”Mulțumesc membrilor Adunării Generale (a COSR) pentru votul de încredere primit. Sunt conștient că această funcție este o imensă responsabilitate, având în vedere reprezentarea sporturilor la Jocurile Olimpice. Bineînțeles că starea actuală a sportului românesc nu ne poate satisface, îmi exprim dorința ca toți membrii COSR, ai federațiilor, antrenorii și sportivii să mi se alăture în efortul comun pentru redresarea sportului românesc și readucerea lui în elita mondială. Asigur că voi avea un dialog permanent cu autoritățile centrale și locale și împreună îmi doresc să reușim să fim din nou respectați în lume. Vă asigur pe toți de respectul meu și vă promit că voi fi primul care va răspunde când veți solicita ajutorul”, a spus Covaliu.
Fostul campion olimpic la sabie i-a mulțumit contracandidatei sale pentru competiție și a subliniat că, indiferent de rezultatul alegerilor, sportul românesc are de câștigat.
”Îi mulțumesc Gabrielei pentru această competiție în care a predominat fair play-ul. Suntem doi sportivi foști colegi în delegația României, care, așa cum am spus, indiferent cine s-ar fi impus în aceste alegeri, sportul românesc avea de câștigat. Azi s-a întâmplat să fiu eu cel ales. Nu este o muncă ușoară, știu ce presiune este, dar sunt convins că doar împreună vom ajunge acolo unde ne-am propus”, a precizat Covaliu.
El a adăugat că a învățat foarte mult din competiția cu Gabriela Szabo. „Eu ca sportiv, ca antrenor și ca președinte de federație mi-am îndeplinit obiectivele și îmi place să lucrez în echipă. A fost o luptă strânsă cu un adversar imens așa cum este Gabriela Szabo. Am învățat foarte mult din această competiție și îi mulțumesc că mi-a fost partener”, a spus noul președinte al COSR.
Întrebat dacă se poate face o comparație între alegerile pentru președinția Statelor Unite ale Americii, câștigate de Donald Trump, și alegerile de la COSR, Mihai Covaliu a răspuns: „Faptul că am fost ales putem spune că este o surpriză. În alegerile din Statele Unite recunosc că l-am avut ca favorit pe Donald Trump. Eu sunt un om care vrea să muncească, un om care a obținut medalii, un om căruia îi place performanța și voi face totul pentru ca sportul românesc să aibă cât mai multe medalii”.
Fostul scrimer a menționat că de mâine va începe munca la COSR alături de echipa sa. „L-am nominalizat pentru funcția de secretar general pe George Boroi, care a fost votat în unanimitate de Comitetul Executiv, iar de mâine ne așezăm la masa de lucru și ne apucăm de muncă. Trebuie să vedem ce resurse avem, umane și materiale, după care vom vedea ce măsuri luăm pentru a începe drumul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Să nu uităm că în 2018 avem Jocurile Olimpice de iarnă, iar aceste sporturi încep să își facă simțită prezența în olimpismul românesc. Sunt convins că în viitor vom avea medalii și de la disciplinele de iarnă”, a afirmat noul președinte.
Gabriele Szabo: ”Mihai, îți doresc succes. În mine vei avea un prieten, așa cum am fost și înainte. Avem nevoie de unitate în tot ceea ce facem. N-a fost ziua mea norocoasă azi. Te rog să ai grijă de antrenori și de sportivi și să ne duci în primele 20 de națiuni ale lumii”.
ACTUALIZARE 16.00. S-a decis turul al doilea pentru alegerea membrilor Comitetului Executiv din partea federațiilor olimpice!
ACTUALIZARE 14.49. A început numărătoarea voturilor. Preşedintele şi ceilalți membri din conducere vor fi aleşi de cei aproximativ 120 de membri ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Fiecare membru deţine între 1 şi 4 voturi, în funcţie de participarea la Jocurile Olimpice.
Dintre cei 116 membri cu drept de vot, doar 102 sunt prezenți. Absentul cel mare este Octavian Morariu, vicepreședinte COSR și membru CIO. Acesta nu ar fi plecat la Londra.
ACTUALIZARe 14.40. S-a terminat votarea.
ACTUALIZARE. 13.15. A început procedura de vot.
”Astăzi, când COSR își alege noua conducere, putem da startul unui nou început. Să fim corecți în primul rând cu noi și între noi. Să acceptăm această realitate, generată de acțiunile și inacțiunile noastre, de unele complicități subterane și contraproductive. Trebuie, cu toții, să punem binele comun, care nu poate fi decât binele sportului românesc, deasupra beneficiilor personale, care sunt oricum trecătoare și au capacitatea de a compromite și umbri chiar și o imagine construită prin ani de muncă”, a spus Elisabeta Lipă, potrivit paginii sale de Facebook. Actualul ministru a renunțat să candideze pentru o poziție în COSR.
”Suntem, aici, oameni care și-au dedicat întreaga viață sportului. Pe teren sau din afara lui, am adus glorie acestei țări, prin sacrificii personale, prin dăruire și mult, mult devotament și efort. Noi, cei care ne aflăm în această sală, nu ne putem abandona rolul pe care ni l-am asumat. Avem responsabilitatea de a ajuta sportul, de a fi alături de cei care vor să ofere României valoare recunoscută internațional”, a susținut fosta mare canotoare.
Lipă s-a referit și la bilanțul slab înregistrat de delegația României la Jocurile de la Rio de Janeiro, făcând remarci acide în legătură cu acest lucru: ”Jocurile Olimpice de la Rio ne-au arătat o realitate tristă. Am obținut un rușinos loc 47 în Brazilia și încă nu sunt semne că am înțeles această lecție. Nu ne îngrijorăm de soarta sportului. Cerem multe fără să sprijinim mai mult. Vizăm funcții, dar trebuie să ne înțelegem responsabilitățile. Nu înțeleg de unde vine această detașare cu care vorbim despre problemele grave cu care ne confruntăm. Oricum, pentru rezolvarea lor va fi nevoie de timp. Cu cât amânăm implementarea soluțiilor de reglare a acestui sistem, cu atât ne îndepărtăm de performanță”.
Lipă a avertizat că deși se investesc mulți bani în sport rezultatele sunt tot mai slabe, iar performanțele nu se vor îmbunătăți dacă nu va exista o bună organizare: ‘”Țara asta investește tot mai mulți bani în sport, dar rezultatele sunt tot mai modeste. Nu putem continua așa, nu putem ignora semnalele de alarmă pe care le primim. Fiecare dintre noi, fie că suntem în Guvern, federații, COSR, cluburi, școli, avem de gestionat secvențe de parcurs fără de care campionii de mâine nu se vor putea naște. Nu ține totul de ceea ce fac sportivii pe teren. Rezultatele bune nu vor veni fără o bună organizare, fără colaborare între noi”.
Ministrul a îndemnat să se renunțe la ‘”atacuri” și a cerut solidaritate în lumea sportului pentru a depăși impasul, ”pentru a oferi societății un model de urmat, unul de inspirație pentru cei care își doresc performanță în sport”.
”Dacă nu vom face acest pas astăzi, anii care vin vor surprinde România într-un nou picaj, consolidând un trend nedrept dar real, de depoziționare a sportului din țara noastră. Iar principalii responsabili suntem noi, cei aflați în această sală. Avem, din fericire, în continuare campioni care strălucesc, încă, astăzi, sub reflectoarele marilor arene sportive mondiale. Gândul nostru și recunoștința noastră se îndreaptă spre ei, cei care ne dau speranța continuității. Cu ajutorul lor putem să îi aducem pe copiii de azi pe terenul de sport, iar părinților să le reamintim de gloria cucerită de generațiile anterioare”, a subliniat Elisabeta Lipă.
Ministrul Tineretului și Sportului a menționată că ”pregătirea pentru următoarele Jocuri Olimpice a început deja” și a declarat că va fi ”alături, ca ministru, ca sportiv, ca româncă, pentru ca împreună să readucem bucuria pe chipurile suporterilor, iar celor care intră în competiții dorința de a fi primii”.
ACTUALIZARE 13.00: Nicu Vlad a anunțat că a renunțat să mai candideze la postul de vicepreședinte! De asemenea, George Cosac, președinte FR Tenis, a abandonat lupta pentru un loc între cei 14 din Comitetul Executiv.
ACTUALIZARE 12.00. Încă nu s-a trecut la vot la alegerile COSR. Deocamdată vechea conducere a prezentat bilanțul și a făcut descărcarea de gestiune. Cel mai important este însă că, neoficial, oficiali ai forului au recunoscut că nu există act constitutiv. Alegerile sunt, juridic, nule, dezvăluie jurnalistul Dorin Chioțea!
ACTUALIZARE 11.05. Declarații înainte de scrutin.
”Sunt convins că sportul românesc va avea de câstigat oricum, suntem doi oameni care provin din sport, doi campioni olimpici, doi oameni care au făcut foarte mult pentru România și cred că din aceasta competitie a noastră va avea de câștigat sportul romanesc” – Mihai Covaliu.
”Avem nevoie de unitate. Azi, sportul e mai dezbinat decat oricând și avem nevoie de unitate de viziune și de unitate pe acțiune. Dacă ajung președintele COSR, imi doresc să adunam din nou toate valorile sportului românesc și să muncim pentru binele sportului românesc. Numai împreuna putem să reușim. Daca voi fi președinte, voi conlucra indeaproape cu Mihai, este președinte al unei federații importante care a performat in ultimii ani” – Gabriela Szabo.
Preşedintele care va fi ales la conducerea COSR va fi al 17-lea din istoria de 102 ani ai forului.
Ceilalţi conducători ai olimpismului românesc au fost: Carol al României (între 1914-1920, 1923-1940), George Valentin Bibescu (1920-1923), Ion Gheorghe Maurer (1947-1951), Mihail Macavei (1951-1953), Alexandru Şiperco (1953-1959), Manole Bodnăraş (1959-1960), Aurel Duma (1960-1966), Anghel Alexe (1966-1974), Marin Dragnea (1974-1984), Haralambie Alexa (1984-1987), Gheorghe Gomoiu (1987-1989), Constantin Opriţa (iunie-decembrie 1989), Lia Manoliu (1990-1998), Ion Ţiriac (1998-2004), Octavian Morariu (2004-2014) şi Alin Petrache (2014-august 2016).
ACTUALIZARE MARȚI 10.50: Adunarea Generală a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) va începe de de la ora 11.00, în Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice din Bucureşti. 28 de persoane candidează pentru funcţiile eligibile din cadrul Comitetului Executiv al COSR.
Au fost invalidate de către Comisia de Etică a COSR şi respinse de către Comitetul Executiv al COSR candidaturile lui Dan Gîrleanu (care nu avea calitatea de membru al COSR), a lui Florentin Marinescu şi a Violetei Szekely (care şi-au depus tardiv candidaturile, după expirarea termenului).
Luni şi-au retras candidaturile Anişoara Stanciu Cuşmir şi George Boroi.
Candidaturi pentru funcţia de preşedinte:
1. Mihai Covaliu
2. Gabriela Szabo
Candidaturi pentru funcţia de vicepreşedinte:
1. Sorin Babii
2. Alexandru Dedu
3. Nicu Vlad
4. Camelia Potec
Candidaturi pentru funcţia de membru al Comitetului Executiv:
1. Gheorghe Vişan
2. Cristinel Romanescu
3 Răzvan-Lucian Pîrcălabu
4. Sorin Avram Iacoban
5. Irina Deleanu
6. Vasile Cîtea
7. Puiu Gaspar
8. Alexandru Hălăucă
9. Ioan Bîrlădeanu
10. Alina Samarghitan-Dumitru
11. Adrian Stoica
12. Florian Ion Ticu
13. Doina-Ofelia Melinte
14. George Teseleanu
15. George Cosac
16. Sebastian Gabriel Toncean
17. Georgeta Damian-Andrunache
18. Marius Gane
19. Viorica Chermes (Susanu)
20. Nicolae Dobre
21. Valentin Amato Zaharia
22. Sandu Pop
Surprind câteva candidaturi măcar nepotrivite
Nicu Vlad, președintele FR Haltere, unde nu s-a decis nici acum soarta medaliei lui Sâncrăian după scandalul de dopaj de la Rio, candidează la funcția de vicepreședinte al COSR.
Ioan Bârlădeanu, președintele FR Kaiac-Canoe, unde aproape tot lotul masculin a fost prins dopat cu meldonium, candidează și el la funcția de membru în Comitetul Executiv al COSR.
Adrian Stoica, președintele FR Gimnastică, care a reușit „performanța” să nu califice echipa feminina la JO 2016, după zeci de ani când am făcut legea în acest sport, vrea să fie și el baiat de Comitet.
Cm se votează noul președinte COSR
Președintele si ceilalți membri din conducere vor fi aleși de cei aproximativ 120 de membri ai Comitetului Olimpic și Sportiv Roman. Fiecare membru deține între 1 și 4 voturi, în funcție de participarea la Jocurile Olimpice. Compoziția dreptului de vot este următoarea:
a) valoare nominală 4 voturi au federațiile naționale sportive olimpice care au participat la trei dintre ultimele șase ediții ale Jocurilor Olimpice: FR Atletism, FR Bob-Sanie, FR Box, FR Canotaj, FR Gimnastica, FR Haltere, FR Handbal, FR Judo, FR Kaiac-Canoe, FR Lupte, FR Natatie si Pentatlon Modern, FR Patinaj, FR Schi Biatlon, FR Scrima, FR Tenis, FR Tenis de Masa, FR Tir Sportiv.
b) valoare nominală 3 voturi au celelalte federații naționale sportive olimpice, care nu au participat la trei dintre ultimele șase ediții ale Jocurilor Olimpice: FR Badminton, FR Baschet, FR Golf, FR Ecvestra, FR Fotbal, FR Gimnastica Ritmica, FR Hochei pe Gheata, FR Hochei pe Iarba, FR Polo, FR Taekwondo WTF, FR Tir cu Arcul, FR Volei, FR Yachting, FR Rugby, FR Triatlon.
c) valoare nominală 2 voturi au federațiile naționale sportive neolimpice, recunoscute de CIO: FR Aeronautica, FR Alpinism și Escalada, FR Arte Martiale, FR Basseball, FR Biliard, FR Bridge, FR Dans Sportiv, FR Karate, FR Motociclism, FR Orientare, FR Popice-Bowling, FR sah, la care se adauga Federatia Româna Sportul pentru Toti și Comitetul National Paralimpic.
d) valoare nominală 1 vot au federațiile naționale sportive neolimpice, nerecunoscute de CIO: FR Arte Martiale de contact, FR Culturism si Fitness, FR Fotbal-Tenis, FR Go, FR Karate Traditional, FR Karate WKC, FR Karate kyo IKO 2, FR Kempo, FR Modelism, FR Oină, FR Radioamatorism, FR Sambo, FR Scrabble, FR Taekwondo ITF.
e) valoare nominală 1 vot au și sportivii olimpici, personalități din federațiile olimpice, membrii persoane fizice și organisme sportive.
–––––
Noul președinte al COSR se decide marți, când sunt programate alegerile pentru șefia Comitetului Sportiv și Olimpic Român. Pentru funcția de președinte sunt înscriși Mihai Covaliu, președintele FR de Scrimă, și Gabriela Szabo, fost ministru al Tineretului și Sportului.
Cine este Gabriela Szabo
Gabriela Szabo candidează la poziția de nou președinte al COSR. S-a născut la 14 noiembrie 1975, la Bistrița-Năsăud. A absolvit Universitatea de Sport și Educație Fizică ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la atletism în probele de 1.500, 3.000 și 5.000 de metri.
A început atletismul în orașul natal, fiind descoperită la un cros școlar de antrenorul emerit Zsolt Gyongyossy, cel care o va pregăti în întreaga carieră și cu care s-a căsătorit, în 1999.
Încă din perioada junioratului, talentul și calitățile sale pentru probele de semifond și fond s-au făcut remarcate, obținând performanțe deosebite. În 1991, la 15 ani, devine campioană europeană la Salonic, pentru ca în 1992 să obțină argintul la CM de juniori, desfășurate la Seul. Un an mai târziu, ocupă locul 1 la CE de la San Sebastian, iar în 1994 devine campioană mondială la Lisabona. În același an, stabilește la CE de seniori de la Helsinki un nou record mondial de junioare în proba de 3.000 m, obținând medalia de bronz.
Și ca senioare, continuă seria marilor succese. În 1995, la CM de sală de la Barcelona, devine campioană mondială în proba de 3.000 m. În 1996, la JO de la Atlanta, obține argintul la 1.500 m. Urmează un nou titlu mondial obținut la Mondialele de sală de la Paris (1997) și tot în același an, devine campioană mondială la Atena în proba de 5.000 m. În 1998, câștigă aurul la 3.000 m la Europenele de sală de la Valencia și argint la Europenele în aer liber de la Budapesta, la 5.000 m.
De asemenea, și anul 1999 reprezintă pentru Gabriela Szabo un an plin de succese. Cucerește trei medalii de aur, în sală, la 1.500 și 3.000 m, la CM de la Maebashi (Japonia), și în aer liber, în proba de 5.000 m de la CM de la Sevilla, unde a triumfat de o manieră impresionantă. În același an, se impune în cele șapte etape ale circuitului Golden League, disputate la Oslo, Roma, Paris, Monaco, Zurich, Bruxelles și Berlin, ca și în Grand Prix-ului de la Munchen, performanțe în urma cărora a ocupat locul 1 în clasamentul Grand Prix, cu 108 puncte, la egalitate cu mozambicana Maria Mutola.
În 2000, după ce cucerește un nou aur la 3.000 m, la Europenele de sală de la Gent (Belgia), își vede visul împlinit, devenind campioană olimpică în proba de 5.000 m, la Sydney. La aceeași competiție obține bronzul la 1.500 m. Anul următor, la Mondialele de sală de la Lisabona, Szabo obține doar argintul la 3.000 m, pentru a se revanșa câteva luni mai târziu la Mondialele în aer liber de la Edmonton, unde ocupă primul loc în proba de 1.500 m. Ultima performanță notabilă o realizează în 2002, la Campionatele Europene în aer liber de la Munchen, supercampioana noastră terminând a doua la 1.500 m.
Pentru rezultatele de excepție din 1999, a fost declarată de Federația Internațională de Atletism cea mai bună atletă din acel an, iar Asociația Internațională a Presei Sportive a desemnat-o drept cea mai bună sportivă a anului 1999.
Este maestră emerită a sportului și cetățean de onoare a orașelor Bistrița, Cluj-Napoca și București. În anul 2000 a primit Ordinul național ”Serviciul Credincios” în grad de comandor.
În anul 2005, și-a anunțat retragerea din activitatea sportivă profesionistă. În vara lui 2006, la Internaționalele României de Atletism, a fost organizată retragerea oficială a Gabrielei Szabo.
S-a implicat în numeroase programe care promovează virtuțile sportului. Astfel, ea conduce Asociația ”Sport pentru Viață”. Obiectivul acestei organizații este să determine cât mai mulți oameni să participe la acțiunile dedicate sportului de masă. Din 19 august 2013 deține și titlul onorific de Ambasador al turismului românesc alături de alte șapte personalități din viața culturală și sportivă românească.
În februarie 2013, a fost numită consilier personal al ministrului Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu. La 5 martie 2014, a fost învestită în funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Cabinetul Ponta III.
Cine este Mihai Covaliu
Mihai Claudiu Covaliu, al doilea candidat la poziția de nou președinte COSR (n. 5 noiembrie 1977, Braşov) este un fost scrimer român, laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 şi bronz la Olimpiada din 2008 şi campion mondial în 2005. În aprilie 2013, Covaliu a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, dar a rămas antrenorul lotului de sabie masculin şi antrenor principal la Dinamo Bucureşti.
Primul sport practicat de Cova a fost fotbalul. S-a apucat de scrima la 9 ani, după ce antrenorii de la CS ”Tractorul” au făcut o prezentare la școală. Mama sa l-a incurajat să persevereze în ciuda metodelor dure de pregătire folosite de antrenori. În 1998 s-a transferat la CS BNR București, apoi la Dinamo. A fost pregătit de multi antrenori, printre alții de Mihai Ticușan, Gabriel Duțea, Alec Chiculiță, Mihai Orița și Emilian Nuță.
La JO 2000 de la Sydney a generat o surpriză ajungând în finală, după ce l-a învins pe francezul Damien Touya, favoritul probei. Apoi a trecut de un alt francez, Gourdain, cu scorul 15-12. A devenit primul campion olimpic la sabie din România și a urcat pe primul loc în clasamentul mondial. Pentru acest rezultat a fost numit Maestru Emerit al Sportului și a primit Ordinul național ”Pentru Merit” în grad de comandor.
La JO 2004 a pierdut la o tușă în sferturile de finală cu maghiarul Nemcsik, care avea sa câștige medalia de argint în cele din urmă. A încheiat concursul pe locul 7. La CM 2005 a ajuns ușor pana în finală, unde a trecut cu scorul 15-12 de triplul campion olimpic, rusul Pozdniakov. I-a dedicat victoria fiului său Vlad, născut cu o zi înainte de plecarea la Leipzig.
La JO 2008. în finala mică a trecut de un alt francez, Pillet, cucerind medalia de bronz. Pentru acest rezultat a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete.
După Olimpiada de la Beijing s-a retras și a devenit antrenor principal scrimă la CS Dinamo și la lotul olimpic de sabie masculin. Sub îndrumarea sa, România a cucerit medalia de argint la CE 2009, aur la CM 2009, Rareș Dumitrescu fiind vicecampion mondial la individual. Pentru aceste realizări a primit Ordinul național ”serviciul credincios” în grad de cavaler. Cosmin Hănceanu și echipa României au obținut argintul la CM 2010, și România a devenit vicecampioană olimpică la JO 2012. Prin urmare, Mihai Covaliu a fost promovat la gradul de ofițer al Ordinului ”Serviciul Credincios”.
În aprilie 2013 a fost ales președinte al FR de Scrimă, după ce președinta în exercițiu, Ana Pascu, a decis să nu își mai reînnoiască candidatura. A rămas antrenorul lotului de sabie masculin, cu care a cucerit medalia de argint la CM 2013, Tiberiu Dolniceanu fiind laureat cu bronz. În același an, Mihai Covaliu a fost inclus în Hall of Fame-ul scrimei de către Federația Internațională de Scrimă.
Pe cât de imense sunt numele celor doi candidați la șefia COSR, pe atat de subțiri și pline de platitudini sunt “programele” prin care ei și echipierii lor promit propășirea sportului românesc pe ”înalte culmi de progres și civilizatie”. Par vorbe goale, zero idei, multă gargară! Echipele de susținători n-au fost în stare să producă nimic legat.
Noul președinte al COSR, câteva idei din programele de candidatură
Gabriela Szabo își propune ca România să revină în primele 20 de națiuni la Jocurile Olimpice în următorii opt ani. Pentru a realiza acest lucru, Szabo a menționat, într-un interviu agerpres, că este nevoie ca COSR să devină ”un incubator de proiecte” pentru federațiile sportive, dar și de unitate în ceea ce privește strategia sportului românesc. Preluarea conducerii COSR ar fi o mare provocare pentru Gabriela Szabo, fosta campioană olimpică de la Sydney afirmând că nu îi este teamă să vină în această funcție după rezultatele slabe de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Planul fostului ministru al Tineretului și Sportului include printre altele dezvoltarea infrastructurii sportive la nivelul întregii țări, precum și a sportului de masă. În echipa cu care va conduce Comitetul Olimpic și Sportiv Român se află fostul baschetbalist Virgil Stănescu, acesta urmând să ocupe funcția de secretar general. În ceea ce îl privește pe contracandidatul Mihai Covaliu, Gabriela Szabo a menționat că acesta este în primul rând un prieten și un coleg, iar această relație de amiciție nu va fi afectată de rezultatul alegerilor din 15 noiembrie.
Mihai Covaliu, fost campion olimpic și mondial la sabie, singurul conducător de federație care a obținut aurul la Jocurile Olimpice 2016, a afirmat într-un interviu acordat Agerpres, că are în vedere prin candidatura sa la președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Române (COSR), la alegerile din 15 noiembrie, revenirea la normalitate și demararea unor proiecte care să readucă sportul românesc între primele 20 națiuni la JO 2020 de la Tokyo. Covaliu se caracterizează ca un om al dialogului, deschis și determinat să lucreze cu tenacitate pentru a readuce sportul acolo unde i-a fost locul nu de mult. Obiectivul luieste să readucă România în primele 20 de națiuni ale lumii la Jocurile Olimpice de la Tokyo și pentru acest lucru se bazează pe președinții de federații, care își doresc cu ardoare să revenim în elita sportului mondial. Președintele Federației Române de Scrimă îl va propune, în cazul în care va fi ales în fruntea COSR, pe George Boroi, conducătorul CSA Steaua, ca secretar general al forului olimpic. Mihai Covaliu consideră că faptul că a fost în ”miezul acțiunilor” la JO 2016 este un atu în plus față de contracandidata sa și dorește refacă spiritul de echipă pe care l-a văzut foarte ”disipat” la Rio.
Cine candidează pentru posturile de vicepreședinte și de membru CEx al COSR
Pentru cele două posturi de vicepreședinți vor concura Sorin Babii, președintele FR de Tir, Alexandru Dedu, președintele FR de Handbal, Nicu Vlad, președintele FR de Haltere, și Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern. Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, este de drept vicepreședinte al COSR.
Pentru cele 14 locuri de membru al Comitetului Executiv s-au înscris următoarele 27 persoane: George Boroi (personalități ale vieții sportive olimpice), Gheorghe Vișan (FR de Volei), Cristinel Romanescu (FR de Tenis de Masă), Răzvan Pîrcălabu (FR de Lupte), Anișoara Cușmir Stanciu (personalități ale vieții sportive olimpice), Sorin Avram Iacoban (FR de Șah), Irina Deleanu (FR de Gimnastică Ritmică), Vasile Cîtea (FR de Box), Puiu Gaspar (FR de Schi Biatlon), Alexandru Hălăucă (FR de Hochei), Ion Bîrlădeanu (FR de Kaiac-Canoe), Alina Dumitru Sămărghițan (personalități ale vieții sportive olimpice), Adrian Stoica (FR de Gimnastică), Ion Florian Ticu (FR de Bob și Sanie), Doina Melinte (personalități ale vieții sportive olimpice) și George Cosac (FR de Tenis), George Teșeleanu, Dan Gîrleanu, Georgeta Damian-Andrunache, Viorica Chermeș Susanu, Violeta Szekely (personalități ale vieții sportive olimpice), Sebastian Gabriel Toncean (Federația Română de Culturism și Fitness), Marius Gane (vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă), Nicolae Dobre (președintele FR Oină), Valentin Amato Zaharia (președintele FR de Kempo), Sandu Pop (secretar general al FR de Canotaj), Florentin Marinescu (președintele Federației Române de Arte Marțiale, vicepreședinte al FR Judo). Boroi și Anișoara Cușmir Stanciu au renunțat, până la urmă, la candidatură.
Față de componența veche a Comitetului Executiv, nu au mai candidat câteva personalități precum Elisabeta Lipă, Ana Pascu și Elena Frîncu.
Conform statutului COSR, Comitetul Executiv are în componență 20 de membri: președinte, 3 vicepreședinți, 5 membri ai sporturilor olimpice de vară, dintre care unul reprezentând federațiile de jocuri sportive pe echipe, 4 membri reprezentând personalități ale vieții sportive olimpice, 2 membri ai federațiilor olimpice de iarnă, un membru reprezentând federațiile Sportul pentru Toți și Sportul pentru Persoane cu Handicap, președintele Comisiei Sportivilor, trezorierul COSR și secretarul general al COSR. Actualul președinte al Comisiei Sportivilor este fosta canotoare Georgeta Andrunache.
Alin Petrache a demisionat după 1-1-2-ul de la Rio!
La 29 august, Alin Petrache a demisionat din funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact câștigarea a 6-8 medalii. România a participat cu 96 de sportivi și 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 5-21 august, și a cucerit cinci medalii — una de aur, una de argint și trei de bronz (bronzul halterofilului Gabi Sâncrăian ar putea fi retras pe motiv de dopaj). Aceasta a fost cea mai slabă clasare a delegației României în ierarhia pe medalii la Jocurile Olimpice după al doilea război mondial, locul 47.
Nicu Vlad a fost președinte interimar al COSR până la alegerile din 15 noiembrie.
Probleme în constituirea COSR! Funcționează ilegal?
Într-o anchetă publicată timp de aproape o lună, jurnalistul Dorin Chioțea, de la Realitatea TV, susține că COSR funcționează ilegal de mai mulți ani: ”COSR se pretinde în mod ilicit continuatorul fostului COR. Pe web-ul Ministerului de Finanțe apar atât COR (Comitetul Olimpic Român), cât și COSR. COR apare dizolvat și lichidat în 2005, iar COSR apare ca fiind înființat în 2006! Cert este că au coduri de identificare fiscală diferite, deci nu sunt una și aceeasi persoană, nimeni nu a moștenit pe nimeni, așa cum sunt fraieriți electorii, candidații și chiar foști conducători onorabili”. Conform ziaristului, 19 federații din Ministerul Tineretului și Sportului funcționează fără baze legale.
Așa cum este prevăzut în Carta CIO (din care am citat mai devreme), COSR trebuie să fie structură sportivă. Acest lucru este obligatoriu, Comitetul Olimpic Român fiind definit chiar de Legea Sportului. Iar Legea Sportului prevede obligativitatea recunoașterii tuturor structurilor sportive, recunoaștere ce presupune eliberarea unui Certificat de Identitate Sportivă, avizarea constituirii și autorizarea funcționării. Însă ce se constată? La Registrul Sportiv din subordinea MTS nu există înregistrat Comitetul Olimpic și Sportiv Român ca structură sportivă. Cu toate acestea, Comitetul Olimpic și Sportiv Român este beneficiarul unor finanțări substanțiale din partea MTS (așa cum arată Bugetul publicat pe pagina sa oficială și a Ministerului de Finanțe), deși finantarea este destinată sportului de performanță. Care este însă destinația acestor fonduri uriașe, dacă sportul românesc a ajuns unde a ajuns?”.
Prin HG 124/1991 s-a stabilit numărul de angajați ai COR în cuantum de 19 persoane. Ce avem acum? COSR are 114 angajați, conform datelor pe pe bilanțul contabil postat pe site-ul Ministerului de Finante, din care 37 pentru activitățile economice, restul fiind diverși birocrați. Interesant este că veniturile din activitățile economice, conform aceluiași bilanț, sunt mai mici decât cheltuielile pentru realizarea lor, deci banii din alocațiile bugetare sunt folosiți pentru a acoperi pierderile din activitățile economice! ”Este evident din economia acestor date că COSR functionează ca un SRL, nu ca o structură sportivă, performanța ajungând acolo unde a ajuns și datorită managementului defectuos pe care l-a avut. Se impune cu prisosință un audit serios asupra acestei structuri (nu se știe de ce fel) întrucât e evident că nu este ceea ce trebuia să fie. Și ca lucrurile să fie clare, se impune respectarea legii, asta presupunând:
1. Lichidarea acestui organism ilegitim, ineficient și probabil corupt (atenție la povestea cu echipamentul sportivilor de la Rio);
2. Înființarea unui Comitet Olimpic autentic, care să-și respecte menirea;
3. Pedepsirea celor vinovați, pentru că acest lucru se cunoaște, dar nimeni nu mișcă un deget, acceptând o situație care nu mai poate continua.
Pe această cale, cer public Comitetului Olimpic si Sportiv Român să facă dovada Actului Constitutiv”, concluzionează Chioțea.