„Suntem foarte dezamăgiți de decizia Curții Federale și de faptul că Novak trebuie să părăsească Australia. Nu a fost doar sport și joc în primul Grand Slam al sezonului, pe care Novak l-a dominat timp de un deceniu, ci și politica și interesele care au dominat în acest caz”, se menționează în comunicat.
În ciuda comportamentului scandalos față de Novak, am crezut că sportul va câștiga. Am crezut că se va respecta faptul confirmat de instanță – că Novak are viza potrivită, că se va face dreptate și că niciun interes public nu va fi o scuză pentru decizia luată.
Comunicat de presă al familiei lui Djokovic:
Familia a anunțat că va fi alături de liderul clasamentului ATP și îl va susține în continuare: „Sunt vremuri grele, mai ales pentru Novak, dar ceea ce trebuie să facem cu toții, mai ales noi, ca familie, este să-l susținem mai mult ca niciodată. Vom fi alături de el după loviturile pe care le-a primit, pentru a-l ajuta să-și recapete energia, încrederea în acest sport, mai ales în fair-play, care a lipsit cu desăvârșire aici”.
Când ajunge în Serbia
După retragerea vizei, liderul ATP a făcut o scurtă declaraţie de presă în care s-a declarat extrem de dezamăgit de decizie.
Djokovic a părăsit Australia, duminică, 16 ianuarie, la bordul unui avion al companiei Emirates cu destinaţia Dubai. La aeroportul din Melbourne, înainte de decolare, el s-a aflat sub escorta poliţiei federale australiene.
Aeronava EK409 a decolat de pe aeroportul din Melbourne spre Emiratele Arabe la ora 13.55, ora României. Avionul ar trebui să aterize luni, în jurul orei 4.00, ora Bucureștiului. De la Dubai, sportivul va pleca spre Serbia.
Potrivit publicației croate Index, Djokovic e însoțit de Goran Ivanisevic, un legendar jucător de tenis croat, antrenorul lui Nole în ultimii ani.
Djokovic e așteptat acasă, la Belgrad, capitala Serbiei, luni, 17 ianuarie, la ora 14.00, ora României.
12 zile de controverse
Djokovic, care nu este vaccinat împotriva COVID-19, a ajuns în Australia pe 5 ianuarie. După 9 ore de interogări din partea Poliției de frontieră pe aeroportul din Melbourne i s-a refuzat intrarea, pe motiv că a aplicat cu o viză greșită, viză care i-a fost anulată atunci pentru prima dată.
Pe 10 ianuarie, după alte audieri, care au durat în jur de șase ore, o instanţă din Melbourne a revocat anularea vizei lui Djokovici de către autorităţile australiene. Astfel, liderul ATP a rămas în Australia pentru a participa la Australian Open, iar apoi s-a și antrenat. Totuși, ministrul imigrației avea dreptul să anuleze viza lui Djokovici.
Ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, i-a anulat a doua oară viza lui Djokovici pe 14 ianuarie, „pe motiv că a fost în interesul public”. Imediat, au început noi audieri în acest caz, avocații sârbului încercând să conteste decizia.
„Nole” a scris pe Instagram, pe 12 ianuarie, că, după ce a aflat că are COVID în decembrie, și-a anulat toate evenimentele, mai puțin un interviu pentru publicația franceză LEquipe. În schimb, când a îmbrățișat zeci de copii în Belgrad, a spus el, avea un test rapid care ieșise negativ și nu primise încă rezultatul testului PCR, care a fost pozitiv.
Liderul ATP a explicat că, după ce a primit rezultatul pozitiv la testul COVID, a mers la interviul pentru LEquipe deoarece „s-a simţit obligat” şi „nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist”. Djokovic a susținut că a făcut „o eroare de judecată”, dar a adăugat că s-a distanţat social şi a purtat o mască, cu excepţia momentelor în care au fost făcute fotografii.
Foto: EPA