Sportnews.libertatea.ro: Ciprian, chiar așa miraculos e efectul tratamentului la vraciul Marijana Kovacevici? Cum decurge recuperarea ta?
Ciprian Marica: Hai să facem o precizare importantă: ce întelegeți prin vraci? OK, termenul poate vinde în presă, dar e total eronat și nedrept să vorbești așa despre un om care face un tratament profesionist, care a tratat fotbaliști mari din toată lumea! Chiar în acest moment, ea este angajata unui club, se ocupă de recuperarea jucătorilor. Nu că cert, dar nu mai suntem în vremuri îndepărtate, când, dacă nu intelegeau oamenii ceva, spuneau că e vraja, e minune!

Până la urmă, ce face Marijana?
Se face un RMN, se face tratament, se face recuperare. Nici vorbă de ce vedeți voi prin filmele pentru copii! Ne place să ducem lucrurile în derizoriu. Una peste alta, în cazul meu am avut o fibră ruptă, o fibră musculară puternic vascularizată, de acolo și durerea. Nu m-am vindecat peste noapte, am facut tratament, recuperare, cum se face de obicei. Acum sunt bine, am început antrenamentele cu echipa în cantonament la Brasov, sper să intru în meciul cu Pandurii.

România joacă împotriva Spaniei, duminică, la Cluj-Napoca. Ești ultimul român care a marcat în poarta Spaniei. I-ai dat gol lui Casillas, în 2006, la Cadiz. Cum ai trăit acel moment, având în vedere că aveai 10 ani mai puțin?
A fost un moment de glorie pentru naționala României și pentru mine, fiindcă Spania a avut o serie extraordinară apoi, am fost multă vreme ultima echipa care a invins Spania. Orice gol și orice victorie obținută împotriva unei superputeri ne bucură și ne face mândri.

Cum vezi duelul de acum, știind că, la fel ca atunci, nu are miză? Va fi o simplă joacă sau se va pune osul la bătaie?
Un meci cu Spania făra miză? Nu e adevărat, un joc înaintea unui turneu final e foarte important pentru orice echipă. Vă spun eu că spaniolii tratează jocul foarte serios acest meci. Nu mai e mult pânî la turneul final și fiecare antrenor profită la maximum de orice ocazie pentru a face ultimele finisaje, cum se zice. Apoi, un colos de talia Spaniei nu își permite să trateze neserios un meci. Va fi o dispută foarte-foarte interesantă.

După episodul Cadiz, a urmat Euro 2008, unde n-ai jucat niciun minut. Acela e marele regret al carierei taie?
Nu am regrete în ceea ce privește cariera mea. ÎI mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat! Așa a fost să fie, un accident la antrenament.

Daniel Prodan a povestit un dialog pe care l-a avut cu tine, la Euro, anume că ți-a zis să nu refuzi să joci cu Olanda, fie și doar câteva minute, fiindcă nu se știe când mai prinzi un astfel de moment. Este adevărat?
Daniel e un tip foarte simpatic, am colaborat excelent cu el la națională. Un mare fotbalist! Dar, mai în glumă, mai în serios, el a fost manager sportiv al lotului, nu selecționer, era greu să mă bage el să joc. Bine că am revenit sănătos în țară, accidentarea pe care am avut-o a fost destul de periculoasă.

Cum nu prea are rost întrebarea ”cât de mult îți dorești să ajungi Euro 2016?”, îți cer să spui ce anume ai fi dispus să dai la schimb, pentru a primi această răsplată?
Am visat de la 7-8 ani să îmbrac tricoul naționalei, m-am apucat de fotbal în urma unui turneu final, cel din SUA 1994. Făceam tenis și înot până atunci. Îți dai seama ca o prezență la un asemenea turneu înseamna să îți trăiești visul din copilărie. Sunt dispus să dau toată energia mea, toată priceperea mea ca fotbalist! Locul la națională se câștigă doar prin munca depusă pe gazon și prin realizarile care vin de aici.

România este o echipă fără lideri, în acest moment, a spus-o selecționerul Anghel Iordănescu. Ești de acord?
Eu nu cred în această variantă. Jucatorii care ajung la națională sunt niște lideri de valoare la echipele lor de club. Lideri în teren și în vestiar, nu poți fi lider doar într-o singura parte. Sigur, în fiecare lot sunt și fotbalisti tineri, care au calitate și care vor creste și ei.

Ești mulțumit de felul în care au fost împărțiți banii primiți de pe urma calificării la turneul final?
Am jucat foarte puțin, nu am participat la discuții.

Care a fost antrenorul cu care ai lucrat cel mai bine la națională?
Eu am lucrat bine cu toti selecționerii. Si cu Anghel Iordănescu, omul care a avut încredere și m-a convocat când eram doar un copil, și cu Victor Pițurcă, si cu Răzvan Lucescu. Am încercat să fac tot ce depinde de mine pentru a-mi ajuta echipa, indiferent cine era pe bancă.

Ai 25 de goluri marcate pentru România, în 70 de meciuri. Ești mulțumit de cifrele pe care le ai la națională?
De ce să fac un bilanț acum? Am 30 de ani, mai am mulți ani de cariera în față și voi îmbunătăți cifrele pe care le am acum la natională.

 
 

Urmărește-ne pe Google News