ACTUALIZARE 17.25. Camerunezul Issa Hayatou și spaniolul Angel Maria Villar vor prelua, conform regulamentelor în vigoare, interimatul în fruntea organizațiilor FIFA și respectiv UEFA, după suspendarea de 90 zile dictată de Comisia de etică a FIFA împotriva președinților Joseph Blatter și Michel Platini, relatează Reuters, citat de agerpres.ro.
Statutul FIFA prevede ca vicepreședintele cel mai venerabil să asigure interimatul, iar în acea poziție se află camerunezul Hayatou, președintele Confederației africane de fotbal (CAF). La UEFA, vicepreședintele Angel Maria Villar este cel mai bine poziționat să-l înlocuiască temporar pe Michel Platini.
Villar, 65 ani, este subiectul unei investigații a Comisiei de etică a FIFA privind candidatura comună a Spaniei și Portugaliei la CM 2018, dar comisia independentă nu poate confirma sau dezminte o asemenea anchetă.
Hayatou, 69 ani, a fost mustrat în 2011 de Comisia de etică a CIO, după ce s-a confirmat că a fost pe statul de plată al fostei companii de marketing International Sport and Leisure în 1995.
CIO a susținut că oficialul camerunez se afla într-un conflict de interese, dar Hayatou a susținut că nu a greșit cu nimic și nu a primit niciun ban.
ACTUALIZARE 17.20. Președintele UEFA, Michel Platini, nu-și mai poate depune candidatura la președinția Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), dacă nu a făcut-o până acum, ca urmare a suspendării de 90 de zile dictate împotriva sa de către Comisia de Etică a forului fotbalistic mondial, a declarat pentru agenția EFE un purtător de cuvânt al acestei comisii.
„Dacă Platini nu și-a prezentat deja candiatura, nu o va mai putea face, deoarece termenul limită este 26 octombrie, dată la care este suspendat. Dacă a depus-o deja, cred că poate merge mai departe, însă nu va putea face campanie și nici să asiste la vreo reuniune care are legătură cu fotbalul”, a spus oficialul FIFA.
Acesta a ținut să precizeze că nu Comisia de Etică este cea care „decide candidaturile” la președinția FIFA, această sarcină revenindu-i altei comisii, însă „ținând cont că nu va putea exercita nicio activitate legată de fotbal, este foarte complicat să mai poată fi candidat”.
Comisia de Etică a FIFA i-a suspendat provizoriu, timp de 90 de zile, pe Joseph Blatter, președintele FIFA, și pe Michel Platini, președintele UEFA, precum și pe fostul secretar general al FIFA, Jerome Valcke.
Președintele demisionar al FIFA, Joseph Blatter, face obiectul unei proceduri penale elvețiene, pentru faptul că i-a plătit 2 milioane de franci elvețieni (1,8 milioane euro) lui Michel Platini, care a activat o perioadă în calitate de consilier al său. Șeful FIFA este acuzat totodată că a vândut mult sub prețul pieței drepturile TV pentru Mondialele din 2010 și 2014 Federației din Caraibe, în 2005.
–––
ACTUALIZARE 15.00. Comisia de Etică i-a suspendat, pentru 90 de zile, pe elvețianul Sepp Blatter (79 de ani), șeful FIFA, și pe francezul Michel Platini (60 de ani), liderul UEFA. Cu toate acestea, Platini a anunțat că va candidat la alegerile pentru șefia FIFA, la alegerile programate la începutul anului viitor.
Suspendat a fost Jerome Valcke, secretarul general al FIFA între 2007 și 2015. Fostul vicepreședinte al FIFA, Chung Mong-Joon, a primit o pedeapsă de 6 ani și a fost amendat cu 100.000 de franci elvețieni.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Președintele FIFA Sepp Blatter a fost suspendat timp de 90 de zile, potrivit unor surse citate de Sky News.
Comisia de Etică a FIFA l-ar fi suspendat provizoriu pe Blatter din cauza anchetei în care este implicat.
Ministerul de Justiţie din Elveţia a deschis o procedură penală împotriva preşedintelui FIFA, Joseph Blatter. Bărbatul este acuzat de „gestiune frauduloasă” şi „abuz de încredere”, informează presa internaţională.
Blatter este suspectat că a efectuat o „plată neloială” de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini, preşedintele UEFA, informează Mediafax.
De asemenea, el este acuzat că a semnat un contract cu Uniunea Caraibiană de Fotbal, al cărei preşedinte era Jack Warner, în defavoarea FIFA.
Mai mult, FIFA se confruntă cu un uriaş scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA.