Simona Radiș și-a convins părinții să o lase să facă sport, a plecat mai întâi la Botoșani, iar în 2013, a fost legitimată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, unde a început canotajul de performanță.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Primele rezultate le-a obținut șase ani mai târziu. În 2019, a devenit vicecampioană europeană în Elveţia, dar şi vicecampioană mondială la Linz, alături de colega sa Ancuța Bodnar, împreună cu care a cucerit prima medalie olimpică de aur a canotajului românesc după 13 ani. În aceeași formulă au obținut medalia de argint la proba de dublu vâsle de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Alături de Robert Glință, a fost prima sportivă care a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, respectând recomandarea Comitetului Internațional Olimpic ca drapelul național să fie purtat de o sportivă și un sportiv, ca simbol al luptei pentru egalitatea genurilor.

Are același palmares ca al Ancuței Bodnar, dar în plus participă din 2022 și în barca de 8+1, cu care a cucerit trei titluri europene și două mondiale.

În 2020, Simona Radiș a fost desemnată de Federația Internațională de Canotaj – Steaua în ascensiune (Rising Star) a lunii decembrie 2020, iar CSA Steaua București, la care este legitimată, a numit-o Cel mai valoros sportiv al clubului militar, al anului.

Foto: colecții personale

Urmărește-ne pe Google News