“Fotbalul nostru nu mai produce”: acesta este referenul cel mai des fredonat în ultimii ani de microbiștii și de specialiștii români, când vine vorba de criza prelungită în care se zbate sportul-rege pe aceste meleaguri. În marea majoritatea a cazurilor, expresia se referă la jucători. Din când în când, însă, ea îi privește și pe antrenori. Cu excepția lui Mircea Lucescu, nici un tehnician român nu reușeste, de ani buni, să se impună și să se mențină la un nivel ridicat în fotbalul european. Și totuși, avem antrenori care obțin rezultate incredibile în compania unor adversari celebri chiar și în aceste condiții “vitrege”. O demonstrează cele zece exemple de mai jos, alese începând din 2006.
Constantin Gâlcă | Espanyol – Barcelona 0-0
Este ultimul rezultat uriaș obținut de un antrenor român contra unui monstru sacru al fotbalului mondial. Instalat pe banca tehnică a lui Espanyol cu mai puțin de trei săptămâni în urmă, Constantin Gâlcă a reușit imposibilul sâmbăta trecută, în etapa a 18-a din Primera Division: să o țină în șah pe Barcelona, campioana Spaniei, a Europei și a lumii! Fostul “principal” al Stelei, de care “priceputul” Gigi Becali s-a despărțit fără nici un regret vara trecută (deși roș-albaștrii tocmai câștigaseră tripla campionat-cupă-supercupă), a reușit să anihileze tridentul ofensiv de speriat Messi-Neymar-Suarez. În plus, a fost primul meci în care Barcelona nu a marcat, din august 2015! E drept, Gâlcă a avut și ceva noroc (Messi și Suarez au lovit barele porții lui Espanyol), dar norocul ține cu cei puternici, nu?
Laurențiu Reghecampf | Steaua – Ajax 2-0 (4-2 lov.dep.)
Chiar dacă Ajax nu mai este ce a fost odată, performanța bifată de Steaua pe 21 februarie 2013, în manșa secundă a 16-imilor de finală ale Ligii Europa, nu pierde din importanță. Pentru a o aprecia la adevărata ei valoare, trebuie spus că elevii lui Laurențiu Rehghecampf cedaseră cu 2-0 pe terenul olandezilor. Și, ca să fim cinstiți, echipele românești nu sunt cunoscute pentru capacitatea de a întoarce scoruri potrivnice, mai ales în fața unor adversari de top. Dar spectatorii prezenți în acea seară pe Arena Națională au fost martorii unei minuni pe care au făcut-o posibile tactica lui Reghecampf, golul lui Latovlevici, eurogolul lui Chiricheș și paradele lui Tătărușanu la loviturile de departajare.
Laurențiu Reghecampf | Steaua – Chelsea 1-0
După eliminarea lui Ajax, Steaua avea să mai facă o victimă celebră în ediția 2012-2013 a Ligii Europa, cel mai bun sezon continental din ultimii ani bifat de roș-albaștrii. Pe 7 martie 2013, în prima manșă a optimilor de finală, campioana României a dat piept la București cu Chelsea, formație care la vremea respectivă era încă deținătoarea Ligii Campionilor! Londonezii antrenați de spaniolul Rafa Benitez erau considerați marii favoriți ai ”dublei”, dar echipa pregătită de Laurențiu Reghecampf i-a făcut să tremure serios datorită victoriei cu 1-0 (Rusescu, din penalty) obținute pe Arena Națională. Chelsea a câștigat manșa secundă cu 3-1 și s-a calificat în sferturile de finală, dar a făcut-o cu multe emoții.
Dan Petrescu | Glasgow Rangers – Unirea Urziceni 1-4
Să te numești Unirea Urziceni, să apari “de nicăieri” și să le furi titlul de sub nas unor echipe precum Dinamo sau Steaua e una, dar să bați fără drept de apel pe miticul Ibrox Park, în grupele Ligii Campionilor, e cu totul altceva. Pe 20 octombrie 2009, ialomițenii pregătiți de Dan Petrescu au făcut instrucție în deplasare cu Glasgow Rangers, într-un meci cu trei autgoluri. Victoria echipei care astăzi nu mai există a surprins atât prin jocu prestat, cât mai ales prin proporțiile sccorului. Acel succes avea să asigure în bună măsură “Bursucului” și elevilor clasarea pe locul 3 în grupă și, deci, calificarea în “primăvara” Ligii Europa. Unirea Urziceni a reușit atunci 8 puncte în faza grupelor Ligii Campionilor, ceea ce la vremea respectivă a reprezentat un record pentru o reprezentantă a României.
2009 (October 20) Rangers Glasgow (Scotland) 1… de sp1873
Mircea Lucescu | Șahtior Donețk – Werder Bremen 2-1
Mircea Lucescu a obținut o mulțime de rezultate remarcabile împotriva numelor grele ale fotbalului mondial, de când o antrenează pe Șahtior Donețk (2004). Am optat pentru victoria contra lui Werder Bremen pentru că aceasta a reprezentat, într-o bună măsură, încoronarea românului drept cel mai bun tehnician din istoria clubului ucrainean. În plus, pe 20 mai 2009, la Istanbul, “Il Luce” a devenit ultimul antrenor care a câștigat Cupa UEFA (competiția avea să se numească Liga Europa din sezonul următor) și primul antrenor român caee cucerea un trofeu european, după Anghel Iordănescu (1987, Supercupa Europei cu Steaua, după 1-0 cu Dinamo Kiev).
2009 (May 20) Shakhtar Donetsk (Ukraine) 2… de sp1873
Victor Pițurcă | România – Italia 1-1
Sorții i-au repartizat pe tricolori în “grupa morții” la Euro 2008, alături de Italia, Franța și Olanda. Cu toate acestea, România s-a descurcat cel puțin onorabil. Principalul merit îi revine selecționerului Victor Pițurcă, care a știut ce tactică să adopte în două din cele trei meciuri. Pe 13 iunie 2008, ai noștri au remizat cu Italia, campioana mondială en-titre, dar scorul final, oricum foarte bun, le-a lăsat suporterilor și jucătorilor un gust dulce-amărui. De ce? Pentru că Adrian Mutu a ratat un penalty în minutul 80, la scorul de 1-1. Dacă ”Briliantul” ar fi înscris, astăzi am fi putut discuta despre cea mai prestigioasă victorie din istoria naționalei, peste cea obținută în ”optimile” CM 1994 contra Argentinei (care fusese “doar” vicecampioană mondială la vremea respectivă).
Victor Pițurcă | România – Franța 0-0
Tricolorii au debutat în “grupa morții” la Euro 2008 contra Franței, vicecampioană mondială. Cum era de așteptat, pe 9 iunie 2008, elecționerul Victor Pițurcă a adoptat tactica “otrăvim fântânile, ardem ogoarele” în fața unui adversar care dispunea de “guri de foc” precum Benzema, Malouda, Ribéry, Anelka și Nasri. Lui Piți i-a ieșit, chiar dacă a rezultat o remiză albă care i-a plictisit de moarte pe microbiștii neutri. A fost punctul care ne-a permis să sperăm că se poate într-o grupă “imposibilă”, speranțe îndreptățite de remiza ulterioară cu Italia și spulberate într-un final, din cauza neputinței de a marca învinge o Olandă extrem de relaxată.
Victor Pițurcă | România – Olanda 1-0
Pe 13 octombrie 2007, spectatorii prezenți pe stadionul “Gheorghe Hagi” din Constanța au asistat la ultima victorie obținută într-un meci oficial împotriva unei reprezentative din elita fotbalului mondial. Pe o vreme câinească, România lui Victor Pițurcă a învins Olanda grație unui gol marcat de Dorin Goian în minutul 71. Obținut în preliminariile Euro 2008, succesul a cântărit cu atât mai greu, cu cât ne-a asigurat, practic, calificarea la un turneu final, pentru prima dată după 8 ani!
Răzvan Lucescu | Rapid – Hamburger SV 2-0
Alături de Steaua, Rapid a fost una dintre “eurofantasticele” României în excelentul sezonul 2005-2006 al Cupei UEFA. Pregătiți de Răzvan Lucescu, giuleștenii au produs câteva surprize de-a lungul competiției. Printre ele, eliminarea lui Feyenoord, a lui Hertha Berlin și victoriile asupra lui Rennes și Șahtior Donețk, în faza grupelor. Apogeul a fost atins în optimile de finală, împotriva lui Hamburger SV, formația la care evolua olandezul Rafael van der Vaart. Pe 9 martie 2006, Rapid a obținut una dintre cele mai mari victorii din istoria clubului, datorită reușitelor spectaculoase ale lui Daniel Niculae (șut puternic de la 35 de metri) și Mugurel Buga (deviere cu călcâiul). Grație acestui succes, giuleștenii s-au calificat în sferturile de finală, chiar dacă au pierdut returul din Germania (1-3).
Cosmin Olăroiu | Dinamo Kiev – Steaua 1-4
Revenită după mai mulți ani de absență în grupele Ligii Campionilor, Steaua a avut parte de un debut de vis. Pe 13 septembrie, roș-albaștrii pregătiți de Cosmin Olăroiu s-au impus pe terenul lui Dinamo Kiev cu un neverosimil 4-1, prin golurile lui Ghionea, Badea și Dică. Victoria l-a făcut pe patronul Gigi Becali să viseze cu ochii deschiși la o calificare dintr-o grupă din care mai făceau parte Real Madrid și Lyon. Numai că planurile lui au fost infirmate de rezultatele ulterioare, iar acel succes a rămas până astăzi ultimul bifat de actuala campioană a României pe tabloul principal al celei mai puternice competiții rezervate cluburilor.