Coasta de Fildeș este noua campioană a Africii, după ce s-a impus cu scorul de 9-8, la loteria loviturilor de departajare, în fața Ghanei. Tabela de marcaj a rămas ca la primul fluier chiar și după cele două reprize de prelungiri, iar de la punctul cu var au tras toți cei 22 de jucători de pe teren. Decisiv pentru ivorieni a fost portarul Boubacar Barry, care a parat penalty-ul executat de omologul său dintre buturile Ghanei, iar apoi a transformat lovitura decisivă.
Ghinionul Tunisiei: a dat peste gazde
”A fost o finală de Cupa Africii între două echipe europene, ca să spun așa. Majoritatea jucătorilor din naționalele Coastei de Fildeș și Ghanei evoluează în Europa, iar asta s-a văzut în teren. A fost un meci tacticizat, nimeni nu și-a asumat vreun risc”, ne-a declarat Mircea Dridea (77 de ani), antrenor care a pregătit în trecut echipe din Maroc, din Egipt și din Tunisia.
”Tunisia putea să obțină și ea mai mult la acest turneu final, dacă n-ar fi fost oprită de arbitri în «sfertul» cu Guineea Ecuatorială. Asta e, a avut ghinionul să dea peste echipa-gazdă. Îmi pare rău, pentru că Tunisia era una dintre favoritele mele. Nu pot uita că am lucrat o perioadă în această țară”, ne-a mai precizat fostul mare fotbalist al echipei Petrolul Ploiești.
La această ediție a Cupei Africii, Coasta de Fildeș nu l-a avut în lot pe celebrul Didier Drogba, care a renunțat la națională după Campionatul Mondial de anul trecut, din Brazilia. ”Drogba este un fotbalist de mare valoare, dar, mai ales în Africa, vedetele le fac de multe ori probleme antrenorilor. Când lipsesc vedetele, are de câștigat jocul de echipă”, crede Mircea Dridea.
Ce n-a putut Drogba, a reușit Kanon!
În finala cu Ghana, din echipa Coastei de Fildeș a făcut parte și Wilfried Kanon (21 de ani), fost jucător în Liga I, la echipele Gloria Bistrița și Corona Brașov. Kanon, unul dintre marcatorii ivorienilor la loviturile de departajare, a fost refuzat la începutul anului 2013 de oficialii echipei Dinamo, pe motiv că ar fi miop!
Fostul component al Gloriei Bistrița și al Coronei Brașov se poate mândri cu faptul că a realizat în carieră ceea ce Didier Drogba nu a reușit niciodată: să câștige Cupa Africii! Până acum, ”Elefanții” mai luaseră acest trofeu doar în 1992, când Drogba avea 14 ani.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!