”Avem un optimism moderat deoarece nu ştim care va fi situaţia sanitară peste un an. Dar suntem optimişti pentru că avem un parteneriat fantastic cu oficialităţile de la Tokyo şi la fel de puternic cu Beijing”, a declarat directorul executiv al CIO, Christophe Dubi, conform Xinhua, citată de Agerpres.
Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate în vara acestui an, au fost amânate cu un an pentru prima dată în istoria mişcării olimpice, iar Dubi a recunoscut că mai este mult de muncă pentru organizatori până în vara lui 2021.
„Avem un grup de lucru care analizează toate aspectele organizării Jocurilor pentru a ajuta Tokyo. Un aspect se leagă de partea economică iar celălalt pentru că s-ar putea să ne confruntăm cu situaţia ce ţine de Covid. În ce măsură nu ştim, dar cel puţin ne vom gândi la ce este nevoie pentru a organiza un asemenea eveniment, cum sunt JO, într-o asemenea posibilă conjunctură”, a spus Dubi.
O comisie guvernamentală japoneză însărcinată cu formularea paşilor de combatere a pandemiei de coronavirus în perspectiva Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo, amânate de anul acesta pentru 2021, a avut, vineri, prima sa reuniune şi va înainta un raport preliminar înainte de sfârşitul anului.
Comisia, condusă de Kazuhiro Sugita, în cooperare cu guvernul metropolitan de la Tokyo şi cu Comitetul local de organizare a JO, are ca misiune controlul frontierelor şi stabilirea măsurilor de siguranţă.
”Din perspectiva organizării unor Jocuri sigure, luăm în considerare măsuri efective şi le punem în practică”, a afirmat Sugita în cadrul reuniunii.
Pornind de la presupunerea că răspândirea globală a virusului nu va fi controlată total până la Jocurile de la Tokyo, guvernul nipon şi Comitetul de organizare iau în considerare relaxarea restricţiilor de intrare în ţară pentru sportivii străini.
Relaxarea este aşteptată să fie făcută cu condiţia ca sportivii să furnizeze documente prin care să dovedească faptul că au fost testaţi negativ la coronavirus şi să accepte limite de călătorie în Japonia, potrivit oficialilor guvernamentali.
Participanţii la prima reuniune a comisiei includ oficiali din ministerele de Externe şi al Sănătăţii, precum şi din partea agenţiei pentru imigrări.
În condiţii normale, circa 11.000 de sportivi din peste 200 de ţări şi regiuni participă la Jocurile Olimpice.
Totuşi, în cadrul eforturilor de împiedicare a răspândirii virusului, Japonia refuză intrarea pe teritoriul său a străinilor care au fost recent în 159 de ţări şi regiuni, inclusiv cea mai mare parte a Asiei, toată Europa şi Statele Unite.
Comisia intenţionează să aibă mai multe întâlniri până la prezentarea unui raport.
Alte probleme pe agenda sa sunt măsurile anti-virus în Satul Olimpic şi la bazele olimpice, paşii care trebuie urmaţi împotriva infectărilor cu COVID-19 şi modul de gestionare a spectatorilor.