”Aceleași discuții le-am avut și în 2015, după ce Eliza Samara a ieșit campioana europeană la individual. Vedeți că s-a făcut vreo sală pentru tenis de masă în București?”, s-a întrebat, cu năduf, oficialul FR de Tenis de Masă, fostă jucătoare și soția președintelui FRTM, Cristinel Romanescu.

Conform lui Mircea Sandu, fostul președinte al FR de Fotbal, în caietul de sarcini pentru Euro 2020, proiect demarat în mandatul său, s-a trecut și contrucția unei săli multisport lângă Arena Națională, pe locul fostului turn de parașutism.

Condițiile în care se joacă tenis de masă în România. Marius Dunca: ”Luați-vă gândul de la sălilele polivalente”

Însă, pe 29 iunie 2017, Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, a anunțat, la audierea sa un Comisiile parlamentare de învățământ, știință, tineret si sport, că prioritatea în privinta infrastructurii sportive va fi construcția de stadioane. Asta deși în România se simte lipsa unor săli polivalente!

”Avem nevoie de săli de sport ca de aer. Din păcate, nu mai avem timpul necesar să le ridicăm, pentru că se apropie Campionatul European de Fotbal. Avem nevoie de cel puțin patru săli polivalente. Din păcate, Euro 2020 devine prioritar pentru noi prin construirea celor patru stadioane (n.r. Giulești, Ghencea, Dinamo și Arcul de Triumf). Am avea nevoie de cel puțin patru săli polivalente, în urma analizei pe care am făcut-o. În București, în centrul țării, în Constanța, după care și în Moldova. Dar construirea acestor săli nu mai constituie o prioritate, din cauza faptului că organziarea CE din 2020 este o prioritate pentru Guvern”.

Cu alte cuvinte, din cauza întârzierii lucrului la arenele de fotbal, s-a dus pe Apa Sâmbetei ideea de a ridica să-li de sport multifuncționale (nu mai vorbim de linia de metrou de la aeroport în oraș). Așadar, și tenisul de masă rămâne fără un loc dedicat

De remarcat că Bucureștiul a pierdut organizarea Campionatelor Europene de gimnastică pentru că nu dispune de o sală polivalentă modernă, competiția având loc în aprilie la Cluj-Napoca.

Bătrâna Sală Polivalentă din București a fost inaugurată în 1974, a fost renovată în două rânduri și are o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri. În 2011 se aprobase construcția acestei săli, proiectul fiind pe doi ani și jumătate.

Condițiile în care se joacă tenis de masă în România. Licitația pentru sala de la Lia Manoliu, câștigată din 2015, dar pauză!

La finalul anului 2015, firma Astaldi a fost declarată câștigătoarea licitației pentru reconstruire cu o ofertă de aproximativ 80 milioane euro. Contractul a fost atribuit de Primăria Capitalei. Noua sală din cadrul Complexului Lia Manoliu urma să aibă o capacitate de 12.000 de locuri pe scaune, dintre care 2.000 de locuri VIP, 5 nivele și o înălțime de 22 de metri de la teren și până la acoperiș. De asemenea, urmau să fie amenajate și 500 de locuri noi de parcare.

La sfârşitul lunii noiembrie 2012, Guvernul a transferat Primăriei Capitalei un teren de peste 52.000 de metri pătraţi din Complexul „Lia Manoliu” pentru construirea unei săli de sport multifuncţionale, cu condiţia începerii lucrărilor în termen de un an şi finalizării sălii în trei ani de la data transferului terenului, care a fost dispus prin hotărâre de Guvern.

Competiţii care ar urma să fie găzduite în noua sală
Campionatul European de Gimnastică 2017
Campionatul European de Futsal 2018
Centru de presă pentru EURO 2020

Condițiile în care se joacă tenis de masă în România. Unde s-au format campioanele

Campioanele europene provin din principalele centre de tenis de masă ale țării: Constanța, Arad, Bistrița, Slatina.

Elizabeta Samara (28 de ani): A început să practice tenisul de masă de la vârsta de 5 ani, îndrumată de antrenorul Viorel Stere. Este un produs al Liceului cu Program Sportiv ”Nicolae Rotaru” din Constanţa. Samara a cucerit numeroase trofee naționale și internaționale pentru CS Farul, Constanța. Are în palmares Liga Campionilor, câștigată în 2015 cu Fenerbahce (Turcia). În 2017, a cucerit campionatul Franţei, cu Metz TT.

Samara a semnat, recent, cu CSA Steaua, echipă nou-înființată, și coordonată de Andrei Filimon, fiul antrenorului lotului feminin, Viorel Filimon, și ginerele cuplului din fruntea FRTM, Cristinel și Beatrice Romanescu.

Eliza va evolua din sezonul viitor la finalista Champions League, Siarka ZOT Tarnobrzeg, din Polonia, alături de Han Ying, chinezoaica din echipa Germaniei, pe care a învins-o în finala CE pe echipe.
Daniela Dodean (29 de ani): A început tenisul de masă la CSM Arad, sub comanda antrenorului Vali Dobai. Din 2011 se antrenează la Academia Werner Schlager din Austria împreună cu soțul ei, Joao Monteiro, jucător de tenis de masă în naționala Portugaliei. Cei doi locuiesc în localitatea Schwechat. Daniela a jucat în Austria, la SVS Strock, iar din 2015 evoluează în Franța, la TT Saint Quentin.
Bernadette-Cynthia Szocs (22 de ani): originară din Tg. Mureș, Berni este un produs al Centrului olimpic de la Bistrița. La 10 ani a intrat pe mâna regretatului antrenor Gheorghe Bozga, iar ascensiunea spre marea performanță a continuat-o cu Marian Filipaș.
La 15 ani, Szocs a vrut să se mute în Norvegia şi să joace pentru această ţară. Simțea că în România nu are sprijinul necesar pentru a face performanță. În 2011, şi-a plătit singură cheltuielile de deplasare la World Junior Circuit din Argentina, după care s-a antrenat împreună cu fratele său, Hunor Szocs, în Germania. Din vara lui 2013, ea joacă în Franţa, pentru Lille.
Mezinele lotului: Adina Diaconu, multiplă campioană europeană și mondială la junioare, și Irina Ciobanu, s-au format la LPS Slatina, sub comanda antrenorului federal Petrică Arnăutu.

Condițiile în care se joacă tenis de masă în România. Viorel Filimon este nemulțumit

Antrenorul Viorel Filimon este nemulțumit de condițiile de pregătire pe care le au sportivi la Constanța. Supărarea antrenorului emerit vine şi din faptul că Centrul European de tenis de masă, din incinta LPS „Nicolae Rotaru”, a împlinit al treilea an de când se află în stadiul de proiect. În proiect sunt incluse camere duble de locuit (parter), o sală destinată în totalitate tenisului de masă la cele mai înalte standarde (mansardă), dar şi o bază de conferinţă, bazin de recuperare şi sală de forţă (la subsol).
Pentru 2017, MTS a alocat Federației Române de Tenis de Masă un buget de 2.765.000 de lei, aproximativ 615.000 de euro.

România, campioană europeană la tenis de masă. Antrenorul Viorel Filimon: ”Am avut oferte să plec”. Ce spun Betty Romanescu și Adina Diaconu / VIDEO

Urmărește-ne pe Google News