună performanță a României la Jocurile Olimpice de Iarnă, din 1994 încoace, atunci când Ioan Apostol și Liviu Cepoi au încheiat finala în proba de dublu sanie pe locul 6!
Sora s-a accidentat la JO de iarnă din 2010
Raluca mai are o soră, Violeta, care a făcut parte din lotul României la Jocurile Olimpice 2010 de la Vancouver, dar care nu a mai putut concura din cauza unui accident. La un antrenament, Violeta a pierdut controlul saniei şi s-a izbit violent de marginea pârtiei. Atunci, familia a trecut prin momente cumplite.
Cea mai bună clasare, locul 4 la JO 1992
Sania s-a dezvoltat ca sport în Elveția (și are rădăcinile) încă din secolul al XVI-lea. Primele sănii au fost construite însă 300 de ani mai târziu de patronii unui hotel elvețian care au vrut să-și impresioneze turiștii cu senzațiile tari oferite de alunecarea cu sania.
Întrecerile de sanie și-au făcut debutul olimpic la JO de la Innsbruck, în 1964, atât la feminin cât și la masculin, iar din 1976 se desfășoară pe aceeași pistă ca și bobul.
România nu a lipsit niciodată de la întrecerile olimpice de sanie din 1980, de la JO găzduite de Lake Placid. Cea mai bună clasare românească a fost locul 4, la sanie 2, ocupat de Ioan Apostol și Liviu Cepoi, în 1992, la JO de la Albertville (Franța).
Citește și: Funcționarii publici dau în judecată Guvernul, după transferul contribuțiilor la angajat, pentru scăderile de venituri