În ianuarie 2019, COSR se autosesiza în cazul terorii instituite de antrenorul Florin Bercean la lotul de judo, după dezvăluirile Cătălinei Rob Ditan, iar cazul ajungea pe masa Comisiei de Etică.
Dosarul s-a clasat după aproximativ doi ani şi jumătate cu şase voturi „pentru” şi o abţinere. Alina Dumitru, care a obţinut titlul olimpic la Beijing 2008, sub bagheta lui Bercean, s-a abţinut. Soluția urmează să fie validată de Comitetul Executiv.
Nu am detectat elemente care să ne ducă la sancționarea celor trei antrenori. Am așteptat lucruri relevante și convingătoare din partea fetelor, dar am considerat că nu există suficiente elemente în sprijinul celor afirmate de ele în public. Am vrut să știm dacă s-au făcut demersuri și către federație, dacă părinții au reclamat ceva în timp, dar nu am primit detalii despre așa ceva.
Şeful Comisiei de Etică, Cristinel Romanescu, președinte al Federației Române de Tenis de Masă:
„La lot, sportivii sunt consideraţi nişte animale”
Cazul a intrat în atenţia publică, după ce Cătălina Rob Ditan a povestit, la sfârşitul lui 2018 regimul terorii instituit la lotul de judo de antrenorii
Florin Bercean – Gianina Andreica – Ana Maria Mititelu.
Sportiva a făcut parte din lotul naţional în 2013-2014, pe când avea 13-14 ani şi a dezvăluit regimul antrenorilor: bătăi crunte, amenințări, jigniri, umilințe, picioare rupte, teroare fizică și psihică.
„La lot, sportivii sunt considerați niște animale. Majoritatea antrenorilor te jignesc, te umilesc, te bat, te dezumanizează. E o spălare pe creier. Acolo se trăiește într-o teroare continuă. În adâncul sufletului meu, îi urăsc pe acești oameni”, spunea Cătălina Rob Ditan, pentru Gazeta Sporturilor.
Ulterior, încă șapte sportivi care au avut de-a face cu Bercean au mărturist evenimentele nefericite petrecute la Cluj. Alina Alecu (Croitoru), campioană mondială și europeană de cadete, plus argint cu echipa de senioare în 2000, s-a numărat printre victimele lui Bercean.
Cătălina Rob Ditan consideră că demersul forulul olimpic a fost de paradă, iar oamenii din Comisia de Etică și din Comitetul Executiv al COSR reprezintă niște complici ai lui Bercean.
Am adus dovezi, am povestit în detaliu ce se întâmplă la Cluj, dar, din păcate, mesajul e că suntem ignorate. Ce probe mai clare puteau fi decât mărturiile fetelor maltratate, sportive din generații și niveluri diferite de performanță, care arată că teroarea de la lotul de judo e o politică de durată, nu un accident? Sunt dezamăgită, chiar dacă mă așteptam ca COSR să îl ia în brațe pe Bercean.
Cătălina Rob Ditan:
Potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, verdictul în acest caz e normal.
A fost un scandal artificial, generat de niște terchea-berchea, care au manipulat foști sportivi și părinți, fiindcă le stătea în gât fosta și actuala conducere a federației. O mascaradă care s-a încheiat prea târziu, cu prețul unor denigrări publice pe care Florin Bercean nu le merita.
Cozmin Guşă:
Mărturiile sportivelor
Cătălina Rob Ditan (20 ani, București), la lot în 2013-2014, între 13 și 14 ani
- „Bercean m-a lovit violent peste cap, de la spate, și m-a proiectat cu fruntea într-un dulap de fier. Stăteam ghemuită și tot continua să mă lovească. Andreica mi-a rupt degetul mic de la piciorul stâng”.
Anonima 1, la lot în 2012-2017, între 12 și 17 ani
„Bătută de Bercean cu pumni, palme și picioare până a învinețit-o și a făcut pe ea fiindcă a ratat un concurs extern din pricina neîncadrării în categorie”.
Anonima 2, la lot în 2011-2015, între 12 și 17 ani
„M-a lovit în cap cu capătul cauciucat al unei frânghii. Îmi țiuiau urechile, a început să-mi curgă sânge din nas”.
Roxana Pavel (21 ani, Bistrița), la lot în 2011/2013, între 12 și 14 ani
- „Andreica m-a bătut pe spate cu o coardă de cauciuc. În timp ce mă lovea cu sete, mă înjura, îmi cerea să nu plâng și să nu spun nimic părinților. Mi-am rupt degetul mic de la mâna dreaptă, au refuzat să mă ducă la orice control medical. Am rămas cu sechele”.
Anonima 3, la lot în 2011/2013, între 13 și 15 ani
- „Am fost bătută pe spate cu o coardă de cauciuc de Andreica. Eram plină de vânătăi. I-am spus mamei că mă sinucid dacă nu mă ia acasă. Aveam de gând să mă arunc în fața unei mașini din cauza regimului de teroare”.
Anonima 4, la lot în 2012-2014, între 19 și 21 ani
- „Andreica nu mă scotea din vagaboandă, pentru că eram o tipă mai rebelă. Eram virgină, iar ea striga prin sală, umilindu-mă: «În ce gaură mai ești tu virgină?». Am văzut cum Bercean a lovit alte patru colege”
Rareș Rotaru (22 ani, Bacău), la lot în 2018, la 20 de ani
- Tatăl său, George, a reclamat agresiunile și mediul toxic de la Cluj: „Bercean a vrut să-i sară în gât, fi-miu s-a ferit, dar l-a pus pe liber. I s-a părut că nu e implicat în antrenamente. Urla prin sală «Îl f.. eu pe mu..tu ăsta!». Bercean a pocnit câțiva puști și de la lotul masculin”.
Alina Croitoru – Alecu (37 ani, București), la lot în 2000-2007, între 16 și 23 ani
- „Bercean m-a împins violent într-o scară, care a căzut peste mine. M-am speriat. A vrut să mă distrugă ca om și ca sportiv. M-a suspendat doi ani fără motiv”.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!