”Nu poţi dezvolta cultura bicicletei într-o ţară, dacă nu te bazezi pe istorie. Iar în ţara noastră, Turul Ciclist al României şi Coana Miţa Biciclista au scris file importante din istoria bicicletei. Trebuie să scoatem la lumină valorile istoriei şi să aruncăm provocarea celor care vor să continue alături de noi acest fenomen. Vom avea un spectacol scurt, un experiment de pantomimă, care va face legătura între bicicliştii amatori şi cei profesionişti. Noi ne dorim să punem în valoare un personaj care a existat cu adevărat, pe care românii l-au ignorat până acum, dar care a făcut pentru bicicletă în România ceea ce a făcut Coco Channel pentru modă în Franţa!”, sună anunţul dat de Asociaţia ”Bate şaua să priceapă iapa”.

Maria Mihăilescu (1885-1968) a fost poreclită Miţa Biciclista de ziaristul George Ranetti, redactorul şef al ziarului ”Furnica”, pentru că era îndrăgostit de ea, dar nu a primit atenţie din partea frumoasei blonde cu ochi albaştri. Printre bărbaţii care ar fi căzut victime farmecelor sale s-au găsit pictorul Nicolae Grigorescu, poetul Octavian Goga, Regele Ferdinand al României (care i-a dăruit o casă în Piaţa Mazei) şi Regele Manuel al Portugaliei, care a cerut-o de soţie. Celebritatea şi-a câştigat-o pentru că a fost prima femeie din România care s-a plimbat pe bicicletă, cursele sale pe Calea Victoriei, la orele prânzului, intrând în forclorul urban. Miţa era o femeie emancipată – a fost una dintre primele românce care a făcut plajă într-un costum de baie sumar, deţinea o trăsură şi o maşină, servitori din Polonia, mânca numai la Athenee Palace şi îşi îngrijea părul la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.

Datele şi oraşele în care vor fi jucate spectacolele:
1 iunie: Constanţa (Mamaia) – 20.00
2 iunie: Galaţi – 19.00
3 iunie: Vaslui – 18.30
4 iunie: Botoşani – 17.00
5 iunie: Suceava – 17.45
6 iunie: Târgu Mureş – 17.45
7 iunie: Râmnicu Vâlcea – 17.30
Notă: orele de prezentare sunt estimative!
Producător: Asociaţia ”Bate Şaua să Priceapă Iapa”
Scenariul: GeoBateŞaua
Regia: Mihai Barangă
Distribuţia: Andreea Duţă, Mihai Barangă, Vlad Oancea, Richard Bovnoczki
Coregrafia: Andreea Duţă
Fotografia: Doru Iordache
Coloana sonoră: Nuku Rădulescu
Grafica: Alex Popescu

Asociatia Bate Şaua să Priceapă Iapa a elaborat o strategie complexă pentru a dezvolta cultura bicicletei în mediul urban. Aceste direcţii se materializează în cinci programe distincte, interconectate:
1. “Cu bicicleta la şcoală” – programe destinate tinerilor în mod direct, părinţilor şi profesorilor în mod indirect;
2. “Cu bicicleta la serviciu” – programe destinate adulţilor, angajatori şi angajaţi;
3. “Cu bicicleta la piaţă” – programe destinate adulţilor, factorilor de decizie din marile lanţuri de hypermaket-uri şi malluri;
4. “Cu bicicleta la muzeu” – programe destinate copiilor, tinerilor şi adulţilor, dar şi factorilor de decizie din administraţia locală;
5. “Cu bicicleta la mare” – mars demonstrativ de 2 zile, pe ruta Bucureşti – Slobozia – Constanţa, organizat de 5 ani deja, în vacanţa de 1 Mai, care susţine dezvoltarea cicloturismului.

Urmărește-ne pe Google News