Cererea de suspendare proviziorie a executărilor silite depusă de Petrolul, luni 9 februarie 2015, la sectia a-II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, se folosește în cazul în care o societate a depus cererea de intrare în insolvență și are nevoie de o suspendare proviziorie a excutării silite până se pronunță oficial intrarea în insolvență. Ori, clubul Petrolul fiind declarat în doar 24 de ore intrat în insolvență, această cerere de suspendare proviziorie nu își mai avea rostul.
Explicația pentru care ploieștenii au înregistrat această cerere de suspendare devenită practic inutilă a fost dată de o persoană cu studii economice, pe site-ul oficial al suporterilor petroliști, doarpetrolul.ro.
”Cererea (art.66 alin 11 85/2014) respectivă o să fie respinsă pe 11 martie 2015, ca rămasă fără obiect. Cererea de suspendare provizorie se folosește în cazul în care ai depus cererea de intrare în insolvență și ai nevoie de suspendare până se pronunță intrarea în insolvență. Nu-mi explic de ce Petrolul a mai înaintat această cerere după intrarea oficială în insolvență. Cel mai probabil a fost transmisă anterior și înregistrată după (conducerea Petrolului nu se aștepta să se judece cererea de intrare în insolvență așa repede, în doar 24 de ore). Astfel, cererea de suspendare provizorie a executării silite o să rămână fără obiect, fie o să fie respinsă ca inadmisibilă.
Oricum, o executare silită este absolut exclusă, după ce ai fost declarat oficial în insolvență! Societatea își continuă activitatea urmând a achita numai creanțele curente (născute după intrarea în insolvență).”
Cu alte cuvinte, Petrolul Ploiești are conturile deblocate în acest moment. Astfel, conform Buletinului Procedurilor de Insolvență de la Oficiul Național al Registrului Comerțului s-a dezvăluit și datoria totală pe care Petrolul o are către creditorii bugetari și către diverși furnizori: 24.289.702,03 lei (aproximativ 5.4 milioane euro).
Ce reprezintă această sumă de 5.4 milioane de euro?
Din această datorie totală de 5.4 milioane de euro, aproximativ 1.7 milioane euro ( 7.23 milioane lei) o reprezintă datoria clubului prahovean către ANAF. Mergem mai departe și vorbim despre datoria de aproximativ 300.000 de euro pe care prahovenii o au către SGU (Serviciul de Gospodărire Urbană Ploiești) ca urmare a neplatei chiriei disputării meciurilor pe stadionul Ilie Oană și a utilităților aferente.
Alți 400.000 de euro ar avea legătură cu prejudiciul adus de finanțatorul Dan Capră, propriului său club, și aproximativ 1.000.000 de euro ar fi datorii către jucători și terțe persoane.
Însumând toate aceste datorii, rezultă o datorie de 3.400.000 de euro din cele 5.4 milioane imputate. Mai rămâne o diferență de circa 2.000.000 de euro care în acest moment nu se știe de unde provine.
În concluzie, conform Buletinului Procedurilor de Insolvență, hotărârile în ceea ce privește situația actuală a clubului Petrolul Ploiești sunt următoarele:
1. Societatea își continuă activitatea.
2. Orice dosar de instanță sau executare silită împotriva clubului se suspendă.
3. Conturile sunt deblocate.
4. Organele de conducere ale clubului Petrolul își continuă mandatul, nefiind ridicat dreptul de administrare.
5. Urmează să se pronunțe tabelul preliminar de creanțe, tabelul definitiv și planul de reorganizare a societății.