Un specialist in legislatie si anchete economice a lamurit situatia aparuta in lumea fotbalului dupa controlul desfasurat de MF. Nefiind implicata in ancheta, persoana intervievata a facut declaratiile sub rezerva anonimatului.
Daca sportivii sunt platiti de o fundatie non-profit prin contracte de sponsorizare, trebuie ca acele cluburi sa plateasca impozite catre stat sau nu?
Chiar daca sponsorizarea e cu caracter temporar sau permanent, trebuie platit impozit. Daca banii din sponsorizare ajung direct la fotbalist, acesta trebuie sa faca declaratie de venit si plateste el impozit. Daca sumele sponsorizate sunt varsate catre club, atunci plateste impozit clubul. Numai ca aceste cluburi de ani de zile merg pe principiul ca nu sunt societati comerciale, ci non-profit, ca vezi-Doamne fac un gest de caritate ducand oamenii pe stadion sa vada fotbal. Dar aceste activitati sportive sunt aducatoare de venituri prin reclame, prin vanzare de materiale sportive si de publicitate, incasari directe sau transmisiuni TV. Nu in ultimul rand, prin vanzarea de jucatori. Este obligatoriu sa se supuna legilor.
Care e procedura de executare la plata a acestor cluburi?
Ministerul de Finante le blocheaza conturile, le urmareste fiscal si trece la executare silita a patrimoniului pe care il detin cluburile. Le poate lua banii fortat cu titlu executoriu.
Nu mai e o etapa de judecata la instanta sau alte tergiversari?
Nu. Pot fi executate direct. Legile ii constrang, de aceea i-au scos debitori. Altfel, a fost si slabiciunea celor de la MF, pentru ca ani de zile – stim cu totii ce bani se invart in acest sport – n-au facut nici un control, i-au lasat pe cei din fruntea cluburilor sa opereze in legea lor.